設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 甜鬆潤

[討論] 我的CHORD HUGO評測 PART 1 - 包裝與產品設計篇

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Hoyan 發表於 2014-3-18 09:30
我遲D會試用iPhone 行Dop DSD, 同一首歌,睇下落差有幾多。

這個不需太嚴格的聽力已能分辨了
補充一下AK120不支援DSD 128

科林玩家

甜兄高見,在下拜服

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pspiwant 發表於 2014-3-18 09:30
一睇到三個麻甩佬一齊插住部機個張相真係忍唔住拍枱笑左出來

アテナエクスクラメーション?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

甜師兄每次總能寫出出人意料之外既評論,以虛疑(?)問答方式寫出師兄對hugo設計的一些感想實在精彩,非常期待第二部份
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

哈哈,經過今次推介,部野必定熱賣、大賣。
billy

進階玩家

shiftk 發表於 2014-3-18 02:03
冇得頂!笑了出來!
(Post76 Android 手機版送出)

好好笑呀!ht甜師兄加油!
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

owenlee 發表於 2014-3-18 01:31
看完令人一笑置之既"評測"....另外文中既"訪問"係真定無中生有...?

師兄你連過套阿蓋達套裝都接受到,我所講既小問題當然不值一提。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

甜鬆潤 發表於 2014-3-18 16:51
師兄你連過套阿蓋達套裝都接受到,我所講既小問題當然不值一提。

為左音質你可以燒到幾盡?

我分享時都預左會有不同既意見和聲音, 小弟套SETUP 絕對明白唔係人人接受, anyway 都係分享一則

係度利申一下先: 小弟唔係 Hugo 死忠, 亦無任何利益關系要特別去抬高 / 踩低 任何產品

師兄用開玩笑既方面去探討 Hugo 絕對無可厚非, 我亦認同外殼設計上有待改進 (任何靚頭靚線插唔到絕對係死罪 )

但師兄你文中有幾點小弟想更正一下:

1. 有關 AK240 光纖 output 唔 support DSD 呢個問題, 首先師兄你要搞清楚目前AK240 光纖最高只支援 24 192, 所以呢一點唔係Hugo 既問題 or 錯誤 (有錯請更正)

2. Hugo 無 line in / out, 其實 Hugo 原意係一部 for 手機 / 電腦用的 portable DAC+AMP, 同主要for DAP 使用的DAC+AMP 定位唔太一樣, 所以無 line in / out 其實都好合理

3. Hugo 有兩個 usb in, 一個係 SD for 手機 (最高支援 16bit 44.1khz) 而另一個係 HD for 電腦 (up to 32bit 384khz), 分開兩個既原因係因為內部是用兩粒唔同chip 去control timing 同確保 jitter可以達至最少, 而唔係好像師兄文中所講 "壞左一個, 仲有另一個...." 咁簡單..... (下圖為 hugo 的內部線路)

Hugo

Hugo

小弟絕無敵意, 純粹認真討論   期待師兄之後既 PART 2...etc!
“In theory, there is no difference between theory and practice. But in practice, there is.” ― Yogi Berra

專業玩家

owenlee 發表於 2014-3-18 17:32
為左音質你可以燒到幾盡?  

我分享時都預左會有不同既意見和聲音, 小弟套SETUP 絕對明白唔係人 ...

1. 小弟未讀過書,唔識英文,係CHORD HUGO 官網上搵落黎既
Optical TOSLink 24-bit/192kHz-capable 係未即係唔support dsd?
螢幕截圖 2014-03-18 17.44.01.png

2. Portable DAC/AMP 同 Dap DAC/AMP 定位何來不同之有? portable 唔係for dap 又何來portable 之說?難度係portable之desktop版本?我無聽過有dap dac/amp賣喎?邊到有,我凈係聽過有protable dac/amp賣。

3. 奇怪既事唔係佢分開兩粒chips,奇怪既係你point 2. 話係for手機,但係你何來見過有iphone線係由lighting 去 micro usb呢?
    如果一個usb一個micro usb好似pha-2咁,我都唔會咁講啦係未先?

你唔係撐,你係偏心姐

星級玩家

新仔玩家

甜鬆潤 發表於 2014-3-18 17:55
1. 小弟未讀過書,唔識英文,係CHORD HUGO 官網上搵落黎既
Optical TOSLink 24-bit/192kHz-capable 係未 ...

甜師兄講野真係幾幽默