設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hoyin13

[請教] 下一步...英/美式電源線

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HD_2 發表於 2016-8-15 14:13
錢不多可以考慮用QB4
(Post76 Android 手機版送出)

Ching 我見到佢賣 3萬台幣
係咪為到 HK$5,000 - 6,000?
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
Acoustic Harmony G1Y Sophia
B&W 804D3

黃金玩家

QB4是好選擇 旺角行多幾間 落下地牢有你滿意d既價  不過比多少少QB8  用好耐既野不坊破費

專業玩家

hoyin13 發表於 2016-8-15 14:00
Ching 可以分享下換左 85225 後的變化嗎? 真的唔洗煲?

小弟都諗緊換唔換哂佢好

冇詳細AB比較過(只糸第一印象…真糸幾誇,尤其插拖板同amp...但插cdp就冇甘誇)!

但如果薄聲又吵…組合就正(平靚正果隻…尤其人聲真幾好…兩者比,我較鐘意85215…均勻好多,但特色就冇85225甘强…真糸睇你要吖口味,但超超超值就可講得出口(吾洗唸果隻)

鑽石玩家

Ching 可以分享下換左 85225 後的變化嗎? 真的唔洗煲?

小弟都諗緊換唔換哂佢好

85225條線係好硬,機背要預位。
最少用2米,有師兄試過話3米更好。
我將cd機,解碼,後級逐條換上,在我的系統中未見個性過強情況,可見條線都幾中性。
我之前用sommer 2.5mm及4mm,和原用多年的兩條入門線比較後,即放走兩條廠線,唔係話全面優勝,但贏少少或差不多,已值得賣走套現,再買野玩。後來就係再換85225。
sommer比gotham,音色較厚,背景黑,靜,低音有種獨特靭力,但高音略暗。
gotham 85225相對較爽朗明快,不算厚潤,但絕對不薄,分析力較好,高頻弱音清晰。
兩者都是超值之選,一般入門廠線難以取勝,我最終留gotham棄sommer並非高低之分,個人認為兩者是同級的,只係我的訊號線全用sommer,已夠哂厚實,故取較生猛的gotham更合用。

專業玩家

小弟都諗緊換唔換哂佢好

冇詳細AB比較過(只糸第一印象…真糸幾誇,尤其插拖板同amp...但插cdp就冇甘誇)!

但如果薄聲又吵…組合就正(平靚正果隻…尤其人聲真幾好…兩者比,我較鐘意85215…均勻好多,但特色就冇85225甘强…真糸睇你要吖口味,但超超超值就可講得出口(吾洗唸果隻)

專業玩家

剛係房果套机用前日係德發買85225同條煲左過佰粒鈡另一條85225插amp比一比,並非一耳就明顕聽得出分别(低頻彈力似好少少…髙頻稍開掦少/
少…去吾到一成分别…木耳係甘上下啦)但同我插另一部amp嘅 Acrolink 4020 III分别幾大(4020再鬆軟…又冇甘厚聲,高低兩邊厚度吾同85225…都幾好玩,得閒調下口味

還掂都係,將石cdp插同門85215,Rca插埋剛入2日嘅同門11301…同聲同氣(偏厚舒服類型…細位變化吾係强項…聽人聲都吾錯,可減少啲數碼聲,但初步感覺同black cat xe好唔同,隻黑貓都糸好舒服…薄聲好多…但細位(指細微變化…)又做得幾好,但深度吾係强項…。

窮等人家…都糸啲平价線到打轉(髙價線冇緣冇份…

黃金玩家

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-8-15 21:17
剛係房果套机用前日係德發買85225同條煲左過佰粒鈡另一條85225插amp比一比,並非一耳就明顕聽得出分别(低 ...

師兄,其實又唔—定要玩貴價電線嘅,如果系膽AMP可摩改交連輸出電容,改用德國銀箔油浸,出黎D聲掂過用貴電線㗎!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

專業玩家

Ccs56084342 發表於 2016-8-16 00:54
師兄,其實又唔—定要玩貴價電線嘅,如果系膽AMP可摩改交連輸出電容,改用德國銀箔油浸,出黎D聲掂過 ...

早前試過膽机300Bse交連度轉用

jensen銅膜油浸(厚潤但髙低兩頻伸延及分析力一般)

Mcap銀油(平均自然冇吖味,分析力好…)

黑美人(分析力及味道…ok,但人聲稍欠鬆軟…)

維他命Q油浸(味道人聲又幾好…分析力並非强項,但平靚正)

audionote銅膜油浸(髙低平均,人聲潤且嬌…聽左好幾年,打低吾少對手)

今年手痕試左Mcap鋁膜金銀油(有點貴氣,分析力竟强過an...,低頻彈力幾正,高頻輕且伸延更勝an...但厚潤就吾糸an對手,由於我套初階架生高頻伸延好一般…此電容有互補作用)

最近連分音高音電容都轉用埋佢(效果正面…)

當然每套架生性格差異…係其他組合表現未必相同

反而線材到最后先輪到(效果當然冇以上啲甘大…

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

将就吓无所谓啦,我用美式拖板用英制插墙。都听到明显改善。av amp 用4030马上虎虎生威。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-8-15 19:18

但如果薄聲又吵…組 ...

暫時換左 85225 落 AMP 後既變化都係好少,不過有 d 怪怪地,人聲其實聽好多都覺得厚左 d d,高音出左。
但尋晚播到林憶蓮時,突然覺得好似腳軟咁,音場同人聲收窄左,口型冇之前咁清楚,唔知咩事
今晚再聽下先
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
Acoustic Harmony G1Y Sophia
B&W 804D3