設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] Marantz model 40n + B&W 705 = ?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-6-14 20:19
自己去叫佢換部pm10試下就知道705S3 係咪你講到咁普通

依家好多SALES 好懶
之前行過AV 生命,叫佢地試B&W 704 S3 都話無得試

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

lai71072 發表於 2023-6-13 21:25
Model 30 都推唔好705 S2

推唔好同聲底應該係兩樣野?

如果AMP 力水唔夠,最多高音或低音較弱,而唔會因為AMP 的力水而令到喇叭的聲底改變?

如AMP 的力水夠夠會令薄聲變厚聲? 人聲會變厚?

以前聽過B&W 的聲底係暖聲和厚聲,但每次經過HIFI 舖,主要都係DEMO 人聲多,發覺高音的樂器聲有少少厚,但唔覺得人聲暖

鉑金玩家

ronan 發表於 2023-6-15 21:59
請問b&w 的低音會唔會好過JBL?
我聽90-2000 年代的CD 多,所以想低音打得勁
亦都好想要演唱會或戲院打太 ...

如果你想要演唱會戲院同太鼓果種低音,要大吋數先出到呢種效果,最少12吋以上,所以jbl會比較合適

鉑金玩家

lai71072 發表於 2023-6-13 21:25
Model 30 都推唔好705 S2

新手路過一問.. 咁如果Model 30 加後級有冇幫助 ?.?
定係一定要好似師兄咁玩金仔先推到 ??

黑鑽玩家

ronan 發表於 2023-6-15 22:01
我對B&W 704 S3 有興趣

請問師兄如果低音要打得勁,想要好似戲院或演唱會打太殼出果種低頻的氣勢,B& ...

正常要推好704 S3, 中階前後級是必須的。雖然用中階金仔或老麥嘅合併機都可以, 但大音壓下三頻表現會比較失色, 不過當然要睇師兄你嘅財力啦~始終B&W喇叭好睇分折力同推力, 所以其實有唔少師兄都覺得唔值得去玩。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

SteveAnder@FB 發表於 2023-6-16 09:45
新手路過一問.. 咁如果Model 30 加後級有冇幫助 ?.?
定係一定要好似師兄咁玩金仔先推到 ??{:6_ ...

加後級不如換機😅,而家用E380,好滿意
VPI prime scout
Accuphase E-380
Eversolo A6 Master Edition
Simaudio Moon 260D
B&W 705 signature

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

705S3係一業好好既喇叭!因為中國做所以今平,旦好大食,之前用金桑子470推都有85%離箱,宜家用老麥ma9000可以有95%離箱,小弟覺得要重住放落擴音機, 當你有部咁上下嘅擴音機, 到揀喇叭時個範圍可以闊好多。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ronan 發表於 2023-6-15 22:02
依家好多SALES 好懶
之前行過AV 生命,叫佢地試B&W 704 S3 都話無得試

可以去深水埗聯興試,佢地有demo

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SteveAnder@FB 發表於 2023-6-16 09:45
定係一定要好似師兄咁玩金仔先推到 ??{:6_ ...

如果加部普通後級,不如直接用pm10仲好啦

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

粉果人 發表於 2023-6-16 01:25
如果你想要演唱會戲院同太鼓果種低音,要大吋數先出到呢種效果,最少12吋以上,所以jbl會比較合適 ...

我鐘意聽類似以下條link 打羅打鼓的音樂, 所以想搵d 高音要出, 高分析力和低音打得勁的喇叭, 有氣勢, 而戲院的喇叭都做到我要的效果
所以唔知b&w 做唔做到, 而mcl 戲用B&W 喇叭, 效果好似無UA/ 英皇戲院的JBL 咁好, 可能因為HORN 係JBL 發明, 所以高音較出呱

我對座地喇叭有情意結, 所以想搵D 座地喇叭, 但空間有限, 所以只可以揀SLIM 的座地喇叭, KEF R5 的高音應該做到我想要的效果, 但低音太弱, 無左果種氣勢