設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[電源線] 可提升畫質的接地盒Increcable MVD–EARTH

鉑金玩家

黎生話前級有用地盒,喇叭就用銀色,如果前級冇用地盒,喇叭就用金色或銀色都可以。🙏

進階玩家

yiuhei13 發表於 2021-10-17 18:54
黎生話前級有用地盒,喇叭就用銀色,如果前級冇用地盒,喇叭就用金色或銀色都可以。🙏 ...

好感謝幫忙,我對舊款KEF LS50w ,只得一邊有RCA及sub out

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

不過賣左了 , 確實係好貨
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

黑鑽玩家

MT@G 發表於 2021-10-17 23:54
好感謝幫忙,我對舊款KEF LS50w ,只得一邊有RCA及sub out

LR是靠一條LAN Cable連接?  如是我建議你換條高質小小的LAN線先
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鉑金玩家

kingyan 發表於 2021-10-18 10:10
不過賣左了 , 確實係好貨

我從G3轉G4明顯升呢。🙏

鉑金玩家

kingyan 發表於 2021-10-18 10:16
LR是靠一條LAN Cable連接?  如是我建議你換條高質小小的LAN線先

勁人兄又嚟放毒啦,不過你講嘅絕對正確。👏👍

黑鑽玩家

yiuhei13 發表於 2021-10-18 10:35
勁人兄又嚟放毒啦,不過你講嘅絕對正確。👏👍

只是玩過的經驗分享下咁解姐,不過真的淨係插條G4都好有效果

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢款地盒我上年借咗三個返嚟,一個金色二個銀黑色,分別放喺喇叭頂同AV合併機,不過玩咗一個月左右見到效果唔係太顯著就還咗了,可能要本身套器材有返咁上下先至顯示到佢嘅威力

鉑金玩家

toms110 發表於 2021-10-18 13:03
呢款地盒我上年借咗三個返嚟,一個金色二個銀黑色,分別放喺喇叭頂同AV合併機,不過玩咗一個月左右見到效果 ...

但係我用咗之後都明顯好咗,攪到我而家共用咗12個,係咪講到好似賣花咁,利益申報,我聲明同代理冇任何關係。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kingyan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
toms110 + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

感謝樓主分享!三千幾蚊確實抵玩!呢個年代,周邊產品,幾千蚊,有明顯提升效果(唔係啲啲),已經好難得!一於跟樓主!我走咗去旺角代理嘅showroom體驗,理解了這個地盒嘅效果!然後買咗一個 digital 地盒返屋企玩,試吓係自己屋企 reproduce showroom 嘅差唔多嘅效果,做AB test,駁了movie player 主機版個coaxial port;及av pre amp processor digital 模組,效果提升立竿見影,實在抵玩!

我本身好耐之前買咗2個Kojo e-crystal地盒玩,Kojo 跟 increcable 所處理及針對嘅ground唔一樣,雖然大家都係地盒。Kojo 係 earth ground; increcable 係 signal ground。

地盒效果。請不要誤會,用咗地盒之後:

畫面,投射會變OLED,4K會變8K
聲音,合併機會變前後級,聲效會變HIFI聲

地盒之妙係清楚乾淨。畫面變得乾淨所以看見更立體。聲音變得乾淨,音像被拉出來及靠近皇帝位,聲音變得立體,由於聲音近咗所以聽多咗好多嘢,好過癮!

乾淨嘅聲音,除了聽到美好嘅事情,系統中有問題嘅地方也會一併反映出來,以後就要花時間去處理去提升效質素,或者唔理佢安於現狀也可以,最緊要自己開心!

試完個地盒之後,自己滿意開心,再之後當然係第一時間衝去買佢條高階嘅地線 iground G4!  又係三千幾蚊!

第二天去旺角代理,本來我想買多 1 x analog 地盒 和 2 x ground cable,但係冇貨了,代理只能滿足我 1 x ground cable,慘,要等!好彩好快有貨!另外11月開始加價!

相對原本那條纖柔嘅地線,iground G4 比較下去粗好多!如果用咗 iground G4 沒有明顯分別,咁呢間公司應該執X咗佢!最後亦如樓主所説,用後立竿見影!

另外分享一下AB test。我把地盒digital 駁去av pre amp processor試效果,我的av processor 有 analog 和 digital 模組,於是我把地盒digital 分別插入不同模組AB一下,AB竟然有分別,雖然無論插去那一個模組,效果都有提升,但好明顯地盒digital 插入av processor analog 時,音像好明顯有穿窿,anyway次呼唔可以亂插!

我之後我去詢問及去了解地盒digital插analog模組嘅情況,代理説digital 版有filter cut走noise,而analog signal 係唔可以用filter 的,所以唔好亂插。

以上純粹個人吹水,如有錯切勿打頭!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kingyan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分