設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[CAS音響] north star design intenso

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 13:28
請問師兄咩係fiber box?唔係行同軸比行光纖好咩?唔係每部機都有牛咩,仲可以點加線牛?請勿見怪小弟白痴 ...

fiber box中文叫光盒
因為成個cas系統其實系 NAS/HDD-->router-->電腦/串流播放器-->解碼-->前級-->後級(合併機)-->喇叭
咁系router-->電腦哩part其實會有好多雜訊,包括你用緊既無線網絡,有線網絡等都會對聲音有影響。
光盒就系放系router同電腦之間既過濾器,in/out都系用lan線,內部其實系將lan既訊號轉換成光,濾走雜訊再轉翻做lan既訊號輸出。
--------------------------------------------------------------------------------------
因為大部分NAS,router跟機既火牛都系電子牛,電子牛又系雜訊產生既元兇黎,所以就要訂做線性牛供電啦,
至於線性牛系咩,就要問google大神啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 13:34
咁請問師兄係咪用普通電腦rip CD,跟住張個檔案抄落NAS就得。

無錯,但rip cd出黎既檔案只系16bit 44.1khz
要更加有質素既檔案例如24bit,DSD就只有從付費網站上下載啦
Kharma S7
Naim cd5xs
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 13:41
仲有一樣唔明,要NAS只不過係要用WiFi,但控制攞歌播歌都係部電腦控制,黠解唔係要部腦有WiFi,控制部腦係NA ...

其實cas系統要wifi只系用黎控制播放軟件方便系電話、pad度轉歌,例如itunes 就用翻apple個romote
所以nas同電腦要連接router,并唔系用wifi黎傳輸data

其實只系第一次set時要用mon,其餘都系用pad/電話就可以啦
(當然rip碟都要開mon啦)
Kharma S7
Naim cd5xs

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

tonyoung 發表於 2015-6-11 13:16
用左dac 後換碟換歌真係易如反掌,所以我換機都只會換dac, 下部諗住試下金鹿或wiess,好過換cdp
(Post76 ...

系架,對懶人同屋企細擺唔落咁多碟既人真系方便好多
其實又唔使下下換dac既,搞下防震,減少D noise已經可以幫到個系統
Kharma S7
Naim cd5xs

鉑金玩家

lamhokin 發表於 2015-6-11 14:33
其實cas系統要wifi只系用黎控制播放軟件方便系電話、pad度轉歌,例如itunes 就用翻apple個romote
所以nas ...

咁我係淘寶買fanless pc係咪就可以真接張啲歌同播放程試抄入去SSD度就可以用USB直出DAC,咁其實NAS同外置硬碟有乜分別,外置硬碟直接用USB串連唔係仲好咩,我如我係淘寶買fanless pc,佢入面有無視窗跟,或我自己要重裝Windows,如果買需不需要8G RAM/256G  SSD?http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?id=40414051387
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-11 15:25
咁我係淘寶買fanless pc係咪就可以真接張啲歌同播放程試抄入去SSD度就可以用USB直出DAC,咁其實NAS同外置 ...

SSD攞黎裝系統就多,但用黎擺歌會好快唔夠用,
而用外置Hdd都得架,最緊要自己覺得方便
淘寶既fanless pc有冇系統就吾知了,問翻賣家穩陣
Kharma S7
Naim cd5xs

鉑金玩家

lamhokin 發表於 2015-6-11 16:26
SSD攞黎裝系統就多,但用黎擺歌會好快唔夠用,
而用外置Hdd都得架,最緊要自己覺得方便
淘寶既fanless pc ...

咁請問外置HDD同NAS分別係邊,應該係用搖控app控制電腦攞歌,咁電腦用線直接係硬碟或NAS,攞歌再經返電腦出DAC對嗎?即是話如果我買佐fanless pc,咁部腦就先用裝Windows再安裝Jriver(但部腦都無碟機我點裝隻DAC跟機碟同其他野),一個USB插硬碟或NAS,另一個USB插DAC對嗎,我手機再安裝Jremote就可以控制部腦攞歌輸出對嗎??
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

鉑金玩家

cwmmike 發表於 2015-6-10 16:30
最簡單用software rip (如EAC) CD 條track 去wav, 或者flac, 跟住用電腦經usb駁dac播個file.
講究d既買個 ...

請問師兄,我係唔係只要買佐NAS,就用屋企本身部陳年電腦都可以rip歌再張佢抄落NAS度,咁部NAS用條靚USB線駁落DAC就得,唔駛再買部fanless pc,我可以用手機控制部NAS輸出嗎?即是話部NAS入面本身有播放程式嗎?但很多人都話用Jriver好些,咁可唔可以安裝Jriver落部NAS度?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用MACBOOK PRO 播歌方便又好聲。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

marantz 發表於 2015-6-11 18:02
我用MACBOOK PRO 播歌方便又好聲。

但係每次開電腦要等好耐,同埋無位放咁大部腦。