設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ccs56084342

[CAS音響] DSD vs MQA

星級玩家

samuelt 發表於 2016-7-29 08:10
DSD天生兩個問題,一個是編輯困難,二是高頻噪音,所以錄音師會將轉為PCM再編輯,而DAC又會filter左的高頻 ...

sorry... 請問咩 DAC 會 filter 咗 DSD 訊號的高頻影響音場?
ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

siuping 發表於 2016-7-29 11:01
sorry... 請問咩 DAC 會 filter 咗 DSD 訊號的高頻影響音場?

可能佢果部係......
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

kkkiu 發表於 2016-7-24 12:07
你講既係檔案制式,我講既係制作及物料制式,我覺得我無用錯詞。

而你要講pcm同dsd,佢地根本也是不同, ...

我理解係… 「制式」代表要有規範,大家有 alignment 才可以 implement,制造物料的技術唔需要有一個規範都可以應用在任何唱盤。
ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012

星級玩家

yuppi 發表於 2016-7-29 11:09
可能佢果部係......

正如之前有 ching 講,我哋可能只係理解緊部 DAC 或者系統上的特性…

黃金玩家

siuping 發表於 2016-7-29 11:49
正如之前有 ching 講,我哋可能只係理解緊部 DAC 或者系統上的特性…

聽聞有工程師話PCM制式唔系做唔到高質素效果,只系還原返模擬訊號嘅器材還有瓶頸,若不惜工本去做都可以做到,但太天價難以有市場。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

銀級玩家

siuping 發表於 2016-7-29 11:01

相信由我講,都冇人相信,只可以節錄一啲大廠設計師嘅說話作為參考:
Ayre 嘅一篇關於PCMvsDSD嘅文章,同Chord Rob Watts嘅意見。

http://www.ayre.com/insights_dsdvspcm.htm
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

黃金玩家

samuelt 發表於 2016-7-29 13:54
相信由我講,都冇人相信,只可以節錄一啲大廠設計師嘅說話作為參考:
Ayre 嘅一篇關於PCMvsDSD嘅文章,同 ...

歐美主流重視PCM,唔知是否上述原因?亞洲就偏好DSD,近年因應亞洲市場才推出較多DSD器材。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

星級玩家

samuelt 發表於 2016-7-29 13:54
Ayre 嘅一篇關於PCMvsDSD嘅文章,同 ...

Thx for sharing.

我自己有這樣的看法… 不論 PCM or DSD 都有其優與弊處,參考作者文章時我會了解一下背景和立場,Rob 是 Chord Hugo 的設計者,Hugo 本身處理 DSD 訊號不是 native decode 而是先轉換做 PCM,原因包括是處理數位音控和使用他設計的 noise shaper。

Native 的 DSD 解碼是不用轉換為 PCM 也可以有 filter 應對 noise shaping,通常也不是純 1bit 的運作而是 multi-bit。Rob 說經過 PCM 轉換後的聲音比較好聽,出來的聲音也更貼近 DSD 訊號裡的訊息,我對他這個說法可以話有點誤導成份。

黃金玩家

siuping 發表於 2016-7-29 15:33
Thx for sharing.

我自己有這樣的看法… 不論 PCM or DSD 都有其優與弊處,參考作者文章時我會了解一下 ...

其實PCM及DSD,講到尾都只係話,現在AD晶片更先進,DSD在20Khz前的錄製優勢不再存在.....

但實際上,有幾多人聽到或覺得dsd既高頻部份只有"噪音"呢???

老實...我既木耳...不論係pcm或dsd,如作"重播"就真係覺得轉為dsd係比較好聽....

就算是以好高檔既multi-bit 近代dac來播24bit pcm....在我聽來...其實越是高精度,也只是越hifi...表面好似好好好好高分析力...但...不能叫作悅耳.....
有聲就算...

黃金玩家

kkkiu 發表於 2016-7-29 15:52
其實PCM及DSD,講到尾都只係話,現在AD晶片更先進,DSD在20Khz前的錄製優勢不再存在.....

但實際上,有 ...

我再補充下,我怕有誤會,我講既聽感,都只係2者"比較"之下既結果姐.....一般聆聽,在我系統上pcm及dsd我都可以通吃既.....就pcm比較通清點,dsd就比較耐聽點囉.....

以上都只係個人喜好姐,無話邊種好既~
有聲就算...