設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[喇叭組合] Tannoy 喇叭 ? [#174...被白眼]

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-1 00:32
說明書上有提過6L6 這種東西, 本地都有得賣?
舊的好似好貴....我諗如果佢唔燒, 我都唔會落手去搞.
朋友 ...

本地買老膽會較貴,不妨去數字台找找 "RCA 6L6GA"。
另外輸入和倒相那二支 12AX7/6922
不妨換上 Valvo 牌。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-1 06:28
本地買老膽會較貴,不妨去數字台找找 "RCA 6L6GA"。
另外輸入和倒相那二支 12AX7/6922
不妨換上 Valvo 牌 ...

多謝指點

可能是膽新吧? 覺得聲音未算好特別. 我只會用一星期, 看看有什麼變化
唔知係唔係我疑惑作怪, 好似著左機, vol扭細, 未入signal,  有時都聽到喇叭有D聲?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-1 08:17
多謝指點

可能是膽新吧? 覺得聲音未算好特別. 我只會用一星期, 看看有什麼變化

可以上圖看看那幾支膽的牌子嗎?
膽機有小小交流聲是正常的,但應該一尺外聽不到的,如果一尺外聽到要調教,看看說明書應該有教的。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-1 08:24
可以上圖看看那幾支膽的牌子嗎?
膽機有小小交流聲是正常的,但應該一尺外聽不到的,如果一尺外聽到要調教, ...

手機的鋼頭神神地...(前日被人撞跌之後神左), 影唔到相, 唔好意思
我試形容一下, 上面是花金字寫 Gold Lion 什麼的, 下面座位是Genalex 俄仔膽.
(好似平時行過都覺有得賣? 我仲以為個盒仔只是裝飾)

都只是好細好細聲, 如你說, 是好似電泡聲, 不太留意的話都唔多覺,

新年快樂!!
還是好音樂最好.

鑽石玩家

應該係復刻金獅了。
算把啦,雖然好多師兄/大師都話復刻膽與老膽無分別,但我就不認同了,KT88沒有老膽的,力量型,要求大大聲,推大喇叭就啱晒。
但細緻位,弱音就麻麻。
我就鍾情老膽,強烈推介RCA 6L6GA.
細功率的更好!
2A3, VT25, 71A就啱晒。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-1 08:57
應該係復刻金獅了。
算把啦,雖然好多師兄/大師都話復刻膽與老膽無分別,但我就不認同了,KT88沒有老膽的,力量 ...

我仲未識分新定舊, 不過我知舊的膽應唔會用佢, 事關小時候幫手買收音機用的膽唔似甘樣
家下如果真膽燒左都唔知點算, 樓下電氣鋪都唔會有膽賣了..

又真是如你所言, 好似得D大聲, 唔覺太多 details . 聽了Heifetz 火辣版柴可夫斯基小提琴, 唔夠火辣
初心感可以話同一台入門石機出入不算太大, 只是音大D, 多少少細位, 但不及 中 / 高的石機一樣多.

ADA 兄推介的RCA 6L6 我會找找看, 睇下有沒有出入.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2016-1-1 09:08
我仲未識分新定舊, 不過我知舊的膽應唔會用佢, 事關小時候幫手買收音機用的膽唔似甘樣
家下如 ...

6L6有分6L6, 6L6GA, 6L6GAY, 6L6GB, 6L6GC,
最好聲係 6L6GA 同埋 6L6GAY.<—一定要找灰屏的!
另外可以用 KT66直接代用的, KT66都係好嘢,但已經炒到好貴。
講到這類中小功率膽重有大量好嘢,
Telefunken的 EL34都唔錯,但要識分先得,因為好多係 RFT代工的,當然RFT都好正,但唔夠真身德仔好。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-1 09:24
6L6有分6L6, 6L6GA, 6L6GAY, 6L6GB, 6L6GC,
最好聲係 6L6GA 同埋 6L6GAY.

原來6L6 仲可以分到甘detail.... 真係要做多D功課先得
Telefunken不是已人間消失了嗎?

說明書上甘樣寫的, KT66是不可能插上去用吧?
EL 34 fitted as standard
Possible alternatives are 6L6, 6550, and KT88
還是好音樂最好.

鑽石玩家

可以。
KT66, KT77, 6CA7, 6V6G,6F6G....
都可以的。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-1 10:32
可以。
KT66, KT77, 6CA7, 6V6G,6F6G....
都可以的。

嘩...原諒我, 真是太多number好似D股票甘樣,
一時之落唔到格

有D好奇, 插錯膽的會發生咩事?
還是好音樂最好.