設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[請教] 十仔怎樣才叫音量過大?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

都差成四千蚊有多
想留返啲資金升喇叭 xd

白鑽玩家

yessunny166 發表於 2016-4-27 00:04
都差成四千蚊有多
想留返啲資金升喇叭 xd

你自己決定
4000蚊除返9ch
都係一個ch多$4xx
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-4-27 00:11
你自己決定
4000蚊除返9ch
都係一個ch多$4xx

太多野想換,十仔尺寸開始吾滿足,又要換

白鑽玩家

yessunny166 發表於 2016-4-27 00:14
太多野想換,十仔尺寸開始吾滿足,又要換

揀LS120P
不過上TB買
貨尾抵到難

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-4-27 00:16
揀LS120P
不過上TB買
貨尾抵到難

120p打心口強嗎?

白鑽玩家

yessunny166 發表於 2016-4-27 00:24
120p打心口強嗎?

唔打心口唔係JBL

白鑽玩家

見呢個post咁啱唔知點解自己蒲返上嚟就啱

對建議測試低音相位軟件
請由MJ改為呢隻madonna

低音相位偏差唔一定係出於AVamp同Sub仔調教
其實每隻多聲道訊源LFE聲軌都會與main channel有時差
而且隻隻碟或可能首首歌都唔一樣

即係話你部AVamp同sub仔無論set得點啱都好
當播一隻大家唔知LFE相位唔啱嘅BD
大家又以為自己調校有問題
又會覺得隻隻碟相位會爭少少

呢個情況當遇著sub仔
同時播放main channel分頻以下低音 + LFE 時
無論點調教SW相位都不能更正

白鑽玩家

點解會話MJ唔啱而Madonna啱呢?
其實我自己都一直用MJ在Pioneer校相位
鐘意佢歌好聽、節奏快、鼓聲強勁
無為意到個LFE與main ch大約有10ms時差
10ms是非常明顯
大慨等於sub仔上110度
但解又會咁耐唔發覺?

直至早兩個星期前去家訪用X7200某C-hing
喺佢度點聽MJ個sub仔低音都疊唔齊
而C-Hing隻DD15+又好麻煩
要開電腦先教到phase
好在記得8802/7200內面有個BASS SYNC功能
可以修正LFE時差(不是main分頻以下)
要試到去+10ms左右低頻就正常返

當然返到屋企馬上查找原因
點解玩咗兩年都聽唔出 ?
原因係P記都一樣有個類似BASS SYNC功能
叫AUTO PHASE CONTROL PLUS
而且仲係自動(大約收隻數據等一分鐘)
當然亦可以同8802/7200一樣可手動調校

根據自動調校結果this is it同樣有10ms修正
但隻madonna則顯示0ms即沒有須要修正

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果隻隻碟嘅LFE delay都唔同,部AMP又唔識自己調節,
而subwoofer亦唔可以將LFE 同crossover assign嘅signal分開咁去校volume同delay/phase的話
用某一隻碟去校反而複雜咗。

個人建議如果唔係玩double bass的話,用單一crossover freq嘅test tone去set delay已經足夠
如果玩兩隻或以上嘅subwoofer,可以先用自己最鍾意嘅一個freq去令兩隻subwoofer喺呢個freq in phase,
之後再用distance去就個crossover freq in phase。

大家純討論
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

白鑽玩家

大家純討論 x 2

其實真係希望多D校聲同校畫純理論技術量討論同分享