設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2023-5-31 07:31
music note mu20我都有,千零淨轉盤係極超值,我駁aragon d2a2,和teac vrds10比係唔輸好多。 ...

不是沒想過不買啊,
問題是開支付寶帳戶好麻煩啊

鑽石玩家

kl122002 發表於 2023-5-30 21:47
有無諗過Elac的"冬菇頭"

Elac個菇頭,應該都係玩味多個音質,我而家仲諗緊買乜前級好,仲諗緊膽前石後好唔好

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2023-6-2 14:54
Elac個菇頭,應該都係玩味多個音質,我而家仲諗緊買乜前級好,仲諗緊膽前石後好唔好 ...

Elac 果個係高音元件,  主要處理一些喇叭天生高音域不足的地方.  同樣的東西在Tannoy等其他廠都有出過.

幾年前我都仲會睇好膽機 .
只是現況, 疫情之後, 我覺膽機的果種風潮好似比之前一下淡左,  還是只是我錯覺?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2023-6-3 18:23
Elac 果個係高音元件,  主要處理一些喇叭天生高音域不足的地方.  同樣的東西在Tannoy等其他廠都有出過.
...

始終一般好多新手,都係玩一體機....... 好似膽機黎類,最多都係合拼機,唔連串流~  疫情多左人玩音響~感覺似多左人玩膽機,再加上黑膠風潮黎個配搭

疫情消失,自然多翻其他娛樂,老實說現在市面上好多膽機 聽感同石機差感不大` 好多人都嚴用膽機麻煩~保養之類~

我現在都傾向二手膽機埋手~ 之前聽過luxman cl-38uc二手, 真係好順耳柔和~好可惜當時 仲未有玩前後級想法, 如果再遇上一定會入手~

仲有一部叫JADIS 真係出奇地靚聲, 但價錢也是好離地~我聽過一部da30...都7年機 上網睇睇資料出左過10年, 放18k 也是快速比人買了~

我再看看新版本da50...折了也要56k左右,  只能說調聲方面的很悅耳, 嘗試睇下佢地前級..二手價錢 價錢都係3 40k,

感覺膽前級好有調味作用~也是比石前更加好調味~ 不知道師兄有聽過有膽味的前級嗎?  或柔軟潤滑的石前級呢?

鑽石玩家

今日睇到當年到現在都好多師兄講GE 鐵板燒 A1 出了復刻版

https://www.musicalfidelity.com/ ... a4ULpOEsluYfVDQB1Z0

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2023-6-6 01:56
始終一般好多新手,都係玩一體機....... 好似膽機黎類,最多都係合拼機,唔連串流~  疫情多左人玩音響~感覺 ...

分體機有來自傳統上的吸引力, 只是到了現在我會疑惑是不是必然.  
至少如果是小型家居的話, 一體機是應足夠應對的.

用膽機本身係要小小技巧, 比如配膽和調偏壓, EQ等. 好不好聲的要點可以說在這裡 .
我只可以說, 在清沌之間就是這一個美麗的灰色位置:
太清晰的膽機會很像石機 ; 太矇糊的會聽起來好似收唔清的收音機 .

如果是要在Jadis 和Luxman 之間比, Jadis 是好一些 , 只是J的價格上真的貴了少少.
近年的Luxman 聲...只是日子久了就是叫到有點保守了.
你會不會去看一下Audio Research ? 近年AR 由老麥中分開了 , 自己做返自己, 聲音好了.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2023-6-7 01:35
今日睇到當年到現在都好多師兄講GE 鐵板燒 A1 出了復刻版

https://www.musicalfidelity.com/products/a1/a ...

我都見到啊.
A1的線路設計是本身好聲的. 只是那些舊A1 的零件在今天都差不多大限已到了   .
或者現在重出都是好時機?

如是說, Cyrus 或Naim 會不會重出 當年的初代機?
在以前沒有太多電腦的協助下, 設計的線路是最簡單, 卻又是最好聲
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2023-6-7 19:56
分體機有來自傳統上的吸引力, 只是到了現在我會疑惑是不是必然.  
至少如果是小型家居的話, 一體機是應足 ...

LUXMAN 好似只有膽前及舊時的前級比較多人叫好...反而近代前級,好似冇乜人提起, JADIS真係新舊都有人讚好~

唯獨價錢真的太貴~入門合拼機價錢=英日系中高階~   至於Audio Research  真係好多二手機放..... 我仲未有機會試聽~

但普遍網上評價Audio Research  都係偏中性~  至於EQ 偏壓等問題都係一個非常大考慮~因為舊代膽機係冇自動偏壓黎樣野....

發覺早4 .5年前,都幾多品牌可以聽到....有時候搵D器材資料都搵到不少,師兄推薦的性價比產品......但無奈好多都比大陸做代理後,就消失於港澳市場....

rogue audio 唔知道你有冇聽過呢?  我見外國評價都好高~ 另外一部就係早年廣告非常多, 而且性價比高primaluna ,但唯獨聽過佢部合拼覺得膽味不特出,同一般石機分別不大

近年可能廣告成功~加上價錢吸引, 價錢都上升了不少.....

鑽石玩家

kl122002 發表於 2023-6-7 20:00
我都見到啊.
A1的線路設計是本身好聲的. 只是那些舊A1 的零件在今天都差不多大限已到了   .
或者現在重 ...

A1 我見外國網上標價英鎊1.6K左右.......  相信香港可以港幣15K埋單.......真係好抵 !!musical fidelity 這牌子外國一直評價好高~而且仲要非大陸製

但香港代理消失左一段長時間~ 我見台灣都好多人推薦~ 而我在網上各國討論區都見好多正評, 就盲狙musical fidelity M6Sprx後級

見台灣有代理,諗住係台灣寄過黎,始終英國買,運費太貴又太遠......驚有問題就麻煩,  估唔到年頭香港又有翻代理.....仲要平台灣1k多, 就直接出手!!

至於naim 都出左一部復刻naim 50但標價2.7k.....未出街,外國評價已經話係一個笑話,跟a1同樣都係25w......

黎個價錢已經可以買到同門naim xs3...   

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2023-6-7 21:28
A1 我見外國網上標價英鎊1.6K左右.......  相信香港可以港幣15K埋單.......真係好抵 !!musical fidelity  ...

musical fidelity M6Sprx後級香港抵呀,英國£2599