設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alanlee212

[電源線] upgrade線材

黃金玩家

marantz 發表於 2016-8-6 09:30
SILTECH 出名金+銀的合金線,純銅線已經唔係果回事。

D條系入門野,厚聲銅味,好在平價。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

咁樣玩法電源貴過部機,根本唔值得,作用亦不大.

黃金玩家

tonyl626 發表於 2016-8-28 22:59
咁樣玩法電源貴過部機,根本唔值得,作用亦不大.

亦唔可以咁計,平價機用好D電線亦真系比跟機條雞線明顯好聲左。至于值唔值都系睇個人喜好。買條靚線可用-世,將來升級換機亦可用得返。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ccs56084342 發表於 2016-8-6 10:14
D條系入門野,厚聲銅味,好在平價。

唔知上別超重有無可能做得返音展個價呢
雞雞音響組合

專業玩家

Ccs56084342 發表於 2016-8-29 09:06
亦唔可以咁計,平價機用好D電線亦真系比跟機條雞線明顯好聲左。至于值唔值都系睇個人喜好。買條靚線可用 ...

個人都認同先將跟机黑雞線換左佢先(吾洗換貴价…一啲平价價分别已好大,搵岩口味先緊要)!

好多靚机份電源已做得好講究…反而一啲較初及中階組合冇甘落本電源到,換換電源線或電處分别就更大

專業玩家

尋日得閒貪玩,將條Diy Acrolink 7N P4020 lll 1.5m電源線個紫銅頭尾(鴨記幾拾蚊一個果啲平嘢)換其他物料頭尾插睇睇聽唔聽有分別(木耳水平果隻):

1:原本紫銅頭尾,把聲都幾自然舒服(尤其人聲…幾鬆暖),亦有一定厚度,由於高頻唔強調…分析力及結象力較一般

2:鍍銀頭尾(鴨記幾拾蚊一個果啲平嘢),唉,把聲生猛左(可以稍為比前粗左),高清左(當然唔糸天同地果隻…但都可聽得出),人聲無甘鬆暖,但換聲氣及高頻段…等較明顯左

3:鍍銀尾但個頭插換為黃銅L及N腳,水線為鍍銀(都糸鴨記幾拾蚊一個果啲但仲平啲),把聲糸1同2之間,反而比較啱聽(估唔到最平果集跑出… )!

比對下,紫銅把聲比較醇同舒服,如果條線較搶耳…可轉紫銅頭玩下…(但無甘Hi Fi感)!

只係一時貪玩,每套器材性格都唔同…反應亦未必相同,不值參考

希望有其他師兄分享同線換其他頭尾後…嘅變化分享

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Ccs56084342 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

喜喜天使 發表於 2016-8-29 10:24
唔知上別超重有無可能做得返音展個價呢

等搬遷或清貨尾時可能更平。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2016-8-3 00:52
gotham 85225電源線$90/m,超值。

師兄你好, 請問gotham 85225係邊到度買呀?
唔該!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

hammondlo 發表於 2016-8-29 19:44
唔該!

德發地庫
雞雞音響組合

專業玩家

hammondlo 發表於 2016-8-29 19:44
唔該!

德發6B(特价…)

前日手痕試埋85215同85225插石 cdp分别…因只係关机拔插即試得(快!印象較准…反而插膽合拼,关左…要等佢凍先開得番,又要暖机后先可開聲…開完聲又要煲一浸先正常聲…到果時,單靠印象作對對比…就冇甘準)

1:先講85225把聲較置中,人聲舒服,但有點侷促感(對比4020 lll),用係amp較好,但同4020lll有級數差别…尤其寬鬆感… (當然都係平線)

2:85215插cdp反而遠好過85225,無吖侷促感,較開揚自然(同85225大家都係用相同紫銅插頭…線身質料一樣,只係粗幼吾同,但分别幾大!
用係cdp不單幾好… 仲係最平果條!真抵死!!