設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: webuy

[討論] 中高系統比較

銀級玩家

ozrayyau 發表於 2017-1-9 09:34
玩喇叭要玩得好, 須要對聲音認識, 金錢, 空間, 時間等, 比玩 Head-Fi 要求更高, 你有咁嘅準備? ...

我樣樣都冇, 暫時BUDGET 3萬

科林玩家

webuy 發表於 2017-1-9 12:49

慢慢玩,只要願意擺時間落去。

黃金玩家

有3萬,亦可考慮玩近場有源喇叭。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

如果地方唔係問題, 家用 HiFi 當然比耳機好, 咁有冇地方放一對喇叭, 左右相距四至五呎, 但又離牆有一至兩呎, 而距離後牆有兩三呎去制造音場, 而聆聽位又距離兩隻喇叭中間約五至六呎? 並且唔好機叠機?

唔同 Amp, 喇叭, 線材, 音源, 擺位同 Room acoustic, 千變萬化, $30k 買到一套入門 Hifi, 如以 Hi end 計, 只可以買一對信號線。但 $30k 買到一套相當唔錯嘅 Head-Fi。買 HiFi 器材, 試聽果時好好聲, 攞返屋企, 點都玩唔出五成聲你估發燒友試得少? 因為擺位, 配搭同 Room acoustic 都易被忽略, 相對呢幾樣對 Head-Fi 影嚮少好多, 開聲啱聽就係佢, 唔會坐得高同低會唔同聲。

我唔係潑冷水, 只係想你知多啲, 易揀啲。

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2017-1-9 17:41
如果地方唔係問題, 家用 HiFi 當然比耳機好, 咁有冇地方放一對喇叭, 左右相距四至五呎, 但又離牆有一至兩 ...

近期流行玩近場喇叭,就因為空間要求低易玩好多,有3萬玩已有不差嘅表現。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

銀級玩家

玩hifi 都唔駛一定要用3萬蚊買條 interconnect
30k 夠玩nuprime ida-16 推下對 kef ls50 ,都係豐儉由人,係乜都無gei起點上已經係大升級

銀級玩家

30k玩head-fi可以咁玩
15K買source (DAC, HPA)
15K買HP同搞電(電源線, 排插, 牆插)

其實唔係好多
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u

銀級玩家

ozrayyau 發表於 2017-1-9 17:41
如果地方唔係問題, 家用 HiFi 當然比耳機好, 咁有冇地方放一對喇叭, 左右相距四至五呎, 但又離牆有一至兩 ...

c兄, 我太天真太傻, 我完全忘記了地方太小太小既問題, 多謝指教, 仲妄想以為用3萬就可以有不俗既書架, 聽下柔和既美女音樂

銀級玩家

Keano 發表於 2017-1-10 07:54
30k玩head-fi可以咁玩
15K買source (DAC, HPA)
15K買HP同搞電(電源線, 排插, 牆插)

真係燒錢, 我又唔想分期得買得太多野

銀級玩家

webuy 發表於 2017-1-10 20:33
c兄, 我太天真太傻, 我完全忘記了地方太小太小既問題, 多謝指教, 仲妄想以為用3萬就可以有不俗既書架, 聽 ...

比較之下, 用3皮玩HP會較易出好聲
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u