設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Nan7yo

[喇叭組合] 第一次開大箱 - Sonus Faber Toy Tower (9/4報告在post#2)

高級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好型呀ching!!!!
alfredmyc 發表於 2011-4-9 14:14

呢幾個月早午晚三餐食樹皮就係型嘅代價...

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢幾個月早午晚三餐食樹皮就係型嘅代價...
Nan7yo 發表於 2011-4-10 00:02

聽住歌, 食樹皮都爽過人啦.
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

星級玩家

回復 49# Nan7yo

SS5.3 is the cheapest grade below $$))) only.  Higher grade too expensive for poor guy like me la.
I have one for my AV system already and now buy another one for the 2ch, but the result is very good for me in this price range, compared with all the gears placed in the ikea carbinet before.
C2410+A65+DP550

進階玩家

Ching 你點解決後牆太近的問題啊?
我同你的擺法差唔多,宜家d 底音boom得好緊要....

高級玩家

Dear KUNGKUNG, lamdog, tung11280, agic, pp101, leo25, fuman0123, rhys, fm31331
再次多謝咁多位師兄加分  

高級玩家

聽住歌, 食樹皮都爽過人啦.
alfredmyc 發表於 2011-4-10 11:56

要邊聽邊乾啃樹皮到年尾

高級玩家

回復  Nan7yo

SS5.3 is the cheapest grade below $$))) only.  Higher grade too expensive for poor gu ...
danny73 發表於 2011-4-10 14:44

Your price is a good deal~ Hm... have to consider to change my rack seriously.
But have to get boss's approval, too many approval request these 3 months.
And sometimes very "ghost rat" bought things, hide it or make up a story like a thief...

高級玩家

Ching 你點解決後牆太近的問題啊?
我同你的擺法差唔多,宜家d 底音boom得好緊要.... ...
cubic3c3 發表於 2011-4-10 15:56

我speakers後面有60cm,所以都無乜BOOM嘅問題
又或者係咪你toe-in得太多?

由各師兄度學返嚟,改善BOOM嚟嚟去去多係個幾樣野可以試:
1)裝好腳釘同釘墊
2)CHECK下喇叭穩唔穩(有無搖得郁?)
3)落黑麻石
4)換AV RACK
5)轉銀線
6)落吸音綿

大鑊D要換CDP/AMP  

只係少少意見,個個屋企都唔同,但希望中一兩樣

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Nan7yo hing,

我今日去聽過隻toy bookshelf,真身真係好細隻,真係想唔讚下你既攝影技術都唔得,我仲以為你個fd個對係ok大隻,比你呃到........

試過對toy bookshelf,好明顯你個對toy tower係超值,bookshelf個對都係聽下算,不過就比我去樓下見識到另一隻品牌既喇叭,就係"豐宅"捨B&W而取新成員PMC,真係一見鍾情,但係唔知夾唔夾NAIM!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黃金玩家

Nan7yo hing,

我今日去聽過隻toy bookshelf,真身真係好細隻,真係想唔讚下你既攝影技術都唔得,我仲以為你個 ...
lamdog 發表於 2011-4-11 01:45

你對隻XQ10有乜不滿?
因為小弟有D想入隻XQ20黎玩。
請比D意見小弟!