設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kgbandy

[CAS音響] 外置SSD 硬碟選擇

鉑金玩家

qoakzm 發表於 2024-3-23 12:08
買咩都會靚聲, 自己開心就好

https://www.youtube.com/watch?v=nzXjKtI18XY

好高深,好神奇,結論係......自我感覺良好就得,haha

鉑金玩家

corolladv 發表於 2024-3-23 11:30
我用緊 SanDisk EXTREME PORTABLE SSD 4TB 同 Samsung 870 QVO SATA III 2.5-inch SSD 8TB 加盒 ...

定係師兄你的 2.5 SATA 就已經是內置的?

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

kgbandy 發表於 2024-3-23 12:23
定係師兄你的 2.5 SATA 就已經是內置的?

2.5 SATA 係外置加盒的,用 usb Type-C 接駁電腦 同 network streamer 都幾好。

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

kgbandy 發表於 2024-3-23 12:18
內置的M.2係咪唔建議?

內置 M.2 都建議,減小用線接駁影響。

鉑金玩家

20120820 發表於 2024-3-22 13:01
不知

但試過不同晶片不同聲

師兄可否分享下不同晶片的聽感及建議那一種較好嗎?不過市面上買到的只有MLC TLC 及QLC了o
謝!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

kgbandy 發表於 2024-3-23 22:10
師兄可否分享下不同晶片的聽感及建議那一種較好嗎?不過市面上買到的只有MLC TLC 及QLC了o
謝! ...

"不過市面上買到的只有MLC TLC 及QLC了"

冇錯亦無計

要買MLC > TLC > QLC

由於晶片結構影呴左聲音

SLC(0,1) MLC(00,01,10,11) TLC(000,001,010,011,100,101,110,111)

一首歌分別放於2,4,8,16咁多處怎樣會同聲?

聽感上用這些密度,音場,層次,分折力,感情和音樂感來評

排名SLC > MLC > TLC > QLC > 3d TLC > 3D QLC

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

20120820 發表於 2024-3-24 00:31

冇錯亦無計

咁你D資料經唔經Ram,硬碟係Ram既輔助,你講既野可以講係錯

鉑金玩家

20120820 發表於 2024-3-24 00:31

冇錯亦無計

原來而家連MLC的都買唔到,市面上最後一隻M.2 SSD 係Samsung 970 EVO plus, 但係啲人話佢係假嘅MLC, 實質都係TLC........too bad
而啲移動式SSD直頭冇寫係啲咩餡,不過根據而家嘅成本潮流都應該係TLC

黃金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

咩野晶片分別, 就算有分別, 咁會唔會令一個普通檔案過FILE時會改變FILE內容?  咁啲影音以後出完硬碟之後, 又可以出HIFI專用電腦火牛, 濾波電源線; 記憶卡同DDR5定DDR4? 裝4條定2條? 會唔會LED發光? 發光又影響音質喇喎..... 有無用獨立音效卡? HDMI出聲? 條線有無離地?有無過濾? 你部電腦入面用風扇? 即係代表有震動喇, 咁又有干擾喇喎, 所以有人話玩到好似信仰一樣真係無有講錯.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
vm8833 + 20 + 20 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Caching嘅方法影響仲大。香港買到嘅大多係用DRAM cache。
膽粗粗試過,SLC cache反而最好聲。不過多數係大陸牌子。
唔係賣廣告,自己 google。係大陸都算大牌子,價錢又係平啲。