設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[CAS音響] north star design intenso

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 18:11
但係每次開電腦要等好耐,同埋無位放咁大部腦。

老老實實我部macbook pro 開機仲快過部ds212j

次次都係等部nas著機多過等電腦著機。

可能我部ds212j 已經夠期換了。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 18:11
但係每次開電腦要等好耐,同埋無位放咁大部腦。

你買部新電腦用ssd 包你唔洗等,放心
我以家開機大約20秒內搞掂

鉑金玩家

momolee 發表於 2015-6-11 20:04
你買部新電腦用ssd 包你唔洗等,放心
我以家開機大約20秒內搞掂

而家係高登睇佐部NAS,https://www.synology.com/zh-tw/products/DS215j,但係佢問我要幾多個鐘硬碟,佢話兩個鐘,六個鐘果啲比開廿四小時果啲好,但如果長開就要買廿四小時,我都唔知點答佢,呢部DS215J都係一千四百幾。但兩T硬碟一隻如果開兩個鐘既就五百幾,開廿四小時就七百幾,咁邊隻好。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

黃金玩家

師兄由原初開post想放棄隻intenso,到而家為左佢想搞套CAS,
轉變真大
小弟個人認為除非個NAS / source 搞得好完善,否則未必有你部CDP(當CDT) 出DAC 既效果咁好聲,
當然為左方便同聽HD file 除外,不過又要花一大筆金錢。
805D4 Signature, Accuphase A48, Esoteric G05, Esoteric N05XD, SOtM, Lightspeed, Ediscreation

鉑金玩家

panerai 發表於 2015-6-11 21:08
師兄由原初開post想放棄隻intenso,到而家為左佢想搞套CAS,
轉變真大
小弟個人認為除非個NAS / sou ...

其實我都唔介意用CDP,不過買佐又賣唔出咪學下人玩,其實而家聽聽下唔知係咪對喇叭煲佐過百個鐘,覺得啲聲幾好。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 20:22
而家係高登睇佐部NAS,https://www.synology.com/zh-tw/products/DS215j,但係佢問我要幾多個鐘硬碟,佢話 ...

Nas 我本身無用,其他ching 解答會好d
硬碟方面,睇下你係咪需要長開,如果長開買d for 7x 24 企業版會穩陣
不過就貴,我自己就用普通既,因為我唔會長開,我係用外置盒儲起哂硬碟,要先開
依家硬碟容量通常用TB 計,照計買二隻3TB 既硬碟都有排你用, 1TB = 1000GB
夠你擺一大堆歌啦

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 21:22
其實我都唔介意用CDP,不過買佐又賣唔出咪學下人玩,其實而家聽聽下唔知係咪對喇叭煲佐過百個鐘,覺得啲聲 ...

其實以家dac 已經好成熟,唔同以前
如果唔係點會咁多ching  玩,如果同cdp 比差好遠我諗唔會有人玩勒
呢個係大勢,係時候學下,既然你又買左無謂哂左佢
同埋機係要煲煲佢,岩岩開聲係差d 架勒

專業玩家

coody 發表於 2015-6-11 21:22
其實我都唔介意用CDP,不過買佐又賣唔出咪學下人玩,其實而家聽聽下唔知係咪對喇叭煲佐過百個鐘,覺得啲聲 ...

你屋企有冇router?  如果有就方便好多。你只需買部synology nas 就攪掂晒,唔洗買 pc.   
synology (用USB 駁)-->dac(North Star) --> int amp --> speaker.
synology 買wd 綠碟可以了,不用買太貴的
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

tonyoung 發表於 2015-6-11 22:01
你屋企有冇router?  如果有就方便好多。你只需買部synology nas 就攪掂晒,唔洗買 pc.   
synology (用US ...

之後係手機裝synology 既播歌apps, 咁你就可以wifi 控制部synology 出歌俾部dac, 講完
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

tonyoung 發表於 2015-6-11 22:07
之後係手機裝synology 既播歌apps, 咁你就可以wifi 控制部synology 出歌俾部dac, 講完
(Post76 Android  ...

仲有,多隻香爐多隻鬼。個系統其實越簡單越好

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
panerai + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分