設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ccs56084342

[CAS音響] DSD vs MQA

黃金玩家

diamondblack 發表於 2016-7-24 09:22
Redbook CD嘅制式一直無變過係16-44.1k PCM,而啲xxxCD係喺redbook上面一啲用嚟改善CD重播質數嘅技巧,例 ...

都係,一個係實物,一個係file。cd單是物料上已經有幾種「制式」現在有黑膠cd...又有玻璃...

pcm 同 dsd,類近cd及sacd,我只想講,多左幾種「制式」,但同是否好聲未必有直接關係~而cd既經驗,早期比較普及的就一直流行,而file不過是一個「刪除」就能解決的東西,我覺得市場變化可以更大。

星級玩家

kkkiu 發表於 2016-7-24 11:29
都係,一個係實物,一個係file。cd單是物料上已經有幾種「制式」現在有黑膠cd...又有玻璃...

pcm 同 dsd ...

請不要濫用制式一詞。

以16-bits 44.1kHz取樣PCM編碼係CD嘅根本,以DSD64編碼係SACD嘅根本,亦請唔好當大家互不相干咁嚟討論。

光碟,無論係CD定SACD,以較佳嘅物料及生產造工過程以達到更佳嘅閱讀取樣質數,其實理所當然不過,重播時嘅效果「好唔好聽」,「啱唔啱聽」,「鍾唔鍾意」等只係聽者嘅個人口味。
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

黃金玩家

diamondblack 發表於 2016-7-24 11:52
請不要濫用制式一詞。

以16-bits 44.1kHz取樣PCM編碼係CD嘅根本,以DSD64編碼係SACD嘅根本,亦請唔好當 ...

你講既係檔案制式,我講既係制作及物料制式,我覺得我無用錯詞。

而你要講pcm同dsd,佢地根本也是不同,我亦無話佢地是一種東西,你究竟有無睇清楚我講緊乜?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DSD應該係未來的主流,暫時覺得聽DSD聽多好多野,還有少少D黑膠味道,,,

黃金玩家

wing2188 發表於 2016-7-24 12:07
DSD應該係未來的主流,暫時覺得聽DSD聽多好多野,還有少少D黑膠味道,,,

Dsd在聽感上的優勢就是比pcm更似lp,但這個聽感....其實你的檔案本來是任何格式,在轉換後的確也能得到這個聽感,不過我認同有高低差異。

黃金玩家

梗系一面倒啦,DSD同CD规格一样的PCM比较,点会唔一面倒,如果你的PCM是24/192以上的规格,又唔同

黃金玩家

samuelt 發表於 2016-7-24 10:59
PCM同DSD係由模擬轉數碼嘅編碼方式,而MQA似係PCM高清檔嘅壓縮技術多啲喎,佢突破嘅地方係選擇性擇取對音質 ...

我都支持24/192以上的

星級玩家

得罪講句,討論制式好壞是多餘,因為implementation比制式嘅分別對重播效果更有決定性。唔係有一部機可以播PCM同DSD,呢部機播邊個制式質數高啲就係邊個制式好啲,咁只係講到呢部機播某個制式效果好啲。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 這個我認同

查看全部評分

dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

星級玩家

又例如一部用Burr Brown PCM1704嘅DAC都可以播DSD,因為部DAC個FPGA先將DSD變咗PCM再交俾個PCM DAC去解,咁你話你播DSD時係聽乜?

黃金玩家

wing2188 發表於 2016-7-24 12:07

但聽聞套DSD錄音室設備超貴,大部份錄音室佬闆唔願投資。只用反套PCM設備轉做DSD
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3