設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

鑽石玩家

網上有很多類似的討論,我覺得這個講得幾好。
好短,好快睇完。

http://www.myav.com.tw/bbs/showthread.php?threadid=309396&pagenumber=0

鑽石玩家

pb2400c 發表於 2017-5-11 14:16
唱針和唱臂是沒能力把該頻段重放

唱頭唱放頻應20hk-30khz都好平常,請問點解會沒能力重播到呢?

銀級玩家

koalaau 發表於 2017-5-4 11:17
沒有火^_^
學師兄講,大家都唔係專家,只係探討下。

不要誤會,我意思“火 = 熱鬧”
使用多個小單元去代替一個大單元,數十年前也比較過
玩音響就是要妥協

銀級玩家

koalaau 發表於 2017-5-11 14:34
唱頭唱放頻應20hk-30khz都好平常,請問點解會沒能力重播到呢?

超低頻容易出現跳線,用RIAA等化器也是希望解決這問題,能解決低頻時,高頻又出現另一些問題,這算是物理特性吧

鑽石玩家

pb2400c 發表於 2017-5-11 14:48
超低頻容易出現跳線,用RIAA等化器也是希望解決這問題,能解決低頻時,高頻又出現另一些問題,這算是物理 ...

哦⋯⋯咁唔係唔得,係實現的難度。哈哈,不過這就是聽黑膠的趣味(煩惱)了,不過仍然有人對於唱到大爆1812唔跳線而樂。^_^

鉑金玩家

MDLP 發表於 2017-5-11 10:45
有無聲音經空氣傳送係transverse waves嘅例子?

sorry師兄可能我表達得唔好, 如果單純討論震瞙經電流震動出黎既sound wave必定係..longitudinal. 不過我前面個意思係指喇叭裝上左固定物件,(即我地用既speaker)上, 咁正常一經流震動而出既聲波就應該包含左縱同橫波了..

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-5-11 14:55
哦⋯⋯咁唔係唔得,係實現的難度。哈哈,不過這就是聽黑膠的趣味(煩惱)了,不過仍然有人對於唱到大爆18 ...

係音響過程中冇遇上煩惱就唔會有進步了...

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2017-5-12 09:35
sorry師兄可能我表達得唔好, 如果單純討論震瞙經電流震動出黎既sound wave必定係..longitudinal. 不過我 ...

"喇叭裝上左固定物件,(即我地用既speaker)上"

唔明........

如果喇叭震到其他野
嗰件野自己震緊係transverse waves
但嗰件野震返出嚟嘅聲都係longitudinal
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

MDLP 發表於 2017-5-12 10:00
"喇叭裝上左固定物件,(即我地用既speaker)上"

唔明........

喇叭本身出既一定係..Longitudinal. 咁喇叭亦都固定左係木身既箱入邊..所以理論上佢都震動到其他物件而產生transverse waves, 對嗎?

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2017-5-12 16:30
喇叭本身出既一定係..Longitudinal. 咁喇叭亦都固定左係木身既箱入邊..所以理論上佢都震動到其他物件而產 ...

剛好相反
硬物震動係transverse
空氣係longitudinal