設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: S.C.

[討論] 十萬級別耳放

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-4-8 14:05
Wireless speaker 都吾平無諗過, 到時如果玩書架喇叭返而390.5有得諗下.

Goldmund 平價系列的確吾夠健全 ...

Goldmund平價系列D質數都唔會差只係唔會係好好力果隻~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢個價位梗係 BHSE + SR009 啦   
前題係個source有番咁上下
利申: 自己用緊

如果樓主堅持唔聽靜電又要過十萬的headphone amp先聽,
仲有一個選擇, 就係Accuphase C3800,
佢本身係一部前級, 但個headphone out 出的聲一聽之下驚為天人,
金仔其他前級的headphone out 都做唔到係唔知點解呢部headphone部份如此出色,
買Goldmund前不妨一試.

星級玩家

S.C. 發表於 2014-4-7 22:44
多謝John兄推介先,但係我係見Goldmund才想買,而吾係故意找source/amp去買, 已經決定放棄就放棄了,不過 ...

Orpheus 個部DOCK主打好似唔係headphone amp, 唔知佢份amp個part 會有幾強呢
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

銀級玩家

lwt 發表於 2014-4-8 16:23
哦, 以為你用開呢個牌子~
見你咁貴都對佢咁有信心~

好耐之前去2個親戚屋企也是Goldmund 西裝, 之前公司老闆屋企直頭Goldmund 頭至尾全套, 或者因為聽過下又或者咁吾係信心問題最緊要係鍾吾鍾意, 不過可能當你擁有左你又完全吾覺得係咩, 人係咁

銀級玩家

googleli 發表於 2014-4-8 17:16
呢個價位梗係 BHSE + SR009 啦   
前題係個source有番咁上下
利申: 自己用緊  ...

多謝大家意見不過再次重申我係見佢Goldmund 先想買並不欠缺 headphone source + amp的, 所以其他暫時全不考慮, 不過也簡單回下:

BHSE 吾考慮原因, 吾希望再一次等側田接夠單先開始訂料做嘢又慢又等成年,

009吾係玩的目標呢, 暫時吾想玩靜電同平板住

C3800 金仔頂級 Pre-amp ching有聽過?金仔pre  amp太大無位放入睡房, 也不會入pre amp 作headphone amp 因為之後一定身痕入金仔power amp又搬佢出廳, 咁到時咪又係重新要搵headamp souce + amp

銀級玩家

nightscrawler 發表於 2014-4-8 17:22
Orpheus 個部DOCK主打好似唔係headphone amp, 唔知佢份amp個part 會有幾強呢

其實好多一體機hp amp 也吾太差架, 何況賣到幾萬以上的機, 例如樓上提到的金仔, 又例如DAC 之中 Invicta也一直有很不俗之評價, 當然Orpheus 要試過先知啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

有 TELOS "基因" 但不就是說不是 TELOS AMP?? 超可惜呀.

自己就超LIKE GOLDMUND 的音色. 就是一定冇買過. 如果當年它已經出了, 我想一定會SELECT 它而不是BHSE.

銀級玩家

t1174 發表於 2014-4-8 18:38
有 TELOS "基因" 但不就是說不是 TELOS AMP?? 超可惜呀.

自己就超LIKE GOLDMUND 的音色. 就是一定冇買過.  ...

T兄原來也是超LIKE Goldmund 音色嗎{:9_425:}

當初見到TELOS 字眼已經令人想入菲菲, 我知道T兄有BHSE不過講真如果比我選Goldmund TELOS headphone amp或 BHSE+上任何一部5萬元SOURCE的話, 我無慮必選Goldmund的{:9_434:}

專業玩家

S.C. 發表於 2014-4-8 14:05
Wireless speaker 都吾平無諗過, 到時如果玩書架喇叭返而390.5有得諗下.

Goldmund 平價系列的確吾夠健全 ...

師兄880玩既係250定係600版?
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

feria 發表於 2014-4-8 18:56
師兄880玩既係250定係600版?
(Post76 Android 手機版送出)

貴價hp我就無,880 我有32/250/600ohms, 發現32ohms其實最難發揮理想聲音,就算是portable系統,
直推如果夠聲應該買250ohms, 任何枱機下都應該買600ohms