設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[喇叭組合] Tannoy 喇叭 ? [#174...被白眼]

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-1 10:33
嘩...原諒我, 真是太多number好似D股票甘樣,
一時之落唔到格

真空管唔似原子粒, 原子粒用錯就燒炮仗, 真空管如果超壓會出現藍色光, 或者無聲.
唔會爆炸.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-1 10:50
真空管唔似原子粒, 原子粒用錯就燒炮仗, 真空管如果超壓會出現藍色光, 或者無聲.
唔會爆炸. ...

甘樣聽落都好D.
我努力問問怎樣可以借到D膽來看看. 玩膽的朋友有1-2個, 佢地或者會有??

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-1-1 11:32
甘樣聽落都好D.  
我努力問問怎樣可以借到D膽來看看. 玩膽的朋友有1-2個, 佢地或者會有??

好,努力找。
如果真係搵唔到又想試,可以找我。
我手頭有 6L6GA, 6V6G, EL34.

評分

kl122002 + 10 + 10 多謝!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

我今日陪人去友誠食野. 無他, 上面便是hifi店了大家順便去望下野了. 點知被我撞穿左點樣回封膠紙

一打開lep門, 那裡是高層, 我目到有位位哥哥在開箱. 本心無意去望佢, 不過因為友人的好灰奇之下佢望左一眼, 拉我行左出去抄睇野, 細細聲問我:
開箱仲咩用熱風槍?

跟住我瞄左幾眼. 原來是位哥哥mark 位, 再在用熱風槍先把拆剩的舊膠紙遠少少吹熱慢慢拉起, 去左舊膠紙之後慢慢入機. 我發覺有D 入機的動作幾細心, 有D就麻麻地.
我在佢拆的時候都明明地咩事了, 沒想過甘得意的野被我親眼見到回封.
跟住用新膠紙跟mark位重貼. 有D真是貼回上去一掃就了事;
有D會貼回之後, 再用熱風槍又吹一吹, 等D膠溶少少咬實少少塊紙皮, 好似舊膠紙, 又好似沒事的一樣.

我朋友買走了少少野, 同時又奇之下欣賞了這個回封的過程, 而我半迫半就住望完全程.

即是...除非是店員, 否剛根本一生都不會知是不是被display過的機. 計落, 不如在打明賣陳列品時平D入手仲老實多少少....

評分

ADA + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

剛才一下子把Octave退回朋友府上.
不過我弄壞, 也不是後來到我府上作客的中學同學弄壞了還是什麼.
位中學老死不是hifi 迷, 不過中學玩過小提琴的 (當年的男神, 今日的煮飯公)
佢聽左聲一陣後, 一下字點中了我都覺得有的問題:

喇叭係唔同左, 聲係立體D. 之不過其實聽落同你之前果部無咩出入, 插幾個燈膽會浪漫D?

無意的一拳 --->(這個我)

所以趕車趕人甘樣第一時間回送部 V40走了. 真是好彩有佢一講,  如果唔係都唔知自已差少少去找燈膽搞味道. (ADA師兄, 我真是對你不起了啊....

唉, 我又要面對沒有正常amp的日子了...
望就望接下來的昌業有沒有好東西了. B仔太貴, AM 又係自已唔多討好的D類....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

在check下介有咩amp 自已沒想過時, 找到了一家由Canada 出的 Bryston 東西. 一台 int amp 可以保足 20 年!?
有無師兄用過?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

Bryston 唔啱聽古典。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-4 21:14
Bryston 唔啱聽古典。

此話合解? 我目Bryston在外國的review 都不差的說...

何解現在找台amp 真是比以前仲麻煩好多陪..?
還是好音樂最好.

星級玩家

好佩服Ching嘅研究精神,期待你搵到部Amp嘅一日。加油!

1萬

白鑽玩家

老而不

ibo 發表於 2016-1-5 14:00
好佩服Ching嘅研究精神,期待你搵到部Amp嘅一日。加油!

是有師兄俾面小弟, 又不怕我煩所以個post先打到甘長.

我發覺香港玩hifi的人不少都好低調, 即有什麼東西都好少寫上網. 唔托人八下都唔知原來tannoy autograph mini的用家都有唔少(我自已至少去左7次家訪, 有D無時間去).
而amp, 我唔好意思又因為甘樣而又做家訪(真是好打擾).  不過連前7次而言當中有:
老麥 --> 分晰力之最, 音樂感半半
金仔 -> 音樂感半半
luxman 石-> 內斂?
luxman 舊膽 ->舊膽機的聲音, 少少矇
arcam A39 -> 不明的生硬, 好似電腦
trigon energy -> 有少少音樂感. 總係有德國果種分析大過天的感覺, 不柔.
Audia Flight 3s ->有音樂感同細節, 不過力水呢?
Octave V40 -> 我唔知係咩, 佢同石機的出入不太大. 是很岡強的感覺.
馬仔av amp - >食音  
還是好音樂最好.