設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: webuy

[討論] 中高系統比較

黃金玩家

t1174 發表於 2016-12-30 22:01
現在一只 hp 可以10k plus... 買70支,錢,我想的確是問題,安置當然還是問題啦。 ...

佢係某大學一個部門工程師,佢將八成耳機放喺辦功室。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2016-12-30 22:30
佢係某大學一個部門工程師,佢將八成耳機放喺辦功室。

咁錢可能真的不是問題了。後來賺到錢嘛。

銀級玩家

唉, 而家真係好亂, 好在仲未入手

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ozrayyau 發表於 2016-12-30 13:46
其實為咗聽好啲,不同聲音取向嘅耳牛或 Amp 係必須嘅,但又幾多個有無限金錢?
識得一個日本朋友,佢有七 ...

玩耳機/耳塞最可怕既地方....

黃金玩家

webuy 發表於 2016-12-31 12:32

吓?好清楚喎,非卿不娶咪買 K812 囉,唔使煩。聽落覺得唔夠,咪可以跟另一個師兄講攞去改裝,又一條好漢。又或者賣咗佢入過第二枝。

黑鑽玩家

唔想亂... 唔好上 forum

终歸聽歌係一個人嘅事.
https://www.instagram.com/chsw2019/

銀級玩家

Budget夠就買HP+DAC+Amp
Budget 唔夠就買HP+合併機
俾你買左隻高級Hp, 但周邊野配合唔到都係無用
(Post76 Android 手機版送出)
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

亂其實都真是幾亂。所以所謂耳聽為實,去聽下 demo 就以為得,那其實都有 盲點 。

也有時見人出機,也不用怕是支機唔好,有更多的原因可在背後。比如夾唔好,聽多了有點悶冇咁喜歡,甚至耳機都可以是冇地方放的。

其實,見過玩耳機的方法都有好多種,有人好像我咁有不只一支耳機,支支都只是推一半,但勝在變化多,有玩味,也有人只有一支800,但玩到好頂,而且其他耳機插在他系統都唔會夠他那支800好,包括其他800.

至於選擇的方法如何,問我會比較看前景,但如果只是聽聽音樂,不想入抗,入只812 也是個好選擇,但我想更多的原因是各下去買機時,聽 demo 那一耳有盲點的聽感,因此,其實是 隨緣。

不過不用怕,耳機也日身外之物,至重要是會起身,如何也要一個開始,而且,有時是比較而出事,買了聽了先自己 happy 下,冇話一定要識得所有耳機的,聽到咁上下有點悶了,先找其他人聽聽其他耳機,走出井底,那又一條好漢走長城。

黑鑽玩家

t1174 發表於 2016-12-31 14:15
亂其實都真是幾亂。所以所謂耳聽為實,去聽下 demo 就以為得,那其實都有 盲點 。

也有時見人出機,也不 ...

好贊成Ching的講法

黃金玩家

dibroth 發表於 2016-12-26 11:14
K812用家路過講講,K812雖然手機都可以推得入到耳,但係音場會縮到好細,訊息量亦不足,呢樣野好難接受,
呃下新 ...

個人感覺唔及812
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3