設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] Marantz model 40n + B&W 705 = ?

黑鑽玩家

ronan 發表於 2023-6-20 21:02
即係話唔係B&W 大食,如果用我買$30K 左右的喇叭如KEF, ELAC 都好,都要用$50K 的integrated amp 先會推 ...

其他牌子就未必, 只係B&W算大食型。不過如果想推靚一對座地喇叭, 前後級部份一定唔可以太求其, 但當然要睇返自己財力啦~Amp同喇叭夾得好, 加上花d時間去搞擺位, 就算用書架都好有驚喜

鉑金玩家

ronan 發表於 2023-6-20 21:00
703S3 太大對同out of buget 了

我買前置只係預$30k 左右, 因為加埋中置和integrated amp, 都只係預十萬 ...

如果係咁不如買kef,高音冇左獨立聲箱既7系=冇左靈魂,7系可以稍微接近8系好大程度都係因為個獨立高音,同埋kef相對上易推一點

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-6-20 23:33
咁就可惜了,703 290mm,704 252mm
如果差小小擺得落既一定係703,頂置式高音相比下好好多,同 ...

我個地櫃側面的空間都可以放b&w 703 S3, 但只可以放喇叭, 放唔到個Plinth, 如果要放埋個plinth, 要訂造個新地櫃了

703 s3 貴704 s3 萬二蚊左右, 但可以一步到位, 因為喇叭可以用好多年, 除非壞左, 否則日後都唔會換喇叭, 所以B&W 703 S3 都考慮得過

請問如果用金仔E-4000 推B&W 703 S3 可唔可以?

我對坐地喇叭有情意結, 所以換坐地喇叭主要係為擺設, 聽歌和睇戲只係其次, 所以luxman 突成40-50mm 出地櫃會好樣衰

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-6-20 23:33
咁就可惜了,703 290mm,704 252mm
如果差小小擺得落既一定係703,頂置式高音相比下好好多,同 ...

題外話, elac fs407 都係$40k 左右, elac 和b&w 聲厚分別大唔大?

elac 的低音會唔會勁過b&w ?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

粉果人 發表於 2023-6-21 13:17
如果係咁不如買kef,高音冇左獨立聲箱既7系=冇左靈魂,7系可以稍微接近8系好大程度都係因為個獨立高音, ...

我比較鐘意傳統音箱的外觀, 即b&w 的外觀, KEF 個樣好古怪, 個低音單元和高音單元唔係咁靚

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2023-6-21 12:56
其他牌子就未必, 只係B&W算大食型。不過如果想推靚一對座地喇叭, 前後級部份一定唔可以太求其, 但當然要 ...

我對坐地喇叭有情意結, 加上我換坐地喇叭都係為左擺設, 聽歌和睇戲只係其次

而坐地喇叭多數都有中音單元, 出人聲會較實, 用黎睇黎明演唱會好正, 黎明把聲會好厚好響

相返書架喇叭只有高音和中低音單位, 中音係靠高音單元和中低音單元溝出黎, 感覺上較散和飄, 聽女聲就無乜所謂, 聽男人聲始終坐地喇叭較好

如果鎖定金仔E-4000, 咁B&W 703 S3 同ELAC -FS407 邊個會好D?

睇過好多OLD POST, 好多師兄都話ELAC 的低音較勁, 但ELAC 無B&W 咁COMMON, 日後維修保養可能會無B&W 咁好

黑鑽玩家

ronan 發表於 2023-6-21 22:55
我對坐地喇叭有情意結, 加上我換坐地喇叭都係為左擺設, 聽歌和睇戲只係其次

而坐地喇叭多數都有中音單元 ...

去試聽咗先啦~B&W話自己低音勁,ELAC又話自己低音勁, 可能用KEF嘅用家都話自己低音勁。咁你點揀?

黃金玩家

ronan 發表於 2023-6-21 22:55

而坐地喇叭多數都有中音單元 ...

師兄睇完呢個post 相信你都係鎖定咗呢款喇叭同金仔4000了
Budget夠的話放心去馬啦 雖然問下各位收集下可以攞到一些意見同睇法 但另一方面有時又影響咗自己既決定 😄
我以前都係玩av amp的,後嚟走咗入2ch世界 就唔玩av amp 轉咗條soundbar, 最近連條生巴都俾埋人了😅
2ch比av仲要毒 , 我而家用緊對喇叭萬幾蚊 但部後級要8萬蚊
音響既嘢 一分錢一分貨 只可以話 鐘意就買啦 如果有機會就試咁囉

專業玩家

樓主又唔係無 budget,點解明明唔係好滿意B&W 703 S3 d 聲都要夾硬買,703 S3 又唔係平。鍾意 703 S3 個樣,但係703 S3 又唔係好特別個樣,定係因為想買大牌子?

你 post 出黎果d  symphony 咁啱就真係對 amp 有要求,要推得好先好聽。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

樓主你要知道選擇一套HiFi要先聽喇叭是否合適自己,然後再看店家用什麼Amp,如果budget 不是問題,Amp可以用高級啲,避免下次換喇叭不足夠去推動。