設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 搶咗人地部“港版Cayin i5” [開箱文]。等埋佢先决定才不後悔

星級玩家

nikfung 發表於 2016-7-3 21:10
Sorry, 幫不到...因為DP-X1不能作一個標準...喜歡它的會覺得它是一部乜都有齊,音量操控比手机好的播放器. ...

無所謂啦 , 成日都係咁講 , 耳聽為實 , 我而家唔理乜機 , 個樣啱睇 , 價錢合預算 , 話之佢用乜嘢配置 , 試咗至算 !

啱規格 ,又要手功好 ,又要調音啱你聽 ,仲要合眼緣 ,又要夾自己 D 器材 , 太多變數 ,行動最實際 ,去聽完再分析 ,仲好 !

專業玩家

洗乜聽呀......買,除咗係怕 QC 問題之外  

專業玩家

基本上見到 Type-C 就以經有一半信心啦,係怕都係驚粒 U 同得嗰 1Gb Ram

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

nikfung 發表於 2016-7-3 21:10
Sorry, 幫不到...因為DP-X1不能作一個標準...喜歡它的會覺得它是一部乜都有齊,音量操控比手机好的播放器. ...

4K我又無甘多要求....

240 BLUE NOTE, 都上吾到網啦 ....

你講I5? 如果有得試玩個零星期就好...

黃金玩家

nikfung 發表於 2016-7-3 18:00
Andy兄.....3am是因為等緊"得意戰"同用K10試緊部枱Amp同用緊隻ETHER C做Speaker啫!!

其實一部唔使4K的Pl ...

師兄祥細分析市場上的情況實在用心吃力,但可惜不一定討好呢!其實我們理解每個人的要求和 priority 都不同,實在不容易每一隻產品都滿足大家的要求。我們相信 i5 是有很多優勢的 DAP,但卻總會遇到對這些優勢無動於中的客人。

例如 i5 應是現在市場上的最低價的深度改裝 Android based DAP, 而且我們不單充分利用 Android 的操控優勢,我們希望這部 DAP 能突破 local storage 的框架,令用戶能 reach out to 更多的音樂資源,所以加了串流,雲端,本地網絡 (LAN),DLNA 等功能。最後要提但卻可能是最重要的,就是要在這上述前設下達到我們對聲音的要求,單是在上述環境做到師兄所說的「靜」而仍能維持頻寬和溫潤的聽感,其實已涉及將 i5 延遲了整整一季的開發時間和資源。所以如果我們遇到一位有用戶認為串流和網絡資源不重要紅而莫視了,反而他認為支援平衡耳機是必須的因為他已將所有名下的耳機 2.5mm 平衡化,那我們只能抱歉 i5 未能滿足他的 preference了,當然我們希望有一天能有其他產品能滿足他的要求,but until then,大家只能錯過今次了!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

鑽石玩家

jaffeinism 發表於 2016-7-3 23:44
4K我又無甘多要求....

240 BLUE NOTE, 都上吾到網啦 ....

i5 是上到網的....而佢嘅介面係靚、好用、易用的
毒海無涯....回頭又不見岸!!

鑽石玩家

CayinAndy 發表於 2016-7-4 00:43
師兄祥細分析市場上的情況實在用心吃力,但可惜不一定討好呢!其實我們理解每個人的要求和 priority 都不 ...

我现在的IEM全部都是玩平衡的......AK380cu同Paw5000都Support.....但當IEM的靈敏度越來越高時2.5mm平衡的底噪也越見明顯....當然是可解決.....但成本比例會變得不合理的.....而3.5也有自己的優點....."感情和人性"...大家試聽吓一啲不是只一味表現演唱、演奏及混音技巧的歌, 而是表現感情的歌....例如, 陳潔儀的心動, Sting的Shape of my heart等.....SE是較有味道的...............大家有機會不防比較一吓.....反正有2.5mm的就一定有3.5mm的SE的!!!

黃金玩家

國內到手嘅話問題多多, 而呢位師兄就相反, 睇嚟我喺香港時仲未出貨而買唔到, 係執番身彩

鑽石玩家

ozrayyau 發表於 2016-7-4 04:54
國內到手嘅話問題多多, 而呢位師兄就相反, 睇嚟我喺香港時仲未出貨而買唔到, 係執番身彩 ...

師兄講到自己親身發現好多問題咁.....

咁啫咩實質問題....有冇例子呢?同埋係咩時間Firmware版本發生的?

等大家有得參考呀吖嘛

而且這裡是香港當然用香港版.......做乜走去買大陸版呢!!!

而且香港都未知幾時有行貨!!

進階玩家

nikfung 發表於 2016-7-4 05:46
師兄講到自己親身發現好多問題咁.....

咁啫咩實質問題....有冇例子呢?同埋係咩時間Firmware版 ...

原來師兄試果部係工程機, 明白了

其實我覺得國内cayin CS做得唔錯, 有問題會大方承認, 看似積極爭取更新, 解決用尸問題
http://cn.cayin.cn/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=140&extra=&page=2