設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: CalvinTsang@FB

[影音新聞] [ Denon/Marantz 擴音機距離的測量錯誤 ]

黑鑽玩家

這個乘0.875不只拾仔個問題,係所有聲道的問題,是關乎到整個音像音場構成的問題。
固然cal 機時是測量延時,但從audyssey 交給個gui 時確實存在出錯的可能。
耳聽為實,對我套機來講,有接近50%的提升。

白鑽玩家

假設
L/R是2M
sub是4M
時差2M

當兩邊同樣乘0.875
L/R變成1.75M
Sub變成3.5M
時差1.75M

個實際時差0.25M

個分別就係咁

白鑽玩家

有時一個人聽音響都真係好迷惘
好似我房有一對喇叭
有時用部class AB聽
聽聽下發現唔對路又轉用另一部class D
馬上覺得有50%提升
但係聽得幾日又覺得唔對路
又轉返部AB機
結果有感覺上另外多50%再提升
咁我對喇叭
如此類推每個禮拜
聽完AB又換classD
之後又轉返AB
每次50%提升
就係咁樣複式上去
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

Overnite007 發表於 2023-3-1 09:19
這個乘0.875不只拾仔個問題,係所有聲道的問題,是關乎到整個音像音場構成的問題。
固然cal 機時是測量延時 ...

50%咁誇張?
我試過咁樣set過直頭係唔掂
我如果好似你用%計的話
起碼差咗十幾%(冇水份)

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50
MDLP + 80 認同到露兩點呀!

查看全部評分

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-1 10:14
有時一個人聽音響都真係好迷惘
好似我房有一對喇叭
有時用部class AB聽

我已在另文分享兩年前換機後得不到理想音效的鬱結,而到近一年透過各種手段改善令自己滿意,包括這個0.875。
不接受的就當我有幻聽好了,咁如果有咁好嘅幻聽,我又唔介意佢存在wor。
玩得影音或音響,有時點都要相信下自己隻耳仔和感覺的。

黑鑽玩家

lungaska 發表於 2023-3-1 10:17
50%咁誇張?
我試過咁樣set過直頭係唔掂
我如果好似你用%計的話

咁可能我原來嘅系統set得差,基數低,改善%咪大lor。