設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] [開咗箱文] 明明Noble話隻K10U RoseGold同隻"橙"無分别-做乜會咁?

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

公元2016年, 五月尾, 身在吉隆坡努力糊口中.....在手機上突然來了一則訊息....

"<Noble Audio KAISER 10U Black & Rose Gold>
喜歡特別既你? 喜歡漂亮既你?喜歡聲音既你?
又點可以錯過依隻「全球限量100隻 」既機會呢?
真係又特別,又好睇,又好聽既KAISER 10U !"

心裡一沉...又驚....心想"六月才回到香港...買不到了"........又喜...."嘻! 賣完了! 我就不用花血汗了"

輕鬆地回港後....又跟場內各方好友打招呼....客吐一句: 「無見兩星期, 有無新嘢到場呀?!」.....正當轉身之際....背脊一寒.....一把男中音道:「幫你留咗隻"玫瑰金黑"喎!」......心想..."我有講過留隻俾我咩???????"......那把男中音跟着說:「你朋友話你出Trip返唔切嚟嘛!」....."邊條死仔爆我????".....故事的結局非常簡單........現在還未找到25仔呢!!

昨天的K10

今天的K10

近看的K10

玫瑰金加銅

銅加玫瑰金

[2個月飛天遁地] vs [2小時] 後絕對不公平聽感:
"
筆者在從前的文章中提過Noble #K10u是從...黑胶的"良莠不齊" 到 鋁橙的"完美升仙"
現在再來個"華麗轉身"....聽感究竟有沒有沒化呢?? Noble老板話無.....筆者初聽也覺和之前鋁橙未開聲時差別不大, 但身邊的啦啦隊(互推落坑的毒友)卻連聲說.....「這隻好聲啲 ! 這隻好聲啲 ! 」....心想"你班友、使唔使去到咁盡呀!!!".....但啦啦隊鳥獸散和吃過下午茶後, 冷靜下來時, 再拿上一聽.....低頻力量和立體感明顯多了, 而高頻跟鋁橙未開聲時差不多!!....中頻比較順滑但不明顯...相信這些都跟"顏色"是沒有關係的...而是在調音上的小改變而巳........最後還是最想找出那個25仔!!

評分

參與人數 6威望 +80 金錢 +80 收起 理由
hiyori + 30 + 30 一定要加分
tubeamy + 10 + 10 一定要加分
Pacalet + 10 + 10
lp24nelnel + 10 + 10 抵請25仔食飯
黑翼菜鳥 + 10 + 10 一定要加分
ml55 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

毒海無涯....回頭又不見岸!!

黃金玩家

師兄你呢條應該唔係跟機那條?

邊款 2.5線好呢?

鑽石玩家

洪威 發表於 2016-6-4 10:36
師兄你呢條應該唔係跟機那條?

邊款 2.5線好呢?

由當初入"鋁橙"就用上Plus Sound Audio的 Gold + Silver X8. (因它能盡情發揮本身三頻控制力很好的"鋁橙")
怕太粗的可用X6...但如果用4绞的話分别會較大(在音場和位置上).....耳胶的撰擇也十分重要....筆者試了十多款的耳胶耳绵....而最愛的JVC Spiral Dot居然不夾.只有原廠的红灰膠最好(緊記使用時, 套上耳機道管上的深淺也會對音場和低頻有影响!!!

黃金玩家

nikfung 發表於 2016-6-4 11:05
由當初入"鋁橙"就用上Plus Sound Audio的 Gold + Silver X8. (因它能盡情發揮本身三頻控制力很好的"鋁橙" ...

Plus Sound Audio的 Gold + Silver X8

大概咩價位左近?

鑽石玩家

洪威 發表於 2016-6-4 11:59
Plus Sound Audio的 Gold + Silver X8

大概咩價位左近?

5K左右

http://www.plussoundaudio.com/customcables/inearmonitor.html

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

德8? 鋁橙? 好紅下

鑽石玩家

jaffeinism 發表於 2016-6-4 15:20
德8? 鋁橙? 好紅下

唔明?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

nikfung 發表於 2016-6-4 15:31
唔明?

個隻其實系紅色; 德8商塲

星級玩家

nikfung 發表於 2016-6-4 14:23
5K左右

http://www.plussoundaudio.com/customcables/inearmonitor.html

師兄,請問 plussound 造線時間耐唔耐,交貨準時嗎 ?

謝謝 !

鑽石玩家

大食怪 發表於 2016-6-4 16:06
師兄,請問 plussound 造線時間耐唔耐,交貨準時嗎 ?

謝謝 !

唔等得可以去“一齊走”睇吓有冇現貨
(Post76 Android 手機版送出)