設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 鍍金, 鍍銀, 鍍銠, 鍍白金....音色如何?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日行過不少地方, 買了一尺的Silver Sonic  T-14 試下換左之前用開的QED SILVER ANNIVERSARY XT.
QED的聲音是一流的, 包滿又有足夠的厚度. 問題是我用來做jumper, 除去中間的膠管再扭上喇叭的接線位時, 鍍銀線芯太幼結果好易斷/碎.
於是入手了T-14, 都是銅鍍銀, 不過線芯比QED來得實淨, 扭上喇叭的接線位時無斷 (官網說是"Continuous Crystal copper" 意思即是??) 初聽回之前的CD, 發覺聲音有好大的變化, 細節位比之前明顯, 而且兩個單元的反應比之前靈敏. 可以說是厚度上稍淺化而多了反應.

不過都係想要個Y插做jumper 的接位, 擔心夾得多又斷.
但...真是有好多牌子, 而且鍍法都有好多種: 鍍金, 鍍銀, 鍍銠...而oyaide SPSL的更是鍍銀+白金,
到底做jumper用什麼電鍍好?  各種鍍法的音色又有幾大出入?

=========
update又少少,
買齊了一對WBT的銅母插, 行Silver Sonic T-14線做jumper.
久聽之下, 主聲音是比以前厚重了. 用自已的喇叭聽發覺背後的低音加強, 分析力上提高了.
之不過與此同時高音的領域未免拉低了一點, 有些人聲, 如羅文的, 未免聽起來不夠嬌.

真是要花少少錢買一對銀叉插拉回高的音色才行.
還是好音樂最好.

銀級玩家

continuous crystal copper 單晶銅
其實好多人鍾意鍍不同物料調教音色。。。我最近上網做咗個research。。。睇吓個表

銀最好,不過最易氧化。所以就有金,金老,白金等等不同鍍層防止氧化,也成為各人調聲嘅一個手段。。。
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

多謝你的圖, (話說圖片的顏色好怪?
如果這樣說, 即是oyaide的Y插用brass底+Ag/Pt 的組合出聲應麻麻地?
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2014-11-24 13:35
多謝你的圖, (話說圖片的顏色好怪?
如果這樣說, 即是oyaide的Y插用brass底+Ag/Pt 的組合出聲應麻麻地?
...

sorry。。。因為相機影mon。。。。

我唔會話麻麻地,亦唔會話一定好。因為係要夾你部機同你隻耳仔。有人中意高清有人中意暖聲耐聽,要配合。有D ching 中意全套鍍老, 有D ching 全套紫銅, 各有喜好。要試吓邊隻啱自己。 唔啱咪放返出去囉。

但價錢並不一定反映聲音質量。可能鍍老度白金原材料已經貴D未定。。。
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

黃金玩家

香港天氣潮濕,唔長期控制 "HiFi 房" 溫度濕度,鍍咩都假,出唔到想要既效果。
billy

銀級玩家

系,咩都氧化晒
咁樣鍍老就有著數,最先鍍老用係首飾上,就係貪佢氧化慢,

1萬

白鑽玩家

老而不

如果是PC, 可以用"Print Screen " 截圖. 按了"Print Screen" 之後開個小畫家用Crtl+V 貼上去, 存檔就ok了.

我自己就唔多想聽暖聲了, 去過朋友家聽過真是聲音太柔. 我想動態明顯, 偏高清. 有咩好介紹?

另外大家用的接頭用了幾多年才發覺氧化??
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2014-11-24 20:21
如果是PC, 可以用"Print Screen " 截圖. 按了"Print Screen" 之後開個小畫家用Crtl+V 貼上去, 存檔就ok了.  ...

其實,我個人意見啦,不代表所有人都覺得,就系呢,銅唔系暖聲,而系最中性。通常暖身都系因為部機暖聲,最常見原因系負回輸設定比較高。

在一d 較為暖聲既系統度,再用銅線系無咩變化。可能用銀會收緊D線條,清dd(唔系標),balance 番甘lor。。。。我覺得咋。
因為呢度好多人都玩線,我唔系物料權威

如果話玩線或不同金屬配搭,可能請Alman ching 講下佢經驗啦
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono

銀級玩家

kl122002 發表於 2014-11-24 20:21
如果是PC, 可以用"Print Screen " 截圖. 按了"Print Screen" 之後開個小畫家用Crtl+V 貼上去, 存檔就ok了.  ...

嘻嘻,一時痴根唔記得左print screen

1萬

白鑽玩家

老而不

jastudio 發表於 2014-11-25 00:54
其實,我個人意見啦,不代表所有人都覺得,就系呢,銅唔系暖聲,而系最中性。通常暖身都系因為部機暖聲, ...

自己無甘多錢去樣樣試, 唯有上網check + 去鋪頭聽人吹水.
都是一樣, 銅是中間位; 至於鍍咩上去就出入大了.

可能小小的一樣野未必影響好大, 不過最唔想都是聽了10年8年直到喇叭開左聲了,
都唔知原來係自己條cable/ 接頭左右了自己的音感, 甘樣就唔多好了...  
還是好音樂最好.