設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] B&W 704 S3 問題

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身用MARANTZ AV AMP + JBL 喇叭, 平時聽POP 多,發覺JBL 喇叭的高音分析力有D 不足,例如聽打擦時d 聲會那埋一舊,所以想換喇叭
如果想出到打鼓的深沉低音,果種衝埋黎的低音,例如以下葉問4 的主題曲

請問b&w 704 s3 做唔做到?

我都有留意過kef r5 ,但kef 的低音弱得好緊要,聽pop 完全無低音會好怪

最近見隔離台的活動,係用denon integrated amp 去推b&w 704 s3

其實denon integrated amp 聽歌掂唔掂? 因為本身想入金仔e480 去推b&w 704 s3,但唔係成日聽歌,如果換b&w 704 s3 + b&w 中置+ 金仔e480 要成十萬,好似好貴

而denon 的integrated amp 好似二萬幾蚊就攪掂, 但以前用過denon av amp ,發覺聲音偏低音,無乜高音,人聲較暖和厚,聽歌的感覺同marantz av amp 係完全兩個世界

我都係因為入左marantz av amp ,聽歌多左,所以先想換升級喇叭,所以都唔係咁想再用denon

請問b&w 704 s3 是否好難推,要用咩價位的integrated amp 推先會好?

鉑金玩家

點解唔去自己比較下?marantz model 30/kef r5,pma110,704s3,av奶全部都有

鉑金玩家

B&W既低音算係挺強,同時都係幾難既,同埋如果想低音強d,最好選有6吋以上中低音,呢個就係點解幾乎所有品牌旗艦系列就算書架都好,中低音都係用6吋以上既原因

黃金玩家

三星玩樂勲章

你買嘅係中價AV amp 炸,襯平換部8015啦!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Denon 可能就嚟出新款, 而家平到不得了。

銀級玩家

如果要低音強,可考慮PMC 25系列,我用緊2522書架,用Denon 2500推,就算書架,聽低頻都下下打心口

2522+2500

2522+2500

銀級玩家

funny1 發表於 2022-12-4 23:46
點解唔去自己比較下?marantz model 30/kef r5,pma110,704s3,av奶全部都有

B&W 704 S3 好多AV LIFE 門市都無SHOW 出黎,就算有SHOW 出黎的分店都無得試

銀級玩家

粉果人 發表於 2022-12-5 12:24
B&W既低音算係挺強,同時都係幾難既,同埋如果想低音強d,最好選有6吋以上中低音,呢個就係點解幾乎所有品 ...

因為屋企地方好細,只有1600mm(w) x 2300mm(d) ,成個客廳只有80 尺左右,所以要玩d slim 的座地喇叭

b&w 704 s3 的frequency response 係43Hz to 33kHz,如果個spec 無吹大,低音應該唔錯

請問b&w 應該用咩integrated amp 先可以出到強勁的低音,但亦都可以保留高音?

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-12-8 20:11
B&W 704 S3 好多AV LIFE 門市都無SHOW 出黎,就算有SHOW 出黎的分店都無得試

又係咁都幾慘我建議你依然要比較下kef r5,我好肯定咁同你講佢唔係咩無低音,尤其你聆聽空間唔算大。。
另外跟據小弟嘅小經驗,avr4400h推佢同pma1700推佢出嚟嘅低音完全係兩回事,合併amp嘅bass係有力,有控制得多

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-12-8 20:16
因為屋企地方好細,只有1600mm(w) x 2300mm(d) ,成個客廳只有80 尺左右,所以要玩d slim 的座地喇叭

b& ...

如果地方唔大會唔會考慮下書架705s3 ?質素上705s3高d,704只係單元比較多
講下價兩萬頭,加幾千蚊買腳架兩萬中左右,細地方705s3發揮會好過座地,同埋易推d,擴音機易發揮得好d,細空間如果對書架推得好低音一樣可以勁到你唔信,可以去試下先自己聽感最重要