設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[請教] 十仔怎樣才叫音量過大?

白鑽玩家

另外有樣慨念要先搞楚係
無論SUB仔或AVR上見到可變式distance/delay/phase
實際祗係比民用user睇等大家容易理解
其實distance/delay/phase都係同一樣野
AVR/sub仔無論量度或運算都是以時差去操作
distance就同delay成反比
日本機多數可以去到以逐cm計算
鬼佬機多數以逐inch計、亦有0.1m(4寸)計、最遠去到1ms(1.1尺)都有
中間爭咁遠咁點呀?
唯有自己擺過隻喇叭位置就AVR尺數

而sub仔可變式phase以angle0-180(亦有270)為刻度
但實際操作都係以時間ms去delay追phase shift
相反遇著phase lag由於時間無得追返轉頭
就唯有delay多一cycle(360度)去矯正
所以見有D十仔個phase係用delay去到20ms去表示
如果以個phase掣大約擰到盡計算
90Hz就大約矯正180度再加一個cycle360度
而30Hz左右差唔多半個cycle又係180度
但個phase在5.5ms大约60度位置左右
90Hz又係180度不過無加一個cycle
但個30Hz相位又與擰到盡唔同咗
所以唔好以為個phase校咗180度
隻sub仔全頻都係180度

白鑽玩家

正如sub仔phase歸零AVR cal好後
用單一頻率去調sub仔個phase
扭到去另一個位點解又聽到in phase呢?
係因為咁啱delay咗多一個cycle
一個360度cycle以80Hz為例大約12.5ms
12.5/16x180=140度又返翻一個cycle

如果以上計算無搞錯
用63Hz以下頻率調應該唔會
出現誤判多一個delay cycle問題

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2016-5-24 14:15
正如sub仔phase歸零AVR cal好後
用單一頻率去調sub仔個phase
扭到去另一個位點解又聽到in phase呢?

咁會唔會易明啲

如果將訊號delay 12.5ms的話就可以將一個80hz正相嘅訊號成360 degree(都係正相)
或者將訊號delay 6.25ms的的話就正正將一個80hz 正相嘅訊號變成180 degree (反相)

但一般subwoofer嘅phase shift都會用degree嚟顯示,如果係用- X ms就會清晰得多。

但正相只係代表crossover點得到最大同步,
但係唔係食正個浪嘅peak要視乎不同freq嘅wave length同睇坐嘅距離。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔好意思,有個低級問題, 一般人屋企隻十仔都只可以擺角落或地櫃中間......

甘如果真係位置有限甘有無d簡單d方法呢? 小弟岩岩O記轉會去Y記就玩唔掂, 點set都係無乜低音好頭痕 .....
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

fungjai 發表於 2016-5-24 16:16
唔好意思,有個低級問題, 一般人屋企隻十仔都只可以擺角落或地櫃中間......

甘如果真係位置有限甘有無d簡 ...

殘忍啲講,
聆聽空間嘅長闊高比例基本上已經決定咗超低音嘅性格(room mode),
而擺位同坐嘅位置可以加強或減少呢個性格,
呢兩個係冶本方法,其實有好多品牌嘅subwoofer都會建議用家將subwoofer方在牆角,
原因係牆角係最能激發空間性格(room mode),如果同時將座位選擇喺斜對角,
咁就會聽到呢個空間度聽到最大嘅Room mode。

但為何要激發room mode,原因係要用最少嘅能量獲取最大嘅音壓,
之後再用AV Receiver 或Subwoofer自身嘅Room Correction software去收peak,
反而將subwoofer放喺房間嘅中間係最少room mode,但亦係最無效果,
當一有dip位時,好多時任你點加大音壓都唔會拉得到上嚟。

用兩隻以上嘅subwoofer會比較容易得到成個聆聽空間都得到一個平直嘅頻響反應,
Harman Group就建議用4隻
http://www.harman.com/sites/defa ... kersandRoomsPt1.pdf
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

白鑽玩家

chhanthony 發表於 2016-5-24 16:02
咁會唔會易明啲

如果將訊號delay 12.5ms的話就可以將一個80hz正相嘅訊號成360 degree(都係正相)

我又表達得差少少
不過唔咁講又好多人唔知
12.5ms喺係140度個位
正如上文所講
phase/dist/delay係同一樣野
如果喇叭dist一樣用(相對)ms表達
好多用家早就已經暈咗

不過最想帶出樣野係
好多人偏向信係要擰多一擰個phase掣
要信下一個delay cycle 於某一單頻in phase
而令到對下更低頻有更大signal delay 同 phase shift
因為個低音中咗唔一定喺L/R個分頻位
如果AVR可以LR/CTR/surr/top唔同分頻點
咁就祗有一對先啱而其他錯哂
(呢樣又解釋到McAcc點解咁鬼蠢點解得一個分頻點)

白鑽玩家

fungjai 發表於 2016-5-24 16:16

甘如果真係位置有限甘有無d簡 ...

轉咗Y記先無低音?

八卦問吓啫
唔喺現場好難比意見
就算喺現場都唔識比意見

早兩個星期有個咁嘅經驗
某師兄又係隻名牌15寸
放廳中間有中低無超低
試用一段30Hz test tone
去左右對孖六寸座地喇叭反而有聲
但試派去隻15寸就祗係摸到震
由於時間有限搵唔出原因

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

MDLP 發表於 2016-5-24 16:56
我又表達得差少少
不過唔咁講又好多人唔知
12.5ms喺係140度個位

我唔敢確定係唔係所有subwoofer嘅phase shift喺140 degree都係等同delay 12.5ms。

我隻Thiel無phase較,自己會咁玩,

1. 先播一段我希望中嘅freq (一般會係Kick Drum),
2. 用Martin Logan嘅phase 去令兩隻subwoofer喺呢一個大約嘅freq in phase,

中置
3. 輸入中置距離 (Anthem 無auto check distance)
4. 除了左中右聲道外將所有其他speaker disable (一般左右聲道無得disable)
5. 將左右前置訊號線移除
6. 播放一個中置crossover嘅freq嘅test tone (我用80hz)用all channel播
7. 利用subwoofer嘅distance去令中置同subwoofer喺80hz嘅signal in phase(利用音壓計找出最高音壓位)

左右聲道
8. 駁返左或右前置及移除另一隻嘅訊號線, disable其他聲道
9. 播放一個前置crossover嘅freq嘅test tone (我用80hz)用all channel播
10. 利用左或右嘅distance去令該隻喇叭同subwoofer喺80hz嘅signal in phase(利用音壓計找出最高音壓位)
............之後用同一個做法去校另一隻前置。

Surround
11. 移除兩隻前置及其中一隻surround嘅訊號線, disable其他聲道
12. 播放一個Surround嘅crossover嘅freq嘅test tone (我用80hz)用all channel播
10. 利用其distance去令前置同其中一隻surround喺80hz嘅signal in phase(利用音壓計找出最高音壓位)
............之後用同一個做法去校另一隻surround。

Over Top Speaker
同上,視乎crossover來決定用邊一隻test tone.

白鑽玩家

Anthem 無auto check distance?有啲咁嘅樹?

1萬

白鑽玩家

MDLP 發表於 2016-5-24 17:35
Anthem 無auto check distance?有啲咁嘅樹?

係呀,不過用上面方法去set distance比較準確,明顯前後一呎,喺crossover嘅音壓會有唔同。