設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: WayneChow@FB

[喇叭組合] 最近新買音響組合想向各位師兄求教

科林玩家

old8woman 發表於 2022-2-4 06:13
上圖即是建議使用兩條喇叭線,這種接法當然效果更好

我諗諗吓都會買條線試吓當攞下經驗

科林玩家

NM0101 發表於 2022-2-4 09:55
我比較好奇, 有咁多牌子, 點解會買PM10

原本諗住試吓買E480, 但係當時AV Life冇得賣,所以就買返同AV amp 同一個牌子,視覺上望落一套,AV M係SR 7015,AV amp 當前級,pm 10 set zone 3 後級, 依家有啲後悔因為兩部機嘅遙控器原來互通,變咗每次開機同閂機兩部都同步。現時都係主力用iPad經藍牙播放蘋果音樂,都有諗緊想買部串流放器,但攞到經驗這次不會買返同一牌子了

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jjjppp111 + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

科林玩家

mrbruno 發表於 2022-2-4 07:56
我玩過,分析力會高左,力水會弱唔小,最後用番jumper

請問jumper是不是就是這一種呢

鉑金玩家

上到8系要全面發揮都係要前後級或者10萬以上超級合拼機,先搞得掂,4,5萬價位amp頂多只有6,7成水準

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jjjppp111 + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

科林玩家

sam2004 發表於 2022-2-4 12:19
用原裝嗰條jumper聲音還不錯的,有興趣知道10仔夠力水搞得佢掂吖

因為我唔知道如果夠力水的聲音表現會如何 所以不知道怎樣比較。但係我睇數值估可能是足夠兼容

科林玩家

NM0101 發表於 2022-2-4 17:18
連大王都知唔夠力啦, 正常同一代理下, 應該係用Classé去夾, 但代理係要硬sale馬仔PM10, 感覺上好似搵d新 ...

睇嚟我都要當交下學費遲啲升級 ,師兄如果classe 這個品牌可否推薦一些型號來配搭805 嗎,另外可以介紹適合的串流播放點嗎,謝謝

鉑金玩家

樓主真係勁, 物都唔識走去買805.....好有錢....
你玩得805, source 同amp 起碼十萬起先match...

鉑金玩家

WayneChow@FB 發表於 2022-2-4 22:29
原本諗住試吓買E480, 但係當時AV Life冇得賣,所以就買返同AV amp 同一個牌子,視覺上望落一套,AV M係SR ...

805用黎聽籃牙...........

鉑金玩家

WayneChow@FB 發表於 2022-2-4 22:51
睇嚟我都要當交下學費遲啲升級 ,師兄如果classe 這個品牌可否推薦一些型號來配搭805 嗎,另外 ...

classe得前後級同mono都好貴,入場費廿萬,咁講805又唔洗用到classe既,除非803以上啦

黑鑽玩家

WayneChow@FB 發表於 2022-2-4 22:51
睇嚟我都要當交下學費遲啲升級 ,師兄如果classe 這個品牌可否推薦一些型號來配搭805 嗎,另外 ...

Classé只係一個提意, 因為佢同B&W都係同一代理, 如果要去代理或showroom試旗艦喇叭, 必定係揀呢個牌子, 始終佢都係一套20幾萬嘅前後級組合。
同埋呢個牌子型號唔多, 得一部前級, 一部双聲道後級, 一部單聲道後級, 如果係俾805D4用的話, 前級+双聲道後級就夠, 不過拎得20萬出嚟,咁仲有金仔,B仔,K佬,貴豐,老麥等等可供你選擇~