設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] Decca Sound: THE MONO YEARS 1944 - 1956

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-15 13:59
請問皆旺是否先達隔離個商場?
唔該晒先!

新店的面積都係細, 主賣上榜CD
的確. 佢是單人老世.
開2-8pm, 週2-6
價位似謀人寺一號 .

唔知佢收唔收碟? 我自已堆古典都想放.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-15 14:04
新店的面積都係細, 主賣上榜CD
的確. 佢是單人老世.
開2-8pm, 週2-6

去了
花了千二元
買咗
白頭佬 XRCD24 日本本土版全新未開
Four Seasons I MUSICI 三洋版
天方夜談 Vladimir Ashkenazy 三洋版

另外佢個到應收碟
卡片有寫
(Post76 Android 手機版送出)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kl122002 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

kongchai 發表於 2015-4-15 16:16
去了
花了千二元
買咗

隻四季在網上見過其他人話 24bit 版本比三洋版更好
24bit 版亦高價過三洋版

那裡買碟有樣好
老細肯試碟比我聽
剛才比較過兩款天方夜談版本後
才買那隻三洋版天方夜談

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-15 21:18
隻四季在網上見過其他人話 24bit 版本比三洋版更好
24bit 版亦高價過三洋版

因為是digital recording, Decca 的代表作
三洋版就...如果有西德我選西德.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-15 22:23
因為是digital recording, Decca 的代表作
三洋版就...如果有西德我選西德.
...

西德當然好
可惜佢到冇
而我對個三洋版原盒又好有興趣
所以就選擇它了
佢個到有幾個版本天方夜談
如果想找天方夜談係個好地方
佢重有隻 XRCD2 版本
但個紙盒背面爛咗 D
否則應該入佢先真

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-4-14 20:23
對卡24K金碟, 千禧過年出的都麻麻地.  相反是以前出的都不同了.
好比Classic Record出的24K金碟 每只過 ...

我意思是前幾年個底好淡金色的telarc 所謂24K 個堆新碟 見到都

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-4-16 03:04
我意思是前幾年個底好淡金色的telarc 所謂24K 個堆新碟  見到都  ...

cwyip 兄
有冇相片可以提供睇下個樣?

另外
Decca 有D再版碟是日本本土版的
聲音如何?
師兄有乜評價?
這些碟價錢唔高佰多元有交易
應該抵玩嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-4-16 03:04
我意思是前幾年個底好淡金色的telarc 所謂24K 個堆新碟  見到都  ...

以前的金真係好厚金, 家下個有人對我說是alloy gold
有分別唔出奇.  
你去2手區望下我對telarc會見到個金色好唔同.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-16 05:49
cwyip 兄
有冇相片可以提供睇下個樣?

日本仔keep任好多名錄音, 似乎是因為當年唱片公司的policy 搞出來.
如果是舊版, 即是Decca/London -->日本的King's press翻出的 , 我自覺一兩張不是問題. 反而入得太多就唔好了.

現在重出, 好比是EMI之前的999yen 系列, 如果在EMI Masters 之類的沒出現, 入手都不是一件壞事.
好比一張貴到死的Kogan黑膠, 日本仔EM3-4年前重出只賣二百元左右, 點解唔入呢?

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-16 06:29
日本仔keep任好多名錄音, 似乎是因為當年唱片公司的policy 搞出來.
如果是舊版, 即是Decca/London -->日 ...

收到
唔該晒