設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-10 08:48
只係列出幾個相關事項,冇話咩次序,音速在不同溫度濕度下都會變,唔使樣樣列明做註解吧。。
師兄都幾執 ...

師兄學你話齋舒唔舒服
"聽感,從來都只有形容詞而不能量化"

依家討論幾大地方去播某一個低頻段
不能將重疊/抵消/駐波混為一談
正如上面所講"重疊/抵消/駐波"
無論大細地方甚至空礦遠處有個山
及建築物都會發生
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

MDLP 發表於 2017-5-9 22:46
師兄點為之一秒既固定時間?
一秒就係一秒...有分固定唔固定?

冇錯丫,一秒就係一秒,固定既一秒都係一秒,所以討論緊固定既一秒係指唔會多或少那怕係千份或萬份之一秒既時間. 而喇叭係呢一秒固定時間入邊所震動20次所產生出黎既正波被視為之20HZ.
當然呢一秒入邊不單止震動20HZ..(可多可小)..所以係不停產生不同既HZ..

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-10 09:19
師兄學你話齋舒唔舒服
"聽感,從來都只有形容詞而不能量化"

「依家討論幾大地方去播某一個低頻段
無論大細地方甚至空礦遠處有個山
及建築物都會發生」

大細地方都會有反射及駐波,所以不能混為一談??
其實師兄想問乜野呢?我真係睇唔明。

有關問題上網打字即可查到,唔通劉漢盛,雷明等全部都錯?或師兄再問問你的聲學專家朋友吧。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-10 10:26
「依家討論幾大地方去播某一個低頻段

房間出唔到到某個低頻當然同"重疊/抵消/駐波"不能混為一談
你講個兩位只是Hi Fi寫稿佬認真你就輸
佢嘅意同風水佬講運程、講股佬預測大市無乜分别
雷明當年一句"高音甜低音準''比人笑足三十年

其實最簡單師兄明唔明個Longitudinal Wave點樣存在呢?
又可唔以可解釋到開放式耳筒(不是耳塞)點存到低音到耳膜?
極短距離細音壓低音又係咪低音呢?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-10 12:18
房間出唔到到某個低頻當然同"重疊/抵消/駐波"不能混為一談
你講個兩位只是Hi Fi寫稿佬認真你就輸
佢嘅意 ...

前文都已講過,耳筒係和耳膜耦合發聲,和喇叭係唔同原理。http://www.cqyowo.com/html/xinwenzhongxin/jishuziliao/489.Html

之前好多貼文都有指出,細房間無法再現二三十赫低頻,在家聽到的勁度,只係反射波和駐波,而不是更低的頻率。

其實寫手都係熟讀外國聲學著作,再寫返出來,邊個講唔緊要,重要係內容是否正確。

我返而想知師兄到底在反對些甚麼。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-10 12:39
前文都已講過,耳筒係和耳膜耦合發聲,和喇叭係唔同原理。http://www.cqyowo.com/html/xinwenzhongxin/ji ...

其實師兄只C&P自己明唔明何為耦合發聲?耳筒又係咪Longitudinal Wave發聲呢?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

你用一百個一吋單元都吾可以出到八吋單元嘅聲音,完。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-10 13:33
其實師兄只C&P自己明唔明何為耦合發聲?耳筒又係咪Longitudinal Wave發聲呢?

其實篇篇貼文都講左耳筒係聲波直接震動耳膜,掉轉諗,如果耳筒係用空氣震動,點解攞開會冇哂聲?

關於c&p,至少小弟是嘗試自己去找答案,小弟一直都係抱住「一齊採討下」的心態,而唔係想認叻,既然網上找到合理解釋,點解可以貼唔貼。

唔想睇c&p,師兄也可以自己去找答案,而不是不斷發問。

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2017-5-9 22:47
「黑膠可記錄的動態範圍相當闊,響應頻率由 12Hz 至 60kHz 的聲效動態頻率都可一一被記錄低。」

https:/ ...

吾好信咁多廣告呀⋯⋯⋯⋯

Freq

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鑽石玩家

yuppi 發表於 2017-5-10 17:41
吾好信咁多廣告呀⋯⋯⋯⋯

Freq

類比係連續訊號,反而冇數碼的上下限。
一個普通mm唱頭頻應20hk-30khz都好平常,我不知之前的師兄為何會話黑膠去唔到20hz。