設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hoyin13

[請教] 下一步...英/美式電源線

銀級玩家

hoyin13 發表於 2016-8-11 14:50
小弟都真係唔敢玩同個電字有關的大陸 or 淘實貨.....

都係買返日本同美國野多的

換插頭好簡單,最緊要認清水,火線.英式同美式左右位剛好是反轉的.要留意.水線都在上方.
牆蘇其實5粒螺絲.關總制.不帶電.日頭做都好易搞.
鬆蘇板2口長螺絲.13A蘇座3粒直接代替15A即可.
收回2口長螺絲要有D技巧.上左一粒幾牙後不要收緊.另一口要慢慢搵到牙上到.才收晒就可以.
http://karryykwai.blogspot.hk/

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

白痴仔 發表於 2016-8-15 08:47
買就買隻好些高一級

岩岩入門玩電源,唔捨得買咁貴
(Post76 Android 手機版送出)
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
Acoustic Harmony G1Y Sophia
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

伏喱哩 發表於 2016-8-15 09:55
換插頭好簡單,最緊要認清水,火線.英式同美式左右位剛好是反轉的.要留意.水線都在上方.
牆蘇其實5粒螺絲. ...

感謝 Ching 解釋
小弟都有少少經驗整電掣,在家整過一兩個牆蘇,不過 13A 都應該要原用返,等太座安心
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

少少報告,小弟尋日落地庫忍唔住買左條 Gotham 85525 現貨 (MK 頭) 黎比部 AMP 試下味先,因為條線太硬,左搞右搞先插得實兩邊開到機。
一開最明顯係高音出左同亮麗左,弱音明顯左 d d,音場闊左 d d 咁。
可能要煲下佢先再出到味

鑽石玩家

hoyin13 發表於 2016-8-15 11:20
少少報告,小弟尋日落地庫忍唔住買左條 Gotham 85525 現貨 (MK 頭) 黎比部 AMP 試下味先,因為條線太硬,左 ...

85225我用緊三條, 唔使煲.

專業玩家

冇得揀罷了,如有得揀…個人都係會揀美式

個人少少分享:

1:早前糸網上睇到唔少師兄話Gotham 85225 電源缐幾好聲,手痕買左Gotham 85225 同 85215兩款同款唔同粗度電源線翻去玩。播頭…等全部一樣(只有線身粗幼之分),但兩線一開聲分別都幾大,85225厚聲好多(唔評好唔好聲…好個人口味)

2:最初用普通兼容式拖板,其後轉用古河…60拖板,兩個拖板唔同線…點知一開聲…,吓!啲高音去曬邊呀,得把人聲(好厚潤…將Gotham 85225換成aet hin就好啲…但分別都好大)

首先以上強調嘅係分別…並非好唔好聲

翻返呢即使你用再粗電源線都無用…因之前有條幼過燈蕊(唔計所用料質啦)嘅英式13A菲士管住(唔好計佢仲有2個接點插菲士啦),如你話呢組嘢對音質有幫助嘅…下文唔洗再睇啦

音響必然係一環扣一環:
假設由音源至出聲音箱有10環節(包括前後級、音源、音箱及其接線…等)假設音質100分為滿分。

又假設由第1至第9個環節都100分滿分,但第9個環節得10分(誇張啲比喻),結果你套音響最多都係出到10分音質(只係打誇張個比喻…不用執著,其實同供水喉原理類似,即使有9段喉徑粗10吋…但有段得1吋粗,出水必然受1吋粗果段所影響)。

最聰明嘅玩法當然係搵到套架生嘅樽頸位去升級…打通佢任篤二脈

睇翻菲士蕊同插頭腳位粗度相比真係幾太,同英美插頭比,我對英式插頭菲士更更抗拒,無得拺嘅話,就忘記以上廢話。

以前網上睇過隔鄰台diy線老手作比喻,線身約佔4成,插頭約佔3成,手工等約佔3成(尤其訊號線…),而家啲插頭又出到木質,炭質…唔好講冷凍…!如插頭無影響…呢班商家、工程師、甚至買果啲發燒友都好有問題或欠分析力…

其實而家玩電源嘅人/商家…比以前多好多,但以前你同人講用甘多錢玩電源…9成俾人笑!

一條電源線都有甘分別…何況電處…!如好似我啲無錢一族…會將跟機黑雞電源線換左先(性格幾強…個人覺得都幾樽頸,如果套架生係插黑雞電源線,寬鬆度差又較搶…不妨試換左佢啲雞…不用買貴線都好大分別,口味就要慢慢試),假設套架生有5條跟機黑雞電源線插左…再靚電處都無能為力

有錢嘅2樣都換就最好啦

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
hoyin13 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2016-8-15 11:24
85225我用緊三條, 唔使煲.

Ching 可以分享下換左 85225 後的變化嗎? 真的唔洗煲?

小弟都諗緊換唔換哂佢好
但第一個問題係 d 機要執過擺位, 條線太硬了, 我要成部機推哂出黎成插到, 部 amp 前面兩隻腳差 d 企唔到 (而家係用家中組合櫃, 完全唔夠深....)
B&W 804D3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-8-15 12:10
冇得揀罷了,如有得揀…個人都係會揀美式

個人少少分享:

Thx Ching!

小弟已決定用牆插英式, 後面用美式了! 只係考慮緊入電處定拖板起步, 當然係價錢問題 la
B&W 804D3

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hoyin13 發表於 2016-8-15 14:03
Thx Ching!

小弟已決定用牆插英式, 後面用美式了! 只係考慮緊入電處定拖板起步, 當然係價錢問題 la{:6_1 ...

http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=337

easyliao99@gmail.com

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

錢不多可以考慮用QB4