設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ahnel

[風景照分享] 香港深圳城市雙年展

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我都係咩都唔識的.....不過我仲慘, 洗左好幾萬蚊買CANON野, 到頭來原來我部機係冇可能影到太陽係唔爆光的!!!!好後悔呀~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我影相是門外漢,什麼都唔識,但工作關系要接觸很多 stock photo,所以算是見盡不少靚相。老實講,以第三頁個張相當作傑作 ~ 叫大師級的話,這個帖內樓主出的相直頭可以話升晒先咁勁,上神檯個隻。

都唔明點解個個網都有人扮勁吹到點點,又要教人點影,一帖張相出來就把鬼,無料到就無端端推返樓主個帖出來壇人,擺明搞事。可不可以給這個網站成為一處樂土,真心分享大家傑作,有問題大家自然會問後再研究就好了,要扮大師就過主,搵其它真正攝影網教個班高手!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

為左準備我既轉會大計
諗住上去 Nikon 搵下塊 CPL II 既 SPEC 啦
我係搵到 CPL II 呀
但係點解寫住 Filter 架
我要投訴 Nikon 個 Official Site 誤導消費者!!!!!

http://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/21603

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

聖龍兄, 小瑟兄, 轉會啦, 用Nikon才是皇道~

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

死啦, 我呢類門外漢重賣晒NIKON D舊架生轉咗會添, 點算呀返唔到轉頭

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我影相是門外漢,什麼都唔識,但工作關系要接觸很多 stock photo,所以算是見盡不少靚相。老實講,以第三頁 ...
siukeung 發表於 2010-8-26 00:06

siukeung兄, 實在係太誇獎喇~

我曾經都以為攝影係可以好自我, 拍出黎o既相自己鍾意咪得囉~
但係我記得有一個老師講過, 雖然話攝影可以係一個個人o既藝術活動, 但係拍出黎o既相片你最終都係想比人睇啫, 人地唔鍾意你張相, 望一眼就走開, 張相冇人睇想表達咩都冇用~
所以我依家都係持開放態度, 多吸收意見, 睇吓大家鍾意d咩o既相片, 如果加到一d自己o既感覺落去就更好, 不過講就易, 盡量啦~

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +10 收起 理由
yoes + 5
aidan + 10 + 10 非常認同

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ahnel 兄,
都係個句, 氣氛/構圖處理十分之好
小弟有幸去過lee個雙年展, 覺得要capture得好並不容易, ching處理得很好啊!!
每個人影相要求/取向都唔同, 小弟比較偏向顏色/構圖/氣氛, 看過ching幾個post的相都十分鍾意
小弟也是n記人, 但超新手, ching有時間多多指教

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

聖龍兄, 小瑟兄, 轉會啦, 用Nikon才是皇道~
ahnel 發表於 2010-8-26 09:34

我已經係回頭太難了!!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我已經係回頭太難了!!!!!
小瑟 發表於 2010-8-26 13:25

小瑟兄, 玩雙槍啦, 唔係點知兩者分別, 那是做大師的必經階段啊......

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇咗咁耐, 真係覺得唏噓........ 而家影相既人, 大多數都只著眼於機能.........
難為水禾田呢類知名攝影師, 未有數碼機之前咪一樣係咁影, 一樣有咁多佳作

而家既人, 如果一定要有好機先至影到好相; 咁到底係部機掂, 抑或係個人叻??
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski