設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: choihiukai

[DAP播放器] AK 120 VS AK 120 II

黑鑽玩家

model先決 發表於 2016-12-1 00:53
你試左mojo d 聲未? 好大美國粗聲+能量感架喎, 你會感到power 十足, 好punchy, 個人覺得唔太岩聽港式情歌,  ...

我最初用AK100II, 後來加入Mojo, 明顯, 音樂感, 分晰力都大幅改善, 用Z5P USB去Mojo (用Onkyo HF player升頻), 比AK100II Optical去Mojo 好聲. 後來換AK380 黑機, 分晰力, 音場都比Mojo好, 但音樂感都係Mojo好D.

鉑金玩家

model先決 發表於 2016-12-1 00:53
你試左mojo d 聲未? 好大美國粗聲+能量感架喎, 你會感到power 十足, 好punchy, 個人覺得唔太岩聽港式情歌,  ...

Chord係英國牌子,但美國聲底?

星級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2016-12-1 13:04
我最初用AK100II, 後來加入Mojo, 明顯, 音樂感, 分晰力都大幅改善, 用Z5P USB去Mojo (用Onkyo HF player ...

我用iphone 6s plus 黎做source, 出wav file 比mojo, 耳機係shure 215, 以前有玩425, 但最後係都係鐘意聽圈既聲.

可能係iphone 無dap 出既數碼音訊號靚, 我試左iphone 6s + mojo幾個字, 發覺唔係我杯茶, 係好力左, 聽多左野, 但係唔舒服, 好粗聲粗氣, 所以我覺得音樂感唔太討好, 好似將少女變成中女, 我未試過用dap + mojo, 可能只係我部電話問題, 因為chord 名氣咁大, mojo 都得到一致好評, 本來都諗住如果一試岩聽就即入, 可惜毒唔到我

回樓上有位師兄, 我覺得mojo 真係無乜英國口味, 無厚底暖和既聲, 以前用B&W 7係坐地+onkyo, 都有onix + Cambridge 合併機聽, mojo 真係好美式能量感, 雖然係英國做

以上既聽感完全係可能因為我部手機訊號唔靚所致, 又或者隻耳機唔夠高級出唔到mojo 應有既聲, 所以大家都係唔好信我, 親自上去聽下試下為實

銀級玩家

model先決 發表於 2016-12-2 00:56
我用iphone 6s plus 黎做source, 出wav file 比mojo, 耳機係shure 215, 以前有玩425, 但最後係都係鐘意聽 ...

不如師兄換過隻圈再講。
以SE215既分析力同質素,根本發輝唔到套機既潛能。

星級玩家

WallerHomie 發表於 2016-12-2 13:19
不如師兄換過隻圈再講。
以SE215既分析力同質素,根本發輝唔到套機既潛能。 ...

shure 215 係好好既圈黎架, 唔好比佢價錢厄左, 只係圈既成本低同技術成熟所以先咁平, 我暫時搵唔到一隻圈好得過215

我都有聽過roxanne, 846, 535 之類, 都無215 咁有感情同暖, 自己之前用shure 425, 聽過215 之後都放左, 鐵係好有分析力, 但感覺較冷, 而且本身無乜低頻, 就算好多單完都唔夠一隻圈低頻黎得咁自然, 不過聽高頻鐵的確係好d

琴日我再睇下mojo d review, 有人話mojo推大耳牛係好好, 但係聽iem會有反效果, 唔知事實係咪咁, 我親身聽過呢個組合就有同感, iphone 6s plus + mojo + shure 215 係絕對唔夾, 可以話推到亂晒

我當初去試mojo 就係諗住將iphone 發揮得好d, 因為係tab 同pc 推隻215 係好靚聲的, 唯獨iphone 推唔起, 如果因為要發揮隻mojo 又要換過晒手上既野, 咁咪即係本末倒置, 咁我不如買部國磚或者ak 70 算

黃金玩家

model先決 發表於 2016-12-2 14:39
shure 215 係好好既圈黎架, 唔好比佢價錢厄左, 只係圈既成本低同技術成熟所以先咁平, 我暫時搵唔到一隻圈 ...

咁恭喜哂師兄, 咁真係慳唔少, 不過你舉嘅都係全鐵, 而且大部份係 Shure

黃金玩家

一個網站測試 846, 夠膽死相位喺某頻段會正反相兩次。
http://www.innerfidelity.com/ima ... teFilterSample2.pdf

銀級玩家

shure 215 係好好既圈黎架, 唔好比佢價錢厄左, 只係圈既成本低同技術成熟所以先咁平, 我暫時搵唔到一隻圈 ...

要搵一隻好聲過215既圈根本唔難;我4年前剛入耳機坑,第一隻玩既IEM就係SE215SPE。
恕我直言,以今天既標準,215係一隻垃圾,同價錢大把入門圈、甚至係過氣入門耳機都比215好聲。

而且Shure既動鐵型號也不是同價錢中的佼佼者,與215相比可能只是音色上既分別(除左846)。
建議樓主試多d唔同牌子既耳機再作評論。

撇除主觀聽感因素,我認為這種思維是固步自封。

進階玩家

我個人就覺得IM70已經好聽過215..何況同價位最近仲要出左咁多新野
試清楚一個player既聲底最好用一d旗艦而且喺Reference性質既耳機黎試會好d,我懷疑你覺得Mojo好"美國聲"喺因為真正既215就喺咁既美國聲
btw個人覺得215真喺好普通既野,太過偏bass(bass質感亦都唔夠im70好)分析力唔掂,各花入各眼啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章三星玩樂勲章

mojo粗聲大氣無感情唔係呱