設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: David_Vincent

[藍光播放機] 你仲會買Philips BDP-9700嗎?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實, 係我眼中樣樣都會壞!只係遲早問題!係大量生產過程中,一定會出現DEFECTS,而DEFECTS是否嚴重好唔可以出貨, 就要視孚每個BRAND係AQL STANDARD點定!
而部機本質是高, 為什麼不買呢?所以我買的時候一定試清楚沒問題才俾錢, 就正如我地買手機, 都試咗先買啦!係咪?
係呢個時世, 一般電子產品壽命只會維持大約3-4年。所以點解三叔只會KEEP維修零件大慨3-4年!!

鑽石玩家

tiggerjason 發表於 2013-2-1 09:17
部機昨晚終於到手!初步測試,各樣都非常滿意!
人聲好出,分析力高, 但係包圍感一般, 但係由於 ...

期待師兄詳細用後感文章出籠!

星級玩家

dpcs 發表於 2013-1-31 18:35
点解隔離數字台,一路唱好部機,無提隱病,
只睇佢哋,死得。

其實兩台用家的着眼點不相。
本台用家重畫:VCD,DVD,BD同3D的相容和表現。
數字台用家重聲:CD,SACD和Audio files的表現。他們視BDP9700作DAC或CAS的代用品。

星級玩家

rnm137 發表於 2013-2-1 11:50
本台用家重畫:VCD,DVD,BD同3D的相容和表現。
數字台用家重聲:CD,SACD和Audi ...

應該更正如下
本台用家重畫:VCD,DVD,BD同3D的相容和操作表現。
數字台用家重聲:只著重CD,SACD和Audio files的表現無視操作表現。他們視BDP9700作DAC或CAS的代用品。
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

NO matter how the reputation of Philips in particular of their firmware updating is, I also bought it as a CDT and DAC. I personally find it works great with respect to C/P ratio. Besides, I got it from fortress for #&$) only. So, its worthy for a good trial. After replaced the old Denon SACD player, I found its perspective and LF spectrum is as good as the old one. I will try other connection combination later.

鑽石玩家

dpcs 發表於 2013-2-1 12:33
應該更正如下
本台用家重畫:VCD,DVD,BD同3D的相容和操作表現。

師兄換左機未?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

買菲仔野真係睇彩數...有人玩幾年都冇事..有人玩幾日就出事
窮人.amp pioneer lx87   Wharfedale Denton 80th   center kef kht5005   surround bose       subwoofer sunfire hrs-12    sony klv-46v400a      PIONEER LX-55  SONY PS4  panasonic BDT320

鑽石玩家

depeche_lam 發表於 2013-2-2 11:48
買菲仔野真係睇彩數...有人玩幾年都冇事..有人玩幾日就出事

我懷疑通常係第一水貨有問題,廠方改良後,第二水貨咪少d 問題囉,所以飛仔嘢唔適宜「早買早享受,盞搵氣自己受」寧願遲買平幾舊,等Firmware出左冇鑊氣至受。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
msms0117 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

反過來說,第一水多數係用最靚料來做的,為確保頭炮打得響。如果無問題的話,跟住第二水,就會在控制成本上落手,用比較平的parts去取代貴的。我有位做電子產品的朋友所講的。正如我仍然用緊apple ipod第一代,我D同事的第三、四代ipod都已經打柴了。

鑽石玩家

vcom 發表於 2013-2-2 14:17
反過來說,第一水多數係用最靚料來做的,為確保頭炮打得響。如果無問題的話,跟住第二水,就會在控制成本上落手 ...

我講緊係同款同型號,通常廠方出一水貨約幾百甚至幾千部,賣到咁上下廠方見冇咩貨至補貨,再造第二水出貨。(註:簡單d 講即係飲完一淡水,再飲第二淡水,飲緊同一支水。)咁解釋希望你明白咩叫「一水貨」定義啦。

你講第一代 I pod代已經係唔同款,分別唔同年代推出,設計、用料、定價當然唔一樣啦,因為每次係針對市場需要而重新定位設計。(註:飲完一支水,隔好耐再開另一支全新水飲,分別飲兩樽唔同水。)

兩回事請唔好搞錯,混為一談。

我勸人唔好咁急買,但遲少少都係買番9700,只係等半年後出「第二水」或有新Firmware推出解決問題後至買。如果你講法係真,買左靚料又點,hing機hing到暈都用到嬲啦,何苦要咁對自己。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
msms0117 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分