設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: CalvinTsang@FB

[影音新聞] [ Denon/Marantz 擴音機距離的測量錯誤 ]

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果有個廣東話版REW簡易入門操作就好啦,跟著個step慢慢黎做
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lokki 發表於 2023-2-2 01:07
我用Denon 6500頭先試下改0.875所謂秘技,全部表現變到好急速D野亂哂加速咗咁
D低音王帝位一塌糊塗走咗去 ...

要係新cal過先要,舊cal再入0.875一定唔啱聽

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

carreyjim 發表於 2023-2-2 12:24
要係新cal過先要,舊cal再入0.875一定唔啱聽

要唔要夾過良辰吉日先Cal,一樣環境,一樣位置,器材冇變
如果次次Cal都大變,部機一定係壞咗,直接換機
0.875係唔係部機壞咗先好聲

高級玩家

個個環境器材都唔同,點會一定係0.875呢

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DrChikDrCh@G 發表於 2023-2-2 14:30
個個環境器材都唔同,點會一定係0.875呢

佢係張你個cal出嚟數值乘0.875,唔係直入全部變0.875

白鑽玩家

解釋多一次
avm嘅運算係以時差運作
目標係要將所有由喇叭聲音到收音咪
即係到皇帝位時間一樣
做法係延遲短距離聲道
去追最遠距離聲道

假設上圖係度出嚟各聲道
由喇叭到收音咪時間
時間越長代表距離越遠
例如見到sub由喇叭去收音咪
時間需要10ms
而L/R則需要6ms
咁L/R就要延遲多4ms
滯後去追sub
中置C係5ms最短距離
所以其他聲道一刀切
全部都會減去5ms起算
至於個長度點來
將聲音喺空氣嘅速度
乘返時間就等於距離
空氣嘅速度係幾多
根本上唔會有一條實數
只有一個範圍
自己google下就搵到嘞

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

cakecake 發表於 2023-2-1 10:56
搵番幅舊相
圖中係單隻V12+配合前置喇叭在我家的REW,無記錯crossover 係80HZ,Phase 0
紅線係audyssey  ...

師兄時間距離正確唔代表相位正確
例如你左右喇叭是但一隻正負調轉
度出嚟其實個距離都係一樣

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 認同

查看全部評分

白鑽玩家

LX505 dirac 都係用時差計算

黑鑽玩家

依家乘左0.875後,聽番好多耳熟能詳的片段,真係唔同晒,音場完整左,低音一浸浸有餘韻,好多細節,就算音量唔大都好有效果。
以前就算開到好大聲,但幾隻喇叭D聲唔同步,個音場都還原得唔好,但又浪費左聲音能量。

白鑽玩家

以前p76流行吹過一輪
將低音個距離唔知乘1.xx
呢期又興乘0.875
其實到底邊個啱

其實D&M之前旗艦機
有個功能叫bass sync
依家已經下放到年中價機包括4700都有
呢個"悲星"功能
就係要來調教相位(時間)上嘅差異

主要係除了原先時差啱不等於相位啱
亦有機會每一套戲LFE channel都會有latency
原理就係等於你哋鍾意乘0.875或者1.xx

https://manuals.denon.com/AVRX4700H/NA/EN/WBSPSYvsbphziy.php