設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: perrybee

[入耳式] Updated: Vega 已買!! (相:#1)

星級玩家

我哩幾日上76,上discuss,上mobile,發覺比例上好多師兄用Sony 同 AK.

其實Sony 都幾受玩家歡迎,評價又高,尤其黑色嗰部。
我舊年年頭換Dap時,都係考慮Sony 或 240,結果ss 跑出。

我會斷續留意Sony.

銀級玩家

我都諗緊,買部黑磚,定買部,CDM...   

銀級玩家

情意結!細細個已用Sony Walkman,日系向,始終接受唔到泡菜野好得過日本野,只係佢地市場學較好!(可能有人唔同意)「旗艦」機一代比一代貴,我諗AK下一代要超過4雞(連Amp),你問我我一定話唔值,不過有人買,佢又可以加D,慢慢試你接受程度!

星級玩家

onon4359 發表於 2017-2-16 11:34
情意結!細細個已用Sony Walkman,日系向,始終接受唔到泡菜野好得過日本野,只係佢地市場學較好!(可能有人唔同 ...

我唔會買咁貴嘅DAP 嗱, 一黎我無錢, 二黎我無需要, 三黎我真係純粹搭車先聽, 我但求好聽易用又靚仔就OK 了~!

我個故事是咁的:
我一向都係用手機聽歌的, 會 CD 轉MP3, 會DL MP3, 亦會 youtube 轉MP3.
2015年二月, 隻beats 斷線, 朋友知我聽得雜, 嗌我買 westone, 我嗰陣都接受唔到二千蚊以上嘅耳筒, 好啦, 咁我揀咗 pro50.

跟手問埋佢, 不如買部 ipod 啦, 佢話 "聽MP3 ipod ok, 聽 CD 就用其他DAP 啦"....
點知佢就介紹AK120 俾我(百老X 當時做緊特價), 好啦, 咁我又買啦~!

其實由手機+千零嘅習慣, 一跳跳升十倍成本為咗"聽歌", 其他當時覺得自己有D on9 的~!
咁買咗就算啦, 橫掂係真係有非常大嘅分別~!

2015年中, 我頂唔順120 個 touch screen, 就諗住轉 120ii, 點知朋友話咁不如上240~!
咁好啦, 我去聽240, 點知店員跟手又攞埋SS 俾我做比較.

我好記得好記得, 我有咗一張CARD, 入面得三隻歌, 一首 Eagles 嘅 Hotel California unplugged,
一首千嬅嘅藍與黑, 一首leslie 嘅想你~!

240 我聽咗一轉, 好OK 喎, 跟住SS 我聽咗一轉, 我望一望我店員, 跟住再聽返240, 聽咗一半隻歌,
跟住我無再試SS 了~! 點解? 因為唔使再試, 俾多少少, 即買SS, 成個過程唔使半個鐘~!

就係咁, pro50+240ss 就一路用到而家了~! 而家仲無啦啦身痕由pro50 升做 Vega...真係撞邪咁架~! hahaha~~~

但其實到而家, 喺價錢上, 我都仲係接受唔到兩萬幾嘅DAP~! 如果有日唔要SS, 可能會買SONY機~!

PS: 我之前有個回覆係記錯咗"購買時間", 今次講返啱了~!

銀級玩家

我希望日系機團結D,主力推4.4,搶番市場返來,有競爭自然有進步!

星級玩家

onon4359 發表於 2017-2-16 15:52
我希望日系機團結D,主力推4.4,搶番市場返來,有競爭自然有進步!

其實我一次都未聽過SONY機, 你可以簡單比喻吓嘛?
同埋, 4.4 會有咩感覺架?

銀級玩家

perrybee 發表於 2017-2-16 15:56
其實我一次都未聽過SONY機, 你可以簡單比喻吓嘛?
同埋, 4.4 會有咩感覺架?

其實我一次都未聽過Ak機!我都唔知點比較!Sony一向強項係低頻,以前Walkman 至MD年化都有既mega bass,但進入hi res年代力推高解析度音樂,似乎轉玩高分析力同人耳不能聽到既超高頻段!而我用過佢既hi res walkman暫時只有A25同黑磚!我認為兩部均為行高分析路線機種!至於4.4既優點,Sony官網大把,自己既聽感,就係力水大左,分析力再高D,發輝耳機機再好D咁囉!抱歉我不懂甚麼音場甚麼人聲前中後去形容,總知就要乜有乜,兩個字:通透!haha

銀級玩家

仲有大家聽緊既DSD,hi res,邊個發明架?Sony!haha

星級玩家

onon4359 發表於 2017-2-16 16:25
其實我一次都未聽過Ak機!我都唔知點比較!Sony一向強項係低頻,以前Walkman 至MD年化都有既mega bass,但 ...

我對SONY 係有信心嘅~!

其實嗰D 高中低頻, 冷暖底, 位置, 嗰D "items" 我唔會太理佢,
因為我知部部唔一樣, 聽惑係自私的, 比較黎都無謂, 我純粹想知吓學嘢~!

我正係識分好聽唔好聽, 同埋我鍾唔鍾意, hahaha.

簡單黎講, 用同一隻耳機, 4.4 係咪即係"再豐富飽滿" d?

星級玩家

onon4359 發表於 2017-2-16 16:30
仲有大家聽緊既DSD,hi res,邊個發明架?Sony!haha

哩個我wiki 有睇過, 所以有人用 PS1 轉檔, 哈哈.

我部 walkman 我唔記得邊隻, diskman 就 Panasonic 同 Sony, MD 就 Sony~!
Sony 係好嘢黎~!