設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: webuy

[討論] 中高系統比較

黑鑽玩家

webuy 發表於 2016-12-28 21:40
我只緊TEAC既 HA-P90SD DAP直推, 感覺比AKG K3003好30%左右而已,所以想換DAC或+膽耳擴, 唔知C兄們有冇好 ...

原本簡單組合轉去玩耳牛, 其實最終走唔甩玩枱機, 各式各樣配置有排玩升級, 諗起都開心

但如果仍舊簡單又貼近樓主原有選擇, K812 一定首選, 易推易用易升級甩手. 其餘T1/HD800 等Teac P90 推得好有難度. 千祈唔好貪平買二線耳牛因為K3003 已經好有分析力, 唔係一線耳牛根本買嚟都多舊魚.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dibroth + 10 + 10 絕對認同
kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

銀級玩家

我只緊TEAC既 HA-P90SD DAP直推, 感覺比AKG K3003好30%左右而已,所以想換DAC或+膽耳擴, 唔知C兄們有冇好 ...

建議你買部全新501或者2手503玩住先, 加埋新耳牛, 簡單, 慳錢又有效果
唔駛咁執著用蛋機
到budget再多D再買純耳擴
501/503就做返純解碼
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u

銀級玩家

仲要預多少少budget買電源線和USB線
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u

黃金玩家

webuy 發表於 2016-12-28 21:44
多謝C兄提點, 網上有人話就算Q701,K701,K702改完聲場係大好多, 清唔少,但人聲更單薄, 更冇音樂味, 搵HD65 ...

有邊位講 701702 等,強項係人聲同音樂味?

黃金玩家

AKG 712  或之前係分析力同高頻見稱,HD600/650 人聲(中頻)同音樂味為首,去到K812 同HD700/800,呢兩個牌子嘅調音取向就好似對調咗咁,HD700,加強咗分析力,而 800 變成為極高分析力耳機,反而 K812 相比之前嘅 K7 系列居然有低音同和味嘅中頻。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

webuy 發表於 2016-12-27 22:01
HK$999 執隻 K701?請問邊度有?C兄想請教你覺得Q701定K701聽女聲好D?

如果係嬌滴滴女聲,k701 會啱啲 Q701 係幾抽得嘅耳機,好多 AKG fans 唔中意,但我就覺得幾好聲,啱我。7 系最全面係 712 pro。

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2016-12-26 14:12
淨係條由左去右嘅扁平銅線,加上改唔到獨立左右輸入玩巴能士,你啲改大乜,換乜喉已經唔洗諗。 ...

一定改到,你肯唔肯俾錢同開大手術而已。

網上有兩種改法 - 因為右耳條地線係入到左耳插頭先落入同一個地pin,所以張個3針換4針lemo插分返開條地線就係全balance。但改果個要好好手藝,所以網上好少人敢改,但美國有兩三個人幫人收2500-3000改。

方法二就係直接斬咗條偏線係右耳接個插出來,破壞性大d但一樣係full balance

K812要改balance一定改到,只係麻煩,所以d人唔玩,並唔係唔得。攞返你個跑車例子,K812轉balance大概等於將佢換個半自動波箱咁嘅中型改裝,所以唔多人玩咁解。唔似d HD800 plug & play換線咁容易。

補link -headfi以前有人改咗同賣過方法一的k812 balanced
http://www.head-fi.org/t/818908/sold-akg-k812-balanced

黃金玩家

nanaholic 發表於 2016-12-29 15:16

網上有兩種改法 - 因為右耳條地線係入到左耳插頭先落入同一個 ...

咁最好師兄你買隻K812 施呢啲大手術我睇。咁改完好得過HD800特大音埸同超高分析力?而價格又平過?而且值得咩?
有錢到咁不顧一切,為改而改嘅嘥法,我只好講聲偑服。

評分

參與人數 5威望 +46 金錢 +47 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 比我賣了就算,改了好難出2手,保養也不包..
t1174 + 10 + 10 用家心得
Drunnktroop + 6 + 7 Such a entertaining read
WCHK + 10 + 10 絕對認同
kinhungw + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

專業玩家

nanaholic 發表於 2016-12-29 15:16

網上有兩種改法 - 因為右耳條地線係入到左耳插頭先落入同一個 ...

IMO the main reason for such modification is to bypass the weak printed wire and soldering over the headband.

Anyway I don't think balance driving a pair of 53 or 56mm dynamic drivers can edge out a proper electrostatic setup in terms of texture, detail extraction or background darkness.
Electrostatic are fundamentally better at such things due to lower moving mass.

Not saying you shouldn't use dynamic driver for that,
but it is a bit like sticking a 250ps 5.0L OHV engine into a fat American chassis and call it a sports car.

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2016-12-29 15:55
咁最好師兄你買隻K812 施呢啲大手術我睇。咁改完好得過HD800特大音埸同超高分析力?而價格又平過?而且值 ...

咁你講曬啦。一時又話k812改唔到,改到你又話唔值得。

HD800特大音場又點?好多嘢唔係一味話多就得嘅,正如某頻都可以過多或過少,呢d係個人口味。唔少人覺得HD800個果大音場係唔適合聽流行曲。掉返轉超大音場就變咗弱點。即係你有600匹馬力但叫你跑灣路,有力都無用武之地咁。而且HD800低頻唔夠力要落一堆補品去加都係以前一堆玩家落力改嘅地方,改耳驟貼膠布乜都有,當然亦唔少得買幾千上皮嘅線,改到連S記自己都認係唔夠到要出隻低頻加強版調音嘅HD800S,呢d又係唔係你所講嘅爲改而改呀?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 用家心得

查看全部評分