設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alanlee212

[電源線] upgrade線材

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

flight 發表於 2016-8-3 00:58
最正接换ip3 fuse
好過换線,换線要有好的頭才能發揮,一條8800加靓頭都差不多2k! ...

最正接换fuse!!! agree!!!
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

黃金玩家

koalaau 發表於 2016-8-3 16:59
如上列三選一,我揀二。
fuse我冇玩過,只試過換粒英國fuse代替13a插粒原裝,係冇分別。 ...

市面系有好多fuse,多數我都覺冇效,但ip3白金唔同,—插開聲已大有效果,離箱、立體、背景黑,弱音清晰。而且愈㷛愈有味,不防玩埋尼粒睇睇。

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
HaiFaiYau@FB + 3 + 3 精彩報告

查看全部評分

G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

專業玩家

oldappletree 發表於 2016-8-3 16:35
請問換電源線,想厚聲,而高音有分析力,不蒙的話。有什麼推介?

1)

1:我未用過

2:Acrolink 7N4030 III我幾鐘意佢把聲,人聲好舒服,高低亦都可以,但論厚聲佢唔及gotham(分析力我覺得Acrolink
較好…但無ab詳細比較…純印象)

3:黑雞(我覺得比較偏搶少少…亦較死實聲,聚耳聽較生猛),十 SR black fuse未試過(早排試過啲大陸銀fuse…對比遠不及換線…所以無刻意玩fuse

如想較厚把聲…個人覺得換電源線較直接!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

USB線大家有乜推介?要有音樂感,預算$2000
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

alanlee212 發表於 2016-8-4 12:07

黑貓或labka...
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

alanlee212 發表於 2016-8-4 12:07

Optical USB
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-8-4 12:01
1:我未用過

2:Acrolink 7N4030 III我幾鐘意佢把聲,人聲好舒服,高低亦都可以,但論厚聲佢唔及gotham( ...

Acrolink 同 Oyaide 網上嘅評論有好有唔好,所以唔敢輕舉妄動。

Sommer 論中低音嘅厚度,一插嘅變化最明顯,二手3舊喺超值。可惜cut高音頻,同有點蒙。

Ip3 鉑金 fuse 我也玩過,上面 c hing 講嘅冇錯。分析力高,好力,立體感強。佢嘅效果等同小弟之前DIY 嘅Wireworld Aurora + 頭尾鉑金頭電源線一樣,很適合膽機及厚聲喇叭,所以覺得換 fuse 嘅效果同換線差不多。只怕 fuse 唔耐用,始終會燒掉。

但喺小弟用 Elac speaker 比較高清。 用IP3 fuse 在拖板上配之前 creek50A 聲音過衝,齒音過多。後來粒 fuse 只能送給朋友用。

友台 講 SR black fuse 評價好高。話中音密度高,冇 Ip3 噉光輝或者會收粒二手試一下。

C hing 講嘅Gotham 厚聲電源缐唔知分析力會唔會好過 Acrolink?

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

星級玩家

oldappletree 發表於 2016-8-4 16:50
Acrolink 同 Oyaide 網上嘅評論有好有唔好,所以唔敢輕舉妄動。

Sommer 論中低音嘅厚度,一插嘅變化最明 ...

一定好過

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

oldappletree 發表於 2016-8-4 16:50

我用Adam artist 5 喇叭,一樣係清!
Rega Elicit R
Spendor S3/5R2 SE

黃金玩家

SR屎試過,但聽唔出效果!