設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[請教] 十仔怎樣才叫音量過大?

白鑽玩家

如果以兩隻喇叭平排發聲計
constructive wave唔會係一點發生
個constructive與constructive距離
就視乎wavelength長短
當個wavelength短就有機會誤認左右位置
正如sub仔個phase cycle delay
0ms又啱12.5ms又啱
而且支咪又係單點收音

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-5-24 17:11
轉咗Y記先無低音?

八卦問吓啫

我仲特登頂造左個地櫃攝隻超低入中間 ..... 其實甘樣擺法係咪唔太岩呢? 地方淺窄電視牆得7 尺 慘!
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2016-5-25 10:06
其實好簡單
當有兩隻喇叭面向面打對台時
L+SR/SBR

我文中從來無出現過R + SR/SBR
只有 R + SR 或 SR + SBR
以上兩個組合都係一般90 degree擺放,何來面向面對台???

只有SL + SR 係會同時喺聆聽者左右方嘅90 degree打對面放

就算有啲人SR/SL要向前牆擺放
咁用distance令個signal delay去避免"完全一樣"嘅波形從反方向打出令大家抵消。
除非聆聽空間係無放任何家具,喇叭亦唔係只有單元會出聲,聲音亦會從喇叭四方八面咁出嚟,
透過唔同嘅反射面傳到聆聽者嘅耳中。
聽音亦唔係單一頻率,有啲真係抵消咗係無可避免,同時亦未必係會抵消到完全無聲。

或者大師有更加好嘅方法,去fine tune又可以verify到signal delay,
令到其他品牌嘅Processor 可以令ALL SPEAKERS IN FULL BAND FREQ.都係0抵消嘅情況下同步到達聆聽者嘅耳仔,不妨分享一下益下我呢個初哥丫。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

fungjai 發表於 2016-5-25 10:46
我仲特登頂造左個地櫃攝隻超低入中間 ..... 其實甘樣擺法係咪唔太岩呢? 地方淺窄電視牆得7 尺 慘!
(Pos ...

地櫃就好似一個音箱,將超低音放入地櫃有機會令地櫃出到諧震,
如果必要將超低音收納到器材處,用架好過用櫃。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

白鑽玩家

chhanthony 發表於 2016-5-25 11:07
我文中從來無出現過L + SR/SBR
只有 L + SR 或 SR + SBR
以上兩個組合都係一般90 degree擺放,何來面向面 ...

試想想
兩隻喇叭無論是平排、一高一低、打對台、30/60/90/120度排列、用單頻、用pink noise、房間無論有雜物無雜物
在一個立體空間內任何角度
1KHz嘅constructive與destructive
祗是上上下下左左右右祗相隔幾寸(看上图)
頻率越高按比例差距就越近
如果用SPL去搵位最大音壓
就幾乎附近個個位都有啱有唔啱

1萬

白鑽玩家

MDLP 發表於 2016-5-25 13:52
試想想
兩隻喇叭無論是平排、一高一低、打對台、30/60/90/120度排列、用單頻、用pink noise、房間無論有 ...

或者大師有更加好嘅方法,去fine tune又可以verify到signal delay,
令到其他品牌嘅Processor 可以令ALL SPEAKERS IN FULL BAND FREQ.都係0抵消嘅情況下同步到達聆聽者嘅耳仔,不妨分享一下益下我呢個初哥丫。

鉑金玩家

諗得多咗........哈

白鑽玩家

chhanthony 發表於 2016-5-25 14:27
令到其他品牌嘅Processor 可以令ALL  ...

其實一切理論係可以大家心平氣和對事不對人去引證到

而且Processor處理signal delay功能
間間廠手法一樣

P記壘到(相對)齊哂會令人覺得無包圍感
甚至高音疊齊能量太強太拮耳

D&M可以real time逐個ch手動改距離去試
但個Audessy EQ又太霸道

Y記就索性唔搞再加送一浸delay/reverb當包圍感

鬼佬機有dB改、有距離校, 就OK
少個香爐少隻鬼先原汁原味至好聲
喇叭full band phase shift係喇叭自身聲底
反正戲院個processor都無呢個功能
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

MDLP 發表於 2016-5-25 18:50
其實一切理論係可以大家心平氣和對事不對人去引證到

而且Processor處理signal delay功能

咁平心靜氣對事不對人地討論,
閣下有咩好嘅方法去fine tune distance?

上面咁多個post我打個比喻話
好似C話便秘,咁A話食多啲生果丫
之後B拎好多資料出嚟話,喂食橙會咳喎
咁A話咁便秘食多啲生果有幫助
B又拎一啲資料出嚟話提子雖然有益但有核喎
咁A問B有乜好提議
B再拎段片出嚟話啲生果有農藥。
對唔住,我真係唔知點討論落去。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實有咩好嗌,每個品牌都有優缺點,邊有天下無敵?!,志在開心,玩得高興便可,使乜咁執着

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
carreyjim + 10 + 10 絕對認同
jj3380 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分