設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: o2mini

[其他器材] PCM-D100與三款充電池使用報告+Energizer鋰電評測

黃金玩家

f23usaf 發表於 2014-1-10 22:08
精彩...我睇左你個POST即時唔做CD-ROM,注冊留言!感謝精神報告
可惜用PCM-D100的是小眾...希望樓主多D分享,
...

您台D100用咩電池, 可否分享下?

小人玩D100主要因售價唔平, 兼且只當為Player來用又會廢掉一半武功!

科林玩家

我一開始用藍勁量睇完你REPORT之後用ENELOOP XX

我覺得唔算太貴,性價比幾高,首先唔怕叉壞電,因為有得換電,又有得插卡
QC又好,推力又夠,少音染,係街買D100都係6XXX,比起買AK120個價位幾吸引
SONY同國磚,真係唔好放埋一齊講....

科林玩家

留左最緊要既一樣,點解我會買D100...
就係我唔想個PLAYER係行ANDROID

黃金玩家

f23usaf 發表於 2014-1-11 20:26
我一開始用藍勁量睇完你REPORT之後用ENELOOP XX

我覺得唔算太貴,性價比幾高,首先唔怕叉壞電,因為有得換電, ...

咁 "藍勁量" 同 "Eneloop XX" 比又差幾遠?

科林玩家

o2mini 發表於 2014-1-11 21:02
咁 "藍勁量" 同 "Eneloop XX" 比又差幾遠?

我無CHING你咁勁,我真係分唔出,但佢都係顯示滿電情況下斷歌
但20蚊1粒好Q貴 買1次都80蚊!

黃金玩家

1.5V 跟1.2V比?我寧要1.5V,1.2V用到50%電時便知

黃金玩家

兩強挑戰賽 - 擂台陣再次擺下; 未知鹿死誰手.....
Lithium Battery.jpg

科林玩家

WOW 好期待!

黃金玩家

f23usaf 發表於 2014-1-15 23:50
WOW 好期待!

先上番一張兩款鋰電的放電曲線圖, Energizer一次性鋰電在 "放電一半後" 電壓開始明顯滾降; 由此可預見Energizer一次性鋰電只有頭半段時間能保持其音質的穩定表現, 雖然聲稱容量有3000mAh, 但只論穩定表現的相對使用時限, 兩者應差距不遠.

Kentli售價(連專用充電器)約為HK$200多元, Energizer一次性鋰電HK$48

希望今日能抽出時間作比較
Lithum battery_discharging curve.jpg

黃金玩家

測試前量度一下電壓
Kentli rechargeable Lithium polymer : 1.48v
Energizer Ultimate Lithium : 1.58v

測試曲目如前, 今次苦惱了...初聽下兩款鋰電好似無咩分別, 每首歌要不斷拆電換電前前後後翻聽三四次才能確定聽感!

結果Kentli輸了...但只是一點點吧, 之前測試充電池一篇以為Kentli低頻控制力相當了得, 原來一山還有一山高, Energizer鋰電低頻控制力還在Kentli之上, 當中較明顯的是播 "張國榮 - 側面" Energizer低頻收得更加乾淨更有彈跳力. 人聲表現上蔡琴的聲音Energizer出來感覺較磁性一點. 而高頻上樓台會一曲背景的叮叮聲Kentli感覺上較虛而Energizer較實在.

低頻表現
Kentli : 9.5
Energizer : 9.7

人聲表現
Kentli : 8.5
Energizer : 8.6

高頻表現
Kentli : 9
Energizer : 9.1

兩者都是鋰電, 音質表現差距只有丁點兒, 在使用成本上Energizer全沒優勢, 估計Energizer播DSD能撐上約30小時, 按本人習慣兩星期便需換電, 一個月成本便要近百...對於一個使用量高的用家來說相當重皮

今次刻意買來Energizer使用純為玩票性質, 以上聽感非常主觀...見笑了