設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ahnel

[風景照分享] 香港深圳城市雙年展

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

............

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

............

高級玩家

我表明自己都用緊nikon機...由05年開始玩....因為都係由細個開始既興趣....自己歷程都幾特別由D70>D200>Natural Back>D50>D90 一直都好鍾情nikon既色水...尤其D70,D50到依前新機都比唔到我呢種感覺....所以D50都仍然Keep住....相機牌子其實自已無細心研究....但求啱自己心水...但老實講以ahnel兄的相片黎講...構圖觀感已經令我非常讚嘆...攝影來說老實講也很講天份...雖然話相得多試得多可以點點點....但影得多唔代表影得靚....全程跟足攝影程序去影相其實無問題...但會失去了攝影的樂趣...我唔各位CHING係咪職業都係攝影....但對我黎講相機係無牌子...但求啱自己心水...自我分享....見諒見諒

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

. 對張櫈囉, 經已係+EV, 光圈係6.3喇喎係唔係唔夠細, ISO係最係O既200, 機能所限最低係200喇~
爆光之下 總+ ...
hugo2009 發表於 2010-8-25 19:15

唔.......加EV好似係你教嫁喎~
大師你唔記得左唔緊要, 我原文COPY番比你睇~

1.你邊點做焦先
要加ev同時收細光圈 iso要低
2.你知唔知你枝鏡可以吸幾多光先
下下要收到好細光圈先影到強光 肯定唔方好野枝鏡
3.nikon强光低下 唔易爆光 係其中一張強項
4.canon强光低下 係好易爆光 (我3-4年前經己一早知啦)
5.你要講清楚咩setting張相
我先可以幫到你

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我用384支鏡係要用腳架 黄昏時問
我用cpl II 唔係filter
你亂up野 就話我落FILTER LEE D野少不免
...
hugo2009 發表於 2010-8-25 19:21

大師, 我無亂UP野呀, CPLII原來唔係FILTER, 小弟真係唔知嫁, 我由細到大人地都話比我聽CPL係FILTER黎嫁, 原來個個都昆我~

行動組特工

係唔係有D鏡開大哂光圈, 快門頂到盡最快, 日光光白白對住太陽都唔爆光嫁, 有邊支得, 我諗好多用大光圈最人 ...
hugo2009 發表於 2010-8-25 19:34

又係你話, 下下要收到好細光圈先影到強光支鏡就唔慌好野, 錦我先以為係我支CHEAP野先唔可以大光圈影強光而又唔爆咋~

1.你邊點做焦先
要加ev同時收細光圈 iso要低
2.你知唔知你枝鏡可以吸幾多光先
下下要收到好細光圈先影到強光 肯定唔方好野枝鏡
3.nikon强光低下 唔易爆光 係其中一張強項
4.canon强光低下 係好易爆光 (我3-4年前經己一早知啦)
5.你要講清楚咩setting張相
我先可以幫到你

行動組特工

相信以大師o既功力加上全能o既Nikon再加上一支大光圈都唔會爆光o既鏡, 黑咭都唔駛用, 無得輸, 我都係等緊學 ...
hugo2009 發表於 2010-8-25 19:39

大師我地唔係討論緊我張爆光爛相咩, 點解又會講左影煙火用黑咭o既, 小弟好亂呀~
大師我真心覺得你係大師嫁, 你所講o既理論我都聞所未聞, 我真係大開眼界學到唔少野嫁~

行動組特工

hugo2009 發表於 2010-8-25 19:11

大師, 原來個太陽位白到錦都唔叫爆光, 我又學到野喇, 多謝大師貼張靚野出黎比大家欣賞~

行動組特工

我表明自己都用緊nikon機...由05年開始玩....因為都係由細個開始既興趣....自己歷程都幾特別由D70>D200>Nat ...
junleong 發表於 2010-8-25 22:26

junleong兄, 小弟都玩過D70 D200, 大家都係同路人~
你對小弟o既欣賞, 真係令到我好開心, 好有鼓勵性, 希望第日多D交流交流~

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

睇完呢個 post 後我呢個新手真係學到唔少野
我諗我要賣晒依家D野轉投泥坑陣營