設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: WayneChow@FB

[喇叭組合] 最近新買音響組合想向各位師兄求教

科林玩家

NM0101 發表於 2022-2-5 00:25
PM10真係唔差, 可惜推B&W只能在700系列止步,而且價位上亦好檻介, 4萬蚊有太多選擇, 二手市場又唔值錢, 除 ...

師兄可否推薦一些購買線材的地方或品牌呢,因為我而家用緊嘅線都係影音店跟俾我免費的,大約budget $10000 左右

科林玩家

p76marco 發表於 2022-2-5 07:12
唔計器材,第一樣問題係個source。用bluetooth浪費左你既投資。用黎煲下機就可以 ...

嚟緊都會想加個串流播放器,依家都開始準備努力做功課,依家覺得之前買amp個決定做得太快

科林玩家

sam2004 發表於 2022-2-5 11:12
睇數字絕對要求唔高,玩過b&w啲人都知道表面係淑女, 上到床就係姣婆,
尤其是八係。而馬仔啲機就有啲似 ...

謝謝師兄,呢個比喻我一題明白晒了

科林玩家

bbc701 發表於 2022-2-5 13:55
玩住先又唔係聽唔到,E家講乜都冇用,Classe 唔係唔好但比呢口價太多其他牌子可以揀,除非你一定要喺 AV  ...

因為舊年小弟花紅幾好,所以諗住一次性整套音響等夜晚做嘢嘅時候都可以聽住歌relax下,由於呢兩年疫情冇乜周圍去比較,只係去咗舊年嘅會展音響展覽,記得當時去BW counter問嘢,當時問啲職員幾個問題,但他們都簡單回覆真係拿不到什麼資訊,然後去旺角E出口隔離有一棟大廈去咗幾層,見到啲價格都幾飄忽,之後去中環AV Life 嗰邊客戶服務幾好,主動介紹埋Landmark消費優惠,價錢比較透明,所以諗住費事煩一次過喺嗰邊搞掂,因為當時係連埋電視機,環繞擴音,同埋5.1一齊買。

有幸上來討論區聽到好多師兄介紹,原來個選擇可以好闊🙏🏻

科林玩家

appletim 發表於 2022-2-5 14:08
個頭唔襯個身,浪費了對805d4, 小弟之前用金仔e480都發覺玩唔盡對805d3, 之後補錢上e800 ...

啱啱上網睇咗e800 , 個尺寸對我來說太大了。早知當初我堅持買e480😅

黑鑽玩家

WayneChow@FB 發表於 2022-2-6 12:17
師兄可否推薦一些購買線材的地方或品牌呢,因為我而家用緊嘅線都係影音店跟俾我免費的,大約budget $1000 ...

線材唔洗急換, 用現有的玩住先, 盡量聽多d不同類型音樂, 睇下聲音分析上有乜嘢不足, 如果本身都有一d唔錯嘅耳機係手, 就耳機同喇叭AB比較, 正常好快就知有乜嘢不足。
反而訊源方面要搞好d, 用藍芽真係好浪費成套器材, 最低限度都買部DAC玩串流

黑鑽玩家

WayneChow@FB 發表於 2022-2-6 12:10
睇完啲評論我都諗住呢一年用住部PM10 當煲下喇叭,出年出花紅再向上升級,有一年時間認真研究下次買邊一 ...

有能力有空間, 就唔好諗合併機了, 對付呢d黑洞級旗艦喇叭只有前後級先可以將潛能激發出嚟。有空就睇下邊日放假得閒冇事做, 打上B&W showroom預約試聽Classé推805D4, 聽完就知兩者有乜嘢分別, 有經驗都仲勉強幻想到, 冇乜經驗就最好親耳聽下。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

WayneChow@FB 發表於 2022-2-6 12:28
因為舊年小弟花紅幾好,所以諗住一次性整套音響等夜晚做嘢嘅時候都可以聽住歌relax下,由於呢兩年疫情冇 ...

新機玩住先啦,而家放 AMP 又係唔見一半,一年半載後放都係唔見一半,你部 AMP 係怕夾到太薄聲唔係無聲出放心,805D4 未去到恐龍級別,老麥 MA9000 /MA12000或E480 已經夠推,如買 805 已經講前後級,804~803 果啲咪要講個客廳冇300~400尺同要行 mono 先買得

買咗就唔好咁多心成日上嚟睇,玩住先到要升級先再問過或睇過啦

鉑金玩家

WayneChow@FB 發表於 2022-2-6 12:19
謝謝師兄,呢個比喻我一題明白晒了

其實玩機係識要配搭,明知佢係姣婆,就要搵個壯男陪佢。
唔係比得多錢就好嘅,好似老金配佢係唔錯,大菠蘿也是一個不錯的選擇,
就算用大陸嘅KINKI STUDIO EX-M1效果也不錯,最緊要係要你自己去聽過,
味道呢啲嘢, 每個人都唔同,唔好隨便爬一爬文就信人講,
尤其是唔好花大錢去買線,補藥黨啲補藥唔係咁靈㗎
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

WayneChow@FB 發表於 2022-2-6 12:18
嚟緊都會想加個串流播放器,依家都開始準備努力做功課,依家覺得之前買amp個決定做得太快 ...

你部sr7015會唔會已經可以用HEOS聽到tidal hi-res? 你問下依度d師兄或代理/銷售,即刻有得玩又唔使開多條戰線😅