設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[流行曲] 對Eason的"準備中"有一些說話......!

星級玩家

印象很深刻是有富士山下及黑澤明那一張碟,當年買番來一放入機一開聲,嚇左一大跳,我心諗今次死勒,部機無端端出左問題,唔知係邊條接線鬆左,定係邊度壞左,竟然出黎既聲咁差?
攪左一輪先發現原來部機乜事都無,係隻碟本身咁衰聲!

一隻碟可以衰聲到令人以為套音響出現問題真係離X晒譜的....

星級玩家

其實 準備中 比起當年既富士山下那碟,已經唔算太衰聲了,不過今次既歌曲內容及風格真係唔係幾得,聽完成成隻碟最大感覺就係---乜呀陳生既歌既曲風同編曲點解越來越似區瑞強D歌既?!

黃金玩家

史提芬周 發表於 2015-8-31 00:15
其實 準備中 比起當年既富士山下那碟,已經唔算太衰聲了,不過今次既歌曲內容及風格真係唔係幾得,聽完成成 ...

聽完之後我只覺得點解而家Eric Kwok作既歌屎過以前咁多, 看來Eason須要既係換哂班作曲人和Record/mixing班人

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

近年所有Eason的唱片中, 只有 <?> 的音質算是可接受所以有買... 所以其他全部冇買碟齋聽KKBOX!
但<?> 係國語碟, 廣東碟中就算主旋律果隻碟咁多好歌都買唔落手!
Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實香港市場太細,依家淨返我地班hifi友會買碟聽,但我地都只係少數民族,依家d歌星出新歌都係為開演唱會,要曲好詞好,真係少之又少,所以就算LoLo出hifi碟都只會出返舊歌,可能舊歌先可以令我們聽得投入,我都好希望E神可以出到一隻非買不可的唱片
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2015-9-1 01:50
其實香港市場太細,依家淨返我地班hifi友會買碟聽,但我地都只係少數民族,依家d歌星出新歌都係為開演唱會 ...

贊成師兄講法,喺我心目中Eason'非買不可'嘅唱片已經係04年出嘅U87,近年似樣啲嘅都有09年嘅H3M,新出呢隻就係買番嚟聽咗一次跟手入咗櫃了,唔係話唔好聽,只係真係冇衝動再聽第2次.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

依家岩岩聽緊人生馬拉松(MOOV HIFI), 老實講, 歌都真係OK好聽架, 歌詞都正, 不過就係放係大機一聽就唔上到耳, 好慘!!!!! 好想同EASON講, 其實都做歌都做到悶啦, 不如試下係錄音同MIXING果邊玩下野, 好似以前 MJ 既 BLACK OR WRITE隻碟咁, D錄音正到呢~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實真係唔明,幾十年前可以有咁正既錄音,幾十年後,講器材講科技,應該進步左,但係d錄音仲差過以前......求其出,不如唔好出啦
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

窮鬼

bigair 發表於 2015-9-1 12:32
其實真係唔明,幾十年前可以有咁正既錄音,幾十年後,講器材講科技,應該進步左,但係d錄音仲差過以前..... ...

會唔會依家
新一批錄音及混音師渣咗
定係舊一批錄音及混音師交行貨
(近期聽過最正廣東碟錄音
應該係黃貫中A小調協奏曲)
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

黃金玩家

小瑟真有心, 愛之深責之切!