設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ccs56084342

[CAS音響] DSD vs MQA

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-7-29 20:07
理論上,係。

但佢地既立場係講緊在錄音的領域上,同埋,都係果句,你了解晒所有既因素先,就唔好斷章取義 ...

又系嘅,中間要經過播放>DAC>AMP>喇叭,重有空間才到耳仔度。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-29 20:05
小弟認為機器只占一半效果,另—半就系解碼算法。例如播放軟件

http://www.techbang.com/posts/22 ... audio-coding-vs-pcm
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-29 20:35
http://www.techbang.com/posts/22079-unlocking-the-mystery-of-dsd-the-dsd-digital-audio-coding-vs-p ...

製造業界用於轉換DSD與PCM標準規格的瑞士數位音樂公司Weiss的老闆Daniel Weiss,在兩年前發表了一份簡短的DSD白皮書,很明白的點出DSD無法後製處理,一定要先轉換為PCM訊號,才能進行必要的後製工作。所以在錄音階段,Weiss推薦還是先用PCM格式儲存聲音訊號比較實際。

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-29 20:35
http://www.techbang.com/posts/22079-unlocking-the-mystery-of-dsd-the-dsd-digital-audio-coding-vs-p ...

總體而言,DSD和PCM誰好誰壞並不是真正的重點,它們都只是儲存音樂的一種格式,重要的還是裡面所包含的音樂。因為音樂的感動並不是靠音樂儲存格式來決定,一個儲存格是只要還有足夠的人在繼續使用,就有它被保留的意義存在。至於DSD和PCM到底誰會成為未來格式的霸主?就讓音樂製作公司來煩惱吧。

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-29 20:18
又系嘅,中間要經過播放>DAC>AMP>喇叭,重有空間才到耳仔度。 ...

http://curiousjoe168.blogspot.hk/2013/09/dsd-192k-pcm.html?m=1

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2016-7-29 18:33
師兄,你唔會諗住叫得DSD之父會話自己啲野唔好呀話!比較冇參考價值噃,正如我會話我開發嘅XUX係最正一個 ...

純粹叫你睇吓,你可能諗多咗⋯⋯

我又吾係咩權威,冇可能質疑佢既可信性,不過佢由1 bit DAC 之前已經有硏發DAC,對多bit 同 1 bit 既知識一定多過我。

其實咩制式都係假,個種質素先係皇度,我手頭上亦有不少44·1檔案好過24/96版本。

當然,客觀因素黎講,如果用模擬母帶轉換成數碼母帶,DSD 呢個方式的確比較有優勢,不過真係吾普及。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kkkiu 發表於 2016-7-29 18:15
我覺得有少少老王賣瓜,其實EMM Labs既機器既軟件部份也不算很完善.....用過你就知......我覺得佢播SACD ...

Cd 機同DAC都用過,我收哂貨。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

yuppi 發表於 2016-7-29 22:30
Cd 機同DAC都用過,我收哂貨。

我無話佢唔得,sacd機黎講Emm都唔岩聽真係唔知買乜好啦。

有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-7-29 22:41
我無話佢唔得,sacd機黎講Emm都唔岩聽真係唔知買乜好啦。

繼續用反PCM制式嘅器材實在D,原來變來變去都離唔開PCM!

白鑽玩家

大家不如少啲理論
討論詠春定泰拳好打
唔打過齋講無乜思意
不如舉例說明有邊同一隻曲目
DSD版好聲過PCM ?
或PCM好聲過DSD ?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