設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] B&W 704 S3 問題

銀級玩家

粉果人 發表於 2022-12-8 20:59
如果地方唔大會唔會考慮下書架705s3 ?質素上705s3高d,704只係單元比較多
講下價兩萬頭,加幾千蚊買腳架 ...

感覺上坐喇叭的聲音較實, 而書架喇叭較飄
所以坐地喇叭就好似一個成年男人演奏音樂, 好氣好力, 而書架喇叭就較欺文,

以物理角度計, 坐地喇叭有中音單音, 中頻聲音會較好, 而書架喇叭只得高音和中低音單元, 中音係由高音和中低音溝出黎, 中頻無咁好又好正常

而最大問題係我對坐地喇叭有情意結, 唔打得都睇得

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-12-22 20:55
感覺上坐喇叭的聲音較實, 而書架喇叭較飄
所以坐地喇叭就好似一個成年男人演奏音樂, 好氣好力, 而書架喇 ...

如果係咁就直上座地啦,但係另一個問題座地單元較多亦代表較難推動,由其係B&W既座地,要考慮埋部amp夠唔夠力可以發揮到對喇叭

黃金玩家

norman001 發表於 2022-12-22 20:54
B&W 704 S3 的Frequency response 係43Hz to 33kHz
我依家對jbl 書架的frequency response 係50hz 左右,  ...

其實我唔係反對樓主用座地,因為我聽歌空間同樓主差唔多,我都係用座地。而且我同樓主想法接近,一樣覺得座地比書架有獨立中音單元會好聲D。如果聽歌音量唔大,我讚成座地比書架有優勢。但如果樓主喜歡大音量聽,過多低音反而會破壞音樂感。704S3玩得好8成機會低音過多,擴音機唔夠能力哂左對喇叭。除左704S3,重有好多其他選擇,或者可以考慮一個低音或兩個細Size低音的小型座地。將來,假設 2年後樓主换左200尺空間,可以好好發揮704S3,但呢 2年聽歌效果唔好,咁咪浪費左2年。環境好左,喇叭可以再換,但時間唔得。請原諒我唔禮貌咁講,我夠錢買802D4,但依家地方細用唔著,買泥有乜用?將來地方夠大,可能出到802D7、D8,重用802D4,為乜?善意意見,不喜勿插。

鉑金玩家

玩唔玩座地同大少地方關係最大都睇自己喜唔喜歡日本仔地方細都玩大喇叭。不過如果想玩得好最重要我覺得係三頻平均。大喇叭細地方反射會令聲音混濁boom等等好多問題,相反細喇叭比較易控制,
有時都要睇喇叭設計等等。玩音響最好玩就係尼度,樓主放心去馬。不過簡得704,我會比多少少玩805 。起馬玩佢出名嘅鑽石高音,低音又一定有保證,日後儲多少少先換 amp。
入門野,學習中

黃金玩家

basschan 發表於 2022-12-25 23:49
玩唔玩座地同大少地方關係最大都睇自己喜唔喜歡日本仔地方細都玩大喇叭。不過如果想玩得好最重要我覺得係三 ...

704S3約3萬,805D4要7萬起跳。玩得704唔差少少,玩805。???相差4萬,???

鉑金玩家

805 d3二手係數字台先4.4萬,d4連腳先6 萬。
樓主又想換amp都兩萬幾啦,
入門野,學習中

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

4萬係多定小小要睇人而定!不過E480夾b&w7系比較合理,夾8系就再比多小小E5000就合理, 小弟愚見!

鉑金玩家

路西華 發表於 2022-12-28 04:06
704S3約3萬,805D4要7萬起跳。玩得704唔差少少,玩805。???相差4萬,???

805 d3二手係數字台先4.4萬,d4連腳先6 萬。
樓主又想換amp都兩萬幾啦。又無話過一定要全新,咪咁mean啦。
入門野,學習中

鉑金玩家

fat6 發表於 2022-12-29 01:06
4萬係多定小小要睇人而定!不過E480夾b&w7系比較合理,夾8系就再比多小小E5000就合理, 小弟愚見! ...

。。。
入門野,學習中

鉑金玩家

fat6 發表於 2022-12-29 01:06
4萬係多定小小要睇人而定!不過E480夾b&w7系比較合理,夾8系就再比多小小E5000就合理, 小弟愚見! ...

喇叭3萬加個amp 2萬幾,姐係五萬幾。
依家買高一級4.4萬唔換amp住,邊條數覺得合理係比數個個。有人803 夾e270,有人前後mono玩對喇叭仔,只不過覺得比得五萬,夠玩佢出名個樣姐,最重要玩個個覺得好聲。
入門野,學習中