設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: BRAHMS

[討論] 跪求前輩指路 - ISOL 8 LC & MINISUB AXIS

鉑金玩家

恭喜師兄
諗住幾時升級?
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

黃金玩家

alpinweissM 發表於 2015-12-15 19:47
恭喜師兄
諗住幾時升級?

升緊

7                NEOTECH: 14awg Stranded PTFE Jacket, RED        NEOTECH-79416        $6.86        $48.02
1        ftech_72284.jpg        FURUTECH FI-03(R) High Performance IEC Inlet with 5x20mm Fuse Holder        FTECH-72284        $28.00        $28.00
2                Mundorf Inductors_ 14GA, M-Coil Foil Copper Inductor, Each                $19.30        $38.60
5        jupiter70635.gif        Jupiter Wire 23awg, (5N) SILVER WHITE        JUPITER-70635        $6.95        $34.75
1                HFT Fuse Supreme 10A, S SB

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

我諗alpinweissM系建議你升嗮上LC+HC
ISOL-8 | Cubox | CA | YBA | Focal | Velodyne

黃金玩家

keekee 發表於 2015-12-17 17:50
我諗alpinweissM系建議你升嗮上LC+HC

咁我要開個TOPIC...

拜求神仙指路 - 賽馬會 六合彩 & 3T

鉑金玩家

師兄,開咗箱仲唔岀包膠
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

期待報告

黃金玩家

因為大感冒, 聽覺大受影響中 所以報唔到告...

但係第一日返黎時的聽感, 只插DAC, 中高頻, 小提琴明顯靚左好多, 場面方面, 闊差唔多, 深左DD, 定位更準分析力更強, 細節差唔幾可能多DD. 而DOUBLE BASS 低音更有線條但唔算差勁遠.

(小弟原本用緊十幾年前的MONITOR ACOUSTICS 有個電錶那個東東, 同埋自摩, 摩左全黑威馬, 內接線, 淘寳"鈹銅插座" (應該係窮人恩物) 同填滿電氣石)

但隻MAXIS 高出部份, 我插合併機仔落去, 好似就唔夠我直插舊MONITOR ACOUSTICS咁好, 可能未煲, 可能入MAXIS 條線唔勁, 可能內線唔夠勁....可能係現實...唔理煲住先
有咩唔好?比起直插, 空氣感好似少左DDD, 低質無改變, 但快左, 但係聽架係DOUBLE BASS, 個人想佢慢DD(所以原本想M金銀, 最後都係NEO銅算了)
同埋小弟真係想插晒D 野落去....因為D 線可以收埋晒係後面, 唔洗放多個拖板係旁邊

講明窮人當然唔會有幾款電線/屎任君配合啦

黃金玩家

BRAHMS 發表於 2015-12-18 16:27
因為大感冒, 聽覺大受影響中 所以報唔到告...

但係第一日返黎時的聽感, 只插DAC, 中高頻, 小提琴 ...

煲左一個星期, D 聲ANALOG 左, 對於我尼D 乜膠都無得玩的, 很重要

有個原裝印象, 咁當然升下級啦

其實都差幾遠, 原裝的, 搖得動
電感個大細係咪同LC好似呢, 數目為保知識產權唔公開了, 不過唔攪住, 下次股痕先算

升左級, 尼次真係細節多唔少, 動態返返黎, 場面更闊

紅NEOTECH 用左幾次, 用埋今次斷定係好線

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cmlee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

BRAHMS 發表於 2015-12-22 14:20
煲左一個星期, D 聲ANALOG 左, 對於我尼D 乜膠都無得玩的, 很重要

有個原裝印象, 咁當然升下級啦{:6_174 ...

師兄  
重有排煲呀!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

點解我打開個箱, 入面D野唔同樓主果部既    

得丁屎咁細冬甩, 8罐罐頭, 18粒電容

不過佢又係幾引死人既  
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2