設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: WCHK

[古典] 近期入手 CD 有好有差

黑鑽玩家

dc903 發表於 2016-2-27 09:23
少時,聽亞倫concert, 背景吵,說話多,歌手演繹不完美,喜聽錄音室版本。近年,覺得live更能展現能力, ...

認同這位師兄的觀点, Live 錄音有其好處, 能蓋過其缺點. 但我說的那隻碟, 不是平常觀眾的背景雜聲, 那是非常擾人的咳聲.
多謝這位師兄指教, 這是有禮貌的討論.

1萬

白鑽玩家

老而不

WCHK 發表於 2016-2-27 10:15
你喜歡聽某些早期錄音CD, 隨便你, 我喜歡聽乾淨錄音是我意見, 你醜化人抬高自己是你不對. 難道有人在Forum  ...

我又無講過話聽古典一定要問過我, 我從來都無甘大本事 !
我兩次留言都好客氣去同你聽古典曲目的事,  我唔知咩原因令你覺得我有意冒犯.

你個貼由第一段字就打明醜化錄音:

小弟近來買了幾隻 classical CD, 錄音有好有壞, 分享一下:

甚少CD 錄音如此粗疏, 觀眾背景的聲音清晰收錄, 其中"火鳥"幾乎全首有人咳嗽, 真是聽到有火. 至於"貝9", 聲音模糊又mono.  

其實之前有聽過 Orfeo 貝4 SACD, 感覺很好, 但想不到普通CD差那麼遠

話明現場實況錄, 又點會知當年當日個支收音咪坐正一個咩人?
現在任何一場真的的演奏會都隨時隨地有人咳,  打乞嗤, 甚至放屁, 呢D野被人錄左音又有咩新鮮可言?
一個live 的錄音, 如果同一個位置上的咳聲時細時大係真的有少少問題, 證明左個錄音被混音師修改去試圖cut 走呢D聲音, 而且修改幅度上都幾明顯, 分分鐘連個樂團原本的聲都被左右.  甘樣的野你覺真無問題?

又講明1951年, 當時立體聲技術都未成熟, mono錄到具九大合唱時唔拆聲都已好唔錯了. 估你福伯會在30年後在1980年時忽然由棺木彈起身去再錄過立體聲版本?

聽古典, 向來就有時要在錄音同演釋上各取捨, 你強行將全部錄音+演釋炒成一碟來評論,
你妄下評語, 有無真的諗過個有無分清楚你到或要聽聲, 定還是去聽演釋?

猶如我一再強調, 就係你想聽到乾淨, 線條分明, 有氣又力的聲音, 就應該去錄音室收錄的版本, 而不是live 或者是任何舊錄音.
如此評論一二張古典錄音, 真在對錄音有欠公平.
更何況有些古舊錄音本來就不是以大眾化市場為目標?

還是好音樂最好.

鑽石玩家

小弟有買電子樂團live現場大碟(特別係Pet Shop Boys), 因為好喜歡有D完全團隊為演唱會特別處理電子效果/重新編曲/管弦樂/ remix混音,同大碟錄音室版本完全唔同,有D電子效果分分鐘仲正過錄音室版本添。佢哋嘅live現場大碟係remastered過,唔會有咳嗽吵雜人聲,所以D音質好靚。可能聽古典/管弦樂奏CD時有D拍掌聲/歡呼聲會更加好同有live感,令古典演/管弦樂奏更正都唔定? 覺得演奏完果D好少量拍掌聲人聲好正,但千祈千祈唔好太吵雜大聲,live大碟CD一定要remastered過。好似睇老翻影碟咁,有觀眾行嚟行去同/吵雜聲/咳嗽聲,點頂?聽live古典演奏同演唱會都係咁掛...

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告
WCHK + 10 + 10 一定要加分
kl122002 + 10 + 10 用家心得!!
窮小子 + 10 + 10 用家心得^_^C 兄好 !

查看全部評分

鑽石玩家

...唔記得講聲,純粹都係小弟個人意見...小弟對深奧嘅古典樂認識不多,可能九唔搭八,,志在交換心得,有得罪請望師兄見諒

1萬

白鑽玩家

老而不

psb 發表於 2016-2-27 12:48
小弟有買電子樂團live現場大碟(特別係Pet Shop Boys), 因為好喜歡有D完全團隊為演唱會特別處理電子效果/重 ...

