設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] 搶咗人地部“港版Cayin i5” [開箱文]。等埋佢先决定才不後悔

黃金玩家

teamhardcore 發表於 2016-7-4 07:52
原來師兄試果部係工程機, 明白了

多謝師兄兩次代轉 Cayin 論壇的帖到 Post76,看來師兄對 i5 都是有心人,相當期待和留意 Cayin i5 的進度。 i5 實在讓大家久等了!

Nik 師兄試玩的這部量產機是如何到港,其實已曾在稍前有解釋,也不在此重覆了。時間關係 Nik 師兄也沒有試過 i5 的所有功能,確實不能排除會有一些未試到的功能是有 bud 或仍需優化的。 另一方面,師兄 quote 的 「Cayin i5 用户使用问题和建议汇总帖」中,自 V1.1 固件更新後,問題比較集中在國內專有的免費 on line music service 和第三方 App 的支援,而不是操作和基本功能,而 Nik 師兄試玩的 i5 已預載了 V1.2 版本,他也確實沒有試過第三方 App,在香港也無須試免費的 on line music service 了。有關 V1.2 固件的祥情,可參考小弟呢一個帖的更新

由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

進階玩家

CayinAndy 發表於 2016-7-4 08:45
多謝師兄兩次代轉 Cayin 論壇的帖到 Post76,看來師兄對 i5 都是有心人,相當期待和留意 Cayin i5 的進度 ...

玩得流媒體平台, 第三方 App 的支援將會係呢部機既重中之重,希望香港代理可以認真試清楚
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

teamhardcore 發表於 2016-7-4 09:45
玩得流媒體平台, 第三方 App 的支援將會係呢部機既重中之重,希望香港代理可以認真試清楚
(Post ...

現在 DAP 產品中肯試這個方向的實在不多,第三方支援更沒有指標,只能按能力來做好,這條漫漫長路,還需大家互信互諒,才有足夠人的空間走下去

流媒確需要配搭一些軟件才能發揮得好,但Android App 品數和選擇繁多兼良莠不齊,而且很多會涉及後台偷跑影響其他操作,所以第三方 App support 其實最重要就是 being selective 和 設合理底線,不要被第三方支援拖落無底深潭。
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

專業玩家

CHING試過 L3未?我又唔覺得買左的人會後悔,至少我,始終L3 性價比勁高,可做DAC給電話再出2.5MM玩平衡,iphone 都玩到, 而且聲音真係唔差, 推力又好

黃金玩家

nikfung 發表於 2016-7-4 05:46
師兄講到自己親身發現好多問題咁.....

咁啫咩實質問題....有冇例子呢?同埋係咩時間Firmware版 ...

嘩,乜你咁利害可以解讀到咁?我係話國內用家發現咗唔少問題,而呢度就話乜事都冇。
之前 N5 同 DX80 我一出就買,DX80 多 bug 到用到火都嚟。而 N5亦唔好得去邊,白畫面層出不窮,最後 FW 解決咗,而廠方回覆為何有白畫面嘅理由,對於一間大廠,我認為不可能發生嘅,而白畫面亦要等第二次 FW UPDATE 先解決到。
我就唔想再做行先死先果啲,所以未出到貨我執返身彩,而且,如果有分不同地區嘅貨,除非 Cayin 出錯,否則我就唔會買到香港或中國市場嘅貨。

鑽石玩家

mysound 發表於 2016-7-4 10:14
CHING試過 L3未?我又唔覺得買左的人會後悔,至少我,始終L3 性價比勁高,可做DAC給電話再出2.5MM玩平衡 ...

其實L3喺3K價位樓下, 佢真係唔錯, 上唔到3K以上Buget的朋友我都會叫佢去試!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我見師兄話用 i5 直推 ether c, 效果如何呢?

我用 dp-x1 是不能直推 ether c 的。

直推計是否 IEM 比耳牛更好?!?

N5 推大食耳機可以, 同時聲音粗了, 底嘈亦明顯。

i5 的情況如何?

dp-x1 有2.5mm 平衡, 但不用 ACG mode ; 效果嘛嘛... 黑技術 :)

平衡又不一定是用來定好與壞的標準, 有又要效果比 3.5mm 好先有用。

(P.S. Andy 師兄, 會爭取一個團購價給 post76 網友帶來點福利嗎?!? )

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

i5 vs AK240 who wins?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

睇落真係有D料到……幾時可以上手試試??

鑽石玩家

terencelaw 發表於 2016-7-4 15:46
我見師兄話用 i5 直推 ether c, 效果如何呢?

我用 dp-x1 是不能直推 ether c 的。

Ether C?...枱擴都未必推好。i5没試過了。只能把有力表達為豐潤。不是安橋和valoq未改Opamp的虛!