設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 鍍金, 鍍銀, 鍍銠, 鍍白金....音色如何?

黃金玩家

kl122002 發表於 2014-11-25 08:06
自己無甘多錢去樣樣試, 唯有上網check + 去鋪頭聽人吹水.
都是一樣, 銅是中間位; 至於鍍咩上去就出入大 ...

既然考慮到RCA cable 插頭既鍍層,咁您有冇諗埋部前置輸入端口係咩料呢?

聽左十年八年,個頭又洗過幾多次呢?可能有" 頭失" (impedance attenuation) 個喎?
billy

1萬

白鑽玩家

老而不

由喇叭線接頭去到RCA接頭, 真是... 左失d, 右失d, 音源本身又在混音師手上又失一d...
其實最好是自己有錢, 未來又有能力回到過去, 聽live的演出. 不過可能性唔高.

唉, 都係算了, 買過Y插真是又費神又費錢.

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2014-11-25 13:51
由喇叭線接頭去到RCA接頭, 真是... 左失d, 右失d, 音源本身又在混音師手上又失一d...
其實最好是自己有錢, ...

哈哈,聽交響樂其實香港都時不時有,間中上城市售票check吓可能有表表演。鬼佬jazz之類就難D有live。。。香港D演唱會音響同錄音都唔好提啦
(Post76 Android 手機版送出)
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

1萬

白鑽玩家

老而不

剛收工去左一家熟店取經. 原來oyaide的叉插真是好唔得. (老世得一盒, 插左上對天朗試音, 一聽即死得)
同時發現原來叉插好易鬆, 似乎現在我用的方式 (扭堅仲安全), 不過還是心思思想入set WBT 的看看.

我自己聽swing + 古典多少少, 不過喜好的歌手, 指揮都作古了. 線唔好, 或者中間有咩出入, 一聽會知.
因此, 一定要條好線+低影響先得.
香港的concert... ...算了.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

大家討論得咁HOT, 小弟也搭埋咀

多年前Oyaide的插頭很流行,小弟亦跟隨潮流, 買了其鍍銠頭尾插, 但拔插一段時間後, 鍍層脫落。用過其電線, 插座等, 似乎跟其他的同類比較下遜色。

Focus Audio FS688 的喇叭插座用Cardas 純銅, 咁多年逐漸氧化, 不時要用省銅水抹之, 即變得笠笠令, 聲音也清晰了些。

至於聽音樂會。 說也慚愧, 在港去聽的機會真是極少, 反而移民至此卑斯小城後, 聽的機會多了許多。變了對家裡的重播聲及現場的演奏更有認識。 現在每星期日返教會, worship team 帶唱聖詩, piano, guitar, bass guitar, drums, 主唱, 和唱, 音響效果非常, 歌聲人聲更hifi過hifi。。。如果家中可以有此效果, 會 OMG。。。。。 敬拜之餘, 又可"發燒", 天堂也。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-11-25 08:06
自己無甘多錢去樣樣試, 唯有上網check + 去鋪頭聽人吹水.
都是一樣, 銅是中間位; 至於鍍咩上去就出入大 ...

所以要買多D線試

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實換左唔同鍍的物料,我套野聽唔聽得出都成問題.

1萬

白鑽玩家

老而不

leojai 發表於 2014-11-26 14:14
所以要買多D線試

買一尺線可以玩大花樣, 有邊個唔鐘意

只是買線接頭/插真是好頭痛. 可以肯定是平的不買, oyaide的不買,
唔通只有望WBT....
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-11-26 20:48
買一尺線可以玩大花樣, 有邊個唔鐘意

只是買線接頭/插真是好頭痛. 可以肯定是平的不買, oyaid ...

士旦買個插算啦, 何必咗執着?

令外如鍍銀, 氧化都冇乜所謂啦。 silver oxide  導電性好強, 反而銅係最易氧化, 而copper oxide 導電性係直線下降, 係擔心speaker 個blinding post 氧化好過啦。 照我話, 唔帶套直入最爽。
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

1萬

白鑽玩家

老而不

我昨日買了一盒WBT的銅叉插(鍍金) .
如果只是將Silver Sonic T-14好草率地唔帶套直入, 聲音是細緻, 空氣感不太闊. 人聲/背景聲突出, 有少少硬.
現在有一盒玩下, 好草率地一邊用叉接, 另一邊唔用.  聲音已比之前只有線有好大出入. 聲音比之前厚了, 聲音明題被銅+鍍金插拉闊了.
我唔識好似hifi書的描述,  不過用銅+鍍金來聽音樂是真有最大的音樂感.

不過現在的插法好奇怪, 太浪費個插了. 遲d買多一盒叉補完.

還是好音樂最好.