係唔係好似聽偷拍老翻...你唔講, 我都唔覺. 原來又幾似.

C兄講的情況, 有時支咪會是收音是歌手/樂師果支, 甘樣的話因為近主演出者, 在混音師操作之下錄出來的還是以主演出者為主 當然也會收錄到現場的情況, 不過較弱小 (直至混音師再調改而聽到場中的歡呼聲) .

古典的錄音, 根據以前睇書講, 大多是吊在hall 中的咪入音, 又有些是在台上收, 位置唔同, 加上音樂廳的設計係會錄到唔同的聲音. 因此雜聲無可避色的錄到, 而混音師沒法cut 走.   當年這些live 的收錄不一定是為了在今日的唱片出售, 而是在大眾收音機上播出. 現在本地的大會堂, 文化廳的concert不時都有被錄音, 另日在RTHK 4 上重播, 再聽一樣是會聽到當時都係有咳聲和其他雜音.

由此可見這些昔日古典的live 錄音, 技術上不覺可追求得太多. 古典live 可貴之處是欣賞與錄音室聽到不同的實時演出, 還有拍錯手, 指揮同唱等教人驚喜的事.   

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 拍錯手...希望不是自己就好.
psb + 10 + 10 用家心得+ 好深奧!!!

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

psb 發表於 2016-2-27 12:48
小弟有買電子樂團live現場大碟(特別係Pet Shop Boys), 因為好喜歡有D完全團隊為演唱會特別處理電子效果/重 ...

師兄用睇老翻來比喻, 無得頂!
https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2016-2-27 12:44
我又無講過話聽古典一定要問過我, 我從來都無甘大本事 !
我兩次留言都好客氣去同你聽古典曲目的事,  我 ...

每人聽音樂都有其喜好, 你不同意, 說你的看法没問題, 我開 post 說我聽感是我真實描述, 我沒有嚇人或誇大. 繼續和你討論是擾人的.
正如我之前所說, 不是我和你的爭辯, 就可知此碟好不好, 銷量可反映事實.
古典音樂是大眾的, 悦耳優美的樂曲自然吸引人, 相反差的音樂/錄音自然有人彈, 但經常掛在口邊一推道理, 包裝成高不可攀的理由, 說白一點"你們懂什麼", 使人覺得古典音樂陌生難明.
https://www.instagram.com/chsw2019/

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

WCHK 發表於 2016-2-27 00:29
多謝師兄指點. 如果這些錄音情况以考古角度來欣賞認識, 還說得通. 但將缺點說成優點, 對我來說同樣嚇人. ...

音樂感受係會隨時間而改變甚至180度轉變。
看書看電影看人生亦然。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 用家心得
kl122002 + 10 + 10 中肯.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

WCHK 發表於 2016-2-27 16:08
每人聽音樂都有其喜好, 你不同意, 說你的看法没問題, 我開 post 說我聽感是我真實描述, 我沒有嚇人或誇大 ...

即若如果你覺得我的留言是擾人的話 可以請版主刪走, 又或者令我在你日後任何的貼中禁言.
我也不介意有人幫我省時間來面對不必要的對答.

古典的世界唔複雜, 反而只是有些人既不明白, 又不肯虛心學習之下, 假以"古典=複雜"對掛而無限放大困難,
再加以如此的說話方式強行總結一切.

我要指出的地方不少的前幅中已提及不少次, 看不明, 不肯接受的話,
我也無言可說, 唯望其他人日後找出來了解.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實WCHK兄可能買錯碟 因好多細廠的所謂live record 好多時都是radio record 來 正如kl兄所講 錄到聲就算 目的只是作聲音紀錄 比當時的收音機直播 錄音質素一般都是麻麻地 當然有時都有佳作啦 你當以前的bootleg碟聽就好了其實細廠出得碟的live record   好多時都有歷史性價值 日本樂迷最喜歡入手尼類作品

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 用家心得
tlsk + 10 + 10 精彩報告
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分