設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kgbandy

[CAS音響] 外置SSD 硬碟選擇

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lokki 發表於 2024-3-24 08:47
咁你D資料經唔經Ram,硬碟係Ram既輔助,你講既野可以講係錯

無錯,反而buffering重要啲。

鉑金玩家

Filling88 發表於 2024-3-25 11:55
Caching嘅方法影響仲大。香港買到嘅大多係用DRAM cache。
膽粗粗試過,SLC cache反而最好聲。不過多數係大 ...

可否PM 牌子? THX

鉑金玩家

Filling88 發表於 2024-3-25 12:00
無錯,反而buffering重要啲。

請問什麼是 buffering?

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

kgbandy 發表於 2024-3-25 12:06
請問什麼是 buffering?

音響就算你移移粒釘都可以同你換硬碟一樣大改變,有人信有人唔信
你夠料研究電腦既你一早有答案,唔識你問都冇用
硬碟用今日科學佢都係儲存1同0,個Bit(數量)數我好肯定咁講部部現代電腦都唔會出錯
數量唔變但會變聲只可以講1同0有質量,你有論文支持諾貝爾都有得你攞,冇科學只不過係玄學
飲符水聽音響聽多咗野你會唔會試

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
通山跑 + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

銀級玩家

01 係吾會錯的! 影響聲音的是jitter,即是error cause by time,咁理論上改變某一d野係有可能增加/減少jitter 嘅,Ed Meitner 等 九幾年已經出white paper 解釋jitter,不過似乎比較多人會明白&相信飲符水囉 🤣

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

聽聲作實, 太理性件事就唔好玩架嗱

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Foreverwest + 20 + 20 非常認同呀。

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

20120820 發表於 2024-3-22 13:01
不知

但試過不同晶片不同聲

呢個都唔出奇喎,我試唔同iphone都會有D係好聲D的。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

小瑟 發表於 2024-4-12 06:25
呢個都唔出奇喎,我試唔同iphone都會有D係好聲D的。

黃金玩家

通山跑 發表於 2024-4-5 16:00
01 係吾會錯的! 影響聲音的是jitter,即是error cause by time,咁理論上改變某一d野係有可能增加/減少jit ...

都2024年啲人仲用緊0101 bit perfect去challenge聽得出分別既師兄係心理影響係玄學都真係幾可悲。

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

darkfrank 發表於 2024-4-17 00:47
都2024年啲人仲用緊0101 bit perfect去challenge聽得出分別既師兄係心理影響係玄學都真係幾可悲。 ...

解釋唔到就係玄學,解釋到就係科學
玄學科學都未識分既你可唔可悲
電腦去到今日咁成熟科學都比你用玄學指出人地講科學可悲真係好可悲
硬碟係Ram既輔助相信呢度好多人都未聽得明,聽唔明都算仲主觀咁講唔同硬碟唔同聲(玄學係解釋唔到總之唔同聲)
我生活係科學社會,唔講科學唔通真係可悲到飲符水仲指指點點話你唔信飲符水都真係幾可悲
你套理論科學化咗先黎講,唔科學化我套符水論都有機會係真
Bit只有重量冇質量(聽唔明都冇計),安裝檔排列岩重量岩就裝到個程式
你同我講Office安裝檔質量好過我果個,你個安裝檔Office裝完唔Lag,用我果個裝完就Lag,好唔好笑可唔可悲
咁可能我錯,你岩,但真係要科學先,玄學收起科學化咗先發表
藍色Led大把人話佢傻,到最後咪領咗諾貝爾,加油