設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

鑽石玩家

一直都仍在尋找關於耳筒和喇叭的工作原理分別, 總算找到一個較詳細的解釋, 值得看看.

为什么耳机塞紧了低音更明显?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-13 09:25
一直都仍在尋找關於耳筒和喇叭的工作原理分別, 總算找到一個較詳細的解釋, 值得看看.

为什么耳机塞紧了低 ...

師兄覺得先要從最最最基本原理去先了解
其實上面其他師都解釋過
呢啲文章當武俠小說睇吓算
唔通真係相信憑佢展示個唉瘋耳機就可增強耳道內壓?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-13 09:25

为什么耳机塞紧了低 ...

極其量可以解释為低音加強其中一個手法
但談不上與喇叭原理不相同

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-13 13:21
師兄覺得先要從最最最基本原理去先了解
其實上面其他師都解釋過
呢啲文章當武俠小說睇吓算

師兄我諗大家的分岐在於是否相信「計算房間與波長影響低頻表現」一事,師兄係唔相信的;而
我認為如果耳筒和喇叭傳聲是一樣原理的話,就不會只有封閉耳朵(無論是耳塞或耳罩式都是)時才能有正常聲音,拿開在空氣中卻只剩微弱高音,這樣和喇叭(或所有空氣傳播)的表現剛好相反,高頻在空氣中是較快衰減的,離遠距離應該只聞低音。所以說喇叭和耳筒傳聲原理一樣是不合理的,這令我相信耳道和密閉空間是耳筒發聲條件之一。

我就覺得那個「針筒比喻」的原理,係解釋到耳筒如何「直接」(或其他文章稱為偶合,相對喇叭要經過空間反射是「間接」。)震動耳膜。

不過這篇是解釋「耳筒出低頻」原理,確切解釋「耳筒和喇叭傳聲方式的分別」仍未找到,我會抱開放態度繼續尋找答案。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-13 14:14
師兄我諗大家的分岐在於是否相信「計算房間與波長影響低頻表現」一事,師兄係唔相信的;而
我認為如果耳 ...

首先我並唔係唔信"計算房間與波長影響低頻表現"
我只係應為唔存在細房間產生唔到某一頻段以下低頻
而師兄係亦都不停在此帖修定有1/2-1/4-1/8波至到唔好聽、唔舒服
同時至又將反射底銷另一件事同細房出低音混為一談

波長問題紙上談兵只考慮單一頻率單一發聲角度單一後牆距離純理論性好容易講
去到real live就好多客觀問題數都數唔清......例如
設計到20Hz平順但30Hz可能會唔見咗或谷起
因為距離一樣到唔頻率波長反射結果又唔同咗
另外個房間距離係以前後牆夾波長計?定震膜到後牆計先?
换喇叭或擺位推前推後又點計?
計好數後加張梳化加個櫃加張枱又點計?
最重要係如果只講長度!高度闊度又點計先?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-13 14:14
我認為如果耳 ...

其實物理現象返翻去基本根源討論就好易理解
所以上面其他師兄咁易理解
聲音係longitudinal及要空氣做媒介
成件事就易明好多

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-13 16:47
首先我並唔係唔信"計算房間與波長影響低頻表現"
我只係應為唔存在細房間產生唔到某一頻段以下低頻
而師兄 ...

我唔係話產生唔到某一段以下低頻,而係話出唔到全波甚至半波,而反射和抵銷就影響了低頻的表現。
其實和師兄講的冇抵觸,反而師兄話計算房間出低頻全波的方法係寫手吹水,這點令我好混淆,以為你唔認同這條公式。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-13 17:37
我唔係話產生唔到某一段以下低頻,而係話出唔到全波甚至半波,而反射和抵銷就影響了低頻的表現。
其實和 ...

"而係話出唔到全波甚至半波,而反射和抵銷就影響了低頻的表現''

唉.......公式被曲解就算正確都無用
師兄睇到呢度原來都係得你仲唔明

首先.......呢個世界唔會有聽半波呢樣嘢
第二.......假設間房有17M但無做無響處理
又點解20Hz以上唔會有反射或抵銷呢?

我點解要引用耳機做例
就算工作原理點唔相同都好
在物理世界上
凡係由耳仔傳入的聲音
soundwave(幻聽所產生除外)
都要遵守v=f入
咁耳機聽100Hz低頻時
係咪話咁叫做12/1000個波呢?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-13 21:03
"而係話出唔到全波甚至半波,而反射和抵銷就影響了低頻的表現''

唉.......公式被曲解就算正確都無用

如果師兄咁講,計算波長即係冇意義?

ps:
1. 從來冇話20hz以上就唔會有反射和抵銷。
2. 引伸耳筒例子,如我們撩耳屎時都聽到好大聲,咁是否和密閉空間有關,還是和喇叭一樣有聲波經空氣傳給耳膜呢?

鑽石玩家

近來就一串問題,看了很多資料,類似的分岐看法的討論,中外都有好多,這一篇也有提到這帖的話題,但稱兩派說法是未有定論。
http://audio-club.blogspot.hk/p/guide-speaker-bass.html?m=1